Sosyal Medya

Makale

Türkiye için yeni kıskaç: Musul

Türkiye’ye yönelik yeni bir menfi kampanya yaklaÅŸmakta. Daha önce Kobani üzerinden Türkiye’nin kıskaca alınmaya çalışıldığını gördük. IŞİD’in Kobani’yi iÅŸgali sırasında Türkiye’yi IŞİD’le mücadelenin piyadesi yapma arzusu dünyanın dört bir tarafında baÅŸ gösteriverdi. Hatta Türkiye’de dört senedir “aman Suriye batağına batmayın” diyen sözde barış aktivistleri bile Türkiye neden kara operasyonu yapmıyor sorularını tutarsız bir ÅŸekilde sorup durdu. ABD basınının amiral gemileri yüzsüzlüklerini, Türkiye’yi Kobani’de kara harekatı yapmadığından dolayı eleÅŸtirecek noktaya kadar taşıdılar. 

Allah’tan Türkiye attığı kritik adımlarla bu menfi kampanyayla belli ölçüde de olsa mücadele edebildi. Açık kapı politikasına devam etmesi ve 200,000 civarında Kobanili’yi çok kısa süre içerisinde ülke topraklarında ağırlamaya baÅŸlaması, attığı ilk kritik adımdı. Kobani’ye insani yardımların ulaÅŸtırılması ve son olarak “peÅŸmerge koridoru” için topraklarını kullanıma açması, operasyoncuları açıkta bıraktı. Buna raÄŸmen 6-8 Ekim olaylarını yaÅŸadı ki bu da Türkiye’ye karşı Kobani operasyonunun önemli bir parçasıydı. 
Åžimdi ise konu, IŞİD’le mücadelenin devam ettiÄŸi Tikrit ve baharda bir operasyon baÅŸlatılması planlanan Musul. Özellikle Musul, IŞİD’in güçlü olduÄŸu ve kendisine sosyolojik karşılık bulduÄŸu bir yer. Zaten bu sebepten Musul’u bir çırpıda ve direniÅŸ görmeden ele geçirmiÅŸti. Yine bu sebepten Tikrit’e yönelik devam eden operasyonun akibeti hala belirsizliÄŸini koruyor. 

Amaç Türkiye’yi piyade yapmak 

Meselenin Türkiye’ye bakan veya daha doÄŸrusu Türkiye’nin kıskaca alınmaya çalışıldığı yönü ÅŸu: Türkiye bu iki ÅŸehrin IŞİD’den kurtarılması için ne yapıyor sorusu üzerinden Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye yeterince destek vermediÄŸi eleÅŸtirisi sinsice iÅŸleniyor. Bu eleÅŸtirinin iki yönü var. Birincisi, uzun süredir devam eden Türkiye’yi IŞİD’le mücadelede pasif kaldığı suçlaması. Oysa daha önce de yazdığım gibi IŞİD, Türkiye’nin bölgesel tüm çıkarlarına direk olarak zarar vermekte bu sebepten Türkiye belki de IŞİD’le mücadele etmeye baÅŸlayan ilk ülke oldu. IŞİD’in ürettiÄŸi istikrarsızlık, Türkiye’ye ekonomik ve siyasi problemler çıkardı. Türkiye’nin desteklediÄŸi Suriye muhalefeti IŞİD eliyle zayıflatıldı. Türkiye IŞİD yüzünden yüzbinlerce sığınmacı kabul etmek zorunda kaldı. Sınır güvenliÄŸimiz zedelendi... Yine bu sebeptendir ki Türkiye IŞİD’e karşı top atışları suretiyle askeri adım atan ilk ülke oldu. Åžah Fırat operasyonunu yaptı. YPG’nin kontrol ettiÄŸi Kobani’ye bile tüm çekincelere raÄŸmen destek verdi. Son olarak Irak’a askeri teçhizat dolu iki uçak gönderdi. Ama yine de uluslararası koalisyonun piyadeliÄŸini yapmadığı müddetçe Türkiye’ye yönelik eleÅŸtiriler ve operasyonlar devam edecek. 

Meydan Ä°ran’a bırakılıyor 

Ä°kinci olarak ise özellikle Sünni Arap dünyasında Türkiye daha fazla insiyatif almayarak meydanı Ä°ran’a bırakmakla eleÅŸtiriliyor. Bir diÄŸer kesim ise Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye verdiÄŸi desteÄŸin Ä°ran’ın iÅŸine yarayacağını düÅŸünüyor. Malum Tikrit operasyonunu neredeyse Ä°ran yönetiyor. Suriye’de olduÄŸu gibi Irak’ta da Ä°ran ordusu kolları sıvamış ve sahaya askeri gücüyle inmiÅŸ durumda. Bu durum IŞİD’le mücadele edilmesine destek verenler açısından bile soru iÅŸaretleriyle karşılanıyor. Zira mezhepsel hassasiyetin ve çatışmanın had safhada olduÄŸu Irak’ta Ä°ran bir taraf ve yakın zamanda Åžii milislerin yaptığı intikam saldırıları sonucu Sünni Iraklıların hayatını kaybetmesi, IŞİD’in temizlenmesinden sonra yeni bir mezhepsel çatışma dalgasının baÅŸlaması endiÅŸesini besliyor. 
Türkiye bu noktada Kobani’de olduÄŸu gibi belki de daha da dikkatli davranmak zorunda. Zira Türkiye ne ölçüde destek verirse versin eleÅŸtirilerden kurtulamayacak, herkesi memnun edemeyecek. Yine de Türkiye IŞİD’e karşı mücadelede Irak’a destek vereceÄŸini açıkladı ve yardıma da baÅŸladı. Fakat bu yardımın boyutunu ve kullanım kapsamını dikkalti bir ÅŸekilde tayin etmek zorunda. Irak’ın en büyük sıkıntısı merkezi hükümetin de merkezi ordunun da güçlü olmaması. Bu Irak’ı Ä°ran ve Åžii milislerin etki alanına sokuyor. Türkiye tabi ki yardımlarını merkezi hükümet üzerinden ulaÅŸtıracak. Israrla Irak tarafını uyarması gereken konu ise IŞİD’le mücadelenin Sünniler’e karşı bir intikam operasyonuna dönüÅŸmemesi ve IŞİD’in sosyolojik olarak sömürdüÄŸü sorunların daha da büyümemesi. 

aksam.com.tr

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.