Sosyal Medya

Makale

Bugün Allah için ne yaptın?

En kıymetlisi, iÅŸini yapıp kenara çekilmektir. Yaptıklarının reklâmcısı olmamaktır. Bunun için ortalıkta dolaÅŸanlar, dost deÄŸil, ancak yeni ortaklar bulabilirler. Ortaklıklar, çoÄŸunlukla, iyi bitmez. Biz, kader birliÄŸinden yanayız.

İnsan, yalnız olup olmadığını zor zamanlarında anlar. Öte yandan, inanıyor ve biliyoruz ki, zemheri de, evvelbahar da Allah'tandır. Åžimdi kıştayız, ÅŸubat ve mart sıkıntılı geçecek, nisanda ise bahar gelecektir. Söylenenler sizi yanıltmasın. Bu hep böyle olmuÅŸtur.

Yaprakları, dalları yahut gövdesi ne kadar hırpalanırsa hırpalansın, inanan insanın kökü saÄŸlamdır. Durulmak için, evvela yorulmak gerekir. Belki de bu yüzden, 'tertemiz' kelimesini çok önemsiyorum. Çalışmış, ter dökmüÅŸ ve temiz kalmış. Onca olumsuzluÄŸa raÄŸmen.

Niyet, neredeyse her ÅŸeydir. Örnek verelim: Pınarbaşı kelimesinin anlamlarından biri de ÅŸu: Suyla ilgili devlet memuru. Bu bilgi eÅŸliÄŸinde, 'pınar baÅŸtan bulanır' türküsünü söylediÄŸimizde, anlam deÄŸiÅŸiyor mu? DeÄŸiÅŸiyor. BaÅŸka bir ÅŸey oluyor.

Herkesin herkesi rahatlıkla eleÅŸtirdiÄŸi bir devirdeyiz. 'Karalama' da diyebiliriz. Bir büyüÄŸümüzden ilhamla ÅŸöyle diyelim: Yanlış anlatılmak, yanlış anlaşılmaktan çok daha kötüdür.

Sezai Karakoç, Gün Saati isimli eserinde, bize, eleÅŸtirinin nasıl olması gerektiÄŸini anlatır, öÄŸretir: 'EleÅŸtirmede ölçü, bence, insanın kendini eleÅŸtirilenin yerine koyması olmalıdır. Åžartları hesaba katmak, eldeki imkân ve vasıtaları iyice hesaplamak, yani adaletten ayrılmamak, eleÅŸtiri saÄŸlığının ve ahlakının ilkeleri arasında anılsa yeridir.' Mesela ellisine gelmiÅŸ bir yazarı, yirmi yaşında kaleme aldığı bir yazıyla açığa düÅŸürmeye çalışmak. Åžu kadar yıllık iktidarı, acemilik döneminde yaptıklarıyla yargılamaya kalkışmak.

Evet, adalet yoksa, adavet olur.

Dünya, üç günlüktür. İkisi yolda geçer, kalır bir. 'Bugün Allah için ne yaptın' sorusu, buna iÅŸaret ediyor gibidir. 'DeÄŸerli olan, hayat deÄŸil, hayatın amacıdır' deniliyor. O halde soralım: Amacımız nedir?

Bazen, hatta çoÄŸu zaman, insanın fıtratı ile çağın ÅŸartları birbirini tutmayabilir. Tavrımız, insandan ve yaratılış gayesinden yana olmalıdır. Piyasanın bizi yönetmesine izin veremeyiz.

İnsan, insana emanettir. Sadece ailemizin mensupları deÄŸil, ülkemizin fertleri de. Emanet ise insanın aynasıdır. Ona neyi reva görmüÅŸsek, öyle görünürüz.

Dürüsthan, 'yanlışsız okuyan' anlamına geliyor. Bu cümlenin hemen peÅŸine, ÅŸunu eklemek isterim: Yanlışsız yazan, yalansız yaÅŸayan.

Bu dağınık yazıyı toparlamaya çalışalım: Kendimizi nerede buluyorsak, orada bulunmak isteriz. Yerini bulamamak yahut yadırgamak ifadesini dokunaklı kılan, onu gurbetle aynı hizaya getiren, biraz da bu duygudur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.