Sosyal Medya

Makale

Nereden nereye...

Üniversite yıllarım Türk siyasi tarihinin karanlık dönemlerinden birine denk geldi. 28 Åžubat’ın sadece siyasi mühendislikle yetinmediÄŸi sivil toplumdan üniversitelere kadar elini uzatmadığı yerin kalmadığı günlerdi. Hakkını teslim etmek lazım, Bilkent “nispeten” özgürlükçü bir üniversiteydi ve yönetim 28 Åžubat’a bir süre direndi.  Ayrımcılık yapabilmek için öÄŸrencilerini fiÅŸleyen veya Çevik Bir’e selam duran hocalarımız olduÄŸu gibi “ben bu yasakları uygulamam” diyen veya hocaların mezun oldukları liseleri beyan etmelerini isteyen bazı yöneticileri tiye alan hocalarımız da oldu. 

Efsane bir Asad Zaman Hocamız vardı, Pakistanlı, dünya çapında bir ekonomistti. Pennyslvania, Columbia ve Johns Hopkins Üniversiteleri’nde hocalık yaptıktan sonra çocuklarını Müslüman bir ülkede yetiÅŸtirmek için Türkiye’ye Bilkent’e 1993’te gelmiÅŸ ve 1999’da büyük oranda 28 Åžubat’ın saçmalıkları ve yasakları dolayısıyla Pakistan’a dönmek zorunda kalmıştı. 
Bir öÄŸrenci kulübümüz vardı. Panel konuÅŸmacımız, Pınarhisar’dan yeni çıkmış ve Türkiye siyasetinin yükselen ismi olan Recep Tayyip ErdoÄŸan’dı. Hazırlıklar tamamdı ki öÄŸrenci iÅŸlerinden “ama o siyasi yasaklı” vetosu geldi. Planlar yattı, hevesimiz kursağımızda kaldı. 
“1000 sene devam edecek” denilen bu sürecin en kötü yanı, etrafa sardığı kasvet ve karamsarlık havasıydı. Belirsizlik ve umutsuzluk hakimdi. Bir enerji toplanması vardı ama bırakın 10 sene sonrasını birkaç gün sonrasında ne olacağını öngörmek bile oldukça zordu. 
Seneler geçti ABD’de doktora yıllarıydı. O zamanlar BaÅŸdanışman olan Ahmet Hoca, Princeton’a konuÅŸmaya gelecek dediler. Atladık Princeton’a gittik. Ahmet Hoca Türkiye’yi anlattı ama  geleneksel kategoriler dışında. Türkiye ölçek büyütmeliydi ve bunu gerçekleÅŸtirebilmek için birçok tarihi, siyasi, ekonomik ve coÄŸrafi avantajlara sahipti. Hoca’yı ilk defa dinleyen ve bir akademisyen olarak kimseyi beÄŸenmemesiyle nam salmış arkadaşım mest olmuÅŸ bir ÅŸekilde ve hayalci bir gülümsemeyle “düÅŸünsene böyle bir dışiÅŸleri bakanımız olduÄŸunu” diye sormuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.