Sosyal Medya

Makale

Ölümden önce Hayat var mı?

Muhammed (sav) daha peygamber olmadan önce bile her zaman birileri rahat yaÅŸasın diye hayatı cehenneme çevrilmiÅŸ dulların, yetimlerin, kimsesizlerin, fakirlerin, esirlerin ve yolda kalmışların dertleriyle ilgilenirdi. Üstelik yaptıklarını yeterli görmez daha fazla ne yapayım diye kendini adeta heba ederdi. Mekke’nin ona saÄŸladığı bütün avantajları geride bırakıp Hira maÄŸarasına çıkışının da bu yetim ve yoksul üreten sisteme karşı daha neler yapılması gerekliliÄŸini tefekkürü için olduÄŸu bilinir.

Ä°ÅŸte Kuran, bir avuç Mekkeli zengin ve soylu şımarığın rahat etmesi için hayatları cehenneme çevrilmiÅŸ zor durumdaki kulların imdadına yetiÅŸmek için çırpınan Muhammed’e (sav) indi. Bu durum 23 senelik peygamberlik hayatının tamamında Muhammed (sav), adalet, ekmek ve özgürlük isteyen herkesin ilacı olmaya çabalayıp durdu. Onları yanından kovup hor ve hakir görmedi. Yanına gelenlerden özel ÅŸartlar ve beceriler aramadı. Öz kardeÅŸleri gibi hepsine kol kanat gerdi.

Mekke‘de inen ve ahirette hesap vermeyi önceleyen ayetlerin nuruyla ölümden sonraki hayat üzerinden ölümden önceki hayatın herkes için varlığın ispatı için dul, yetim, kimsesiz, fakir. esir ve yolda kalmışlarla sahip olduklarını paylaÅŸarak onların yanından bir an olsun ayrılmadı.

Artık zorlu yaÅŸam koÅŸulları altında ezilenler üzerinden iktidarını sürdürmeye çalışanlar ve bu duruma seyirci kalanlar sonsuz ve çıkışı olmayan Cehennem ateÅŸiyle korkutuyordu.Sahip olduklarını isteyerek ve baÅŸa kakmadan ihtiyaç sahiplerini kardeÅŸ görüp paylaÅŸanlarsa sonsuz cennet nimetleriyle müjdeliyordu.Yani cennet ve cehennem üzerinden ölümden önce hayatın var olduÄŸu uygulamalı olarak cümle âleme ilan ediyordu.

Bu sadece Muhammed’le (sav) baÅŸlayan ve ona has bir yol deÄŸildi. Kuran’ın haber verdiÄŸi bütün Nebiler de hayatı yaÅŸanmaz hale getirilmiÅŸ, adalet, ekmek ve özgürlük isteyen bütün insanların sığındığı bir liman olmayı sıratı müstakim üzere olmak saydılar. Birçok ayette görüleceÄŸi gibi Nebilerin tebliÄŸ ettiÄŸi bütün şımarık mütreflerin ÅŸartı “yanındaki ayak takımını kov ki biz de yanında yer alalım” ÅŸeklindeydi. Son halkası Muhammed (sav) olan bütün Nebilerce adalet, ekmek ve özgürlük isteyen tüm insanları kardeÅŸ görüp bu şımarık aristokratların isteklerini reddetmiÅŸlerdir. Yani bütün nebiler “ ölümden önce hayatın var olduÄŸunu” duruÅŸları ve mücadeleleriyle ispat etmiÅŸlerdir.

Sevgili okuyucu senin önceliÄŸin ölümden sonra hayatın olduÄŸunu deÄŸiÅŸik tezlerle ispat etmek mi? Yoksa ölümden sonra ki sonsuz hayatta rahat etmek için adalet, ekmek ve özgürlüÄŸe muhtaç bütün insanların yanında yer alarak “ölümden önceki hayatın” varlığını duruÅŸunla ispat etmek mi?

EÄŸer istikrar yalanıyla iktidar nimetlerinden nemalanarak, adalet, ekmek ve özgürlük isteyenleri görmezden gelerek Allah’ın senden razı olacağını düÅŸünüyorsan, sen zaten ölümden sonra bir hesap günü olduÄŸunu reddetmiÅŸ ve ÅŸeytanın sahte cennet yalanlarıyla oyalanıp duruyorsun…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.