Sosyal Medya

Dünya

Amos: Sorumluluklarınızı yerine getirin

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'deki trajedinin artarak sürdüğünü belirtti, "Sorumluluklarınızı yerine getirin. Suriyelileri umutsuzluk ve çaresizliğe terk edemeyiz" dedi.



Amos, BM Güvenlik Konseyi'ne son kez yaptığı sunumda, Suriye'deki durumun dört yıllık sürede "en kötümser tahminlerin" bile ötesine geçerek "derin bir umutsuzluk çukuruna yuvarlandığını" söyledi.

Rejimin sivillerin bulunduÄŸu bölgelere düzenlediÄŸi hava saldırılarından ve IŞİD'in katliamlarından örnekler veren Amos, bu vahÅŸi saldırıların en ÅŸiddetli biçimde kınanması gerektiÄŸini ifade etti.

Amos, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye insani yardım ulaÅŸtırılması amacıyla kabul edilen 2139 sayılı kararın uygulanmamasını da eleÅŸtirerek, "BM Genel Sekreteri Ban, 15 aydır düzenli bir ÅŸekilde Konsey'e rapor sunarak BMGK kararına uyulmadığını belirtiyor. Çatışan taraflar BMGK kararlarının en basit taleplerini bile görmezden geliyor. Suriye'de klorin gazlı saldırılar, sivilleri öldürme, sakat bırakma ve terörize etme sürüyor" dedi.

"Sorumluluklarınızı yerine getirin"

Ülkede 422 bin kiÅŸinin kuÅŸatma altında yaÅŸadığını vurgulayan Amos, "BM ve ortakları nisan ayında Suriye'de kuÅŸatma altındaki hiçbir bölgeye yardım ulaÅŸtıramadı" diye konuÅŸtu.

Tarafların, sivillerin temel ihtiyaçlarına ulaÅŸmasına izin vermediklerini, su ve elektrik gibi servisleri hizmetleri kestiÄŸini dile getiren Amos, "Suriye Hükümeti, aralıktan bu yana 48 yardım konvoyundan sadece beÅŸine izin verdi. DiÄŸerleri bekliyor" dedi. 

Amos, Suriye'de yaÅŸanan trajedinin sosyal, ekonomik ve insani kaybının büyüklüÄŸünü de vurgulayarak, "Suriye'nin kendine gelmesi nesiller alabilir" ifadesini kullandı.

Valerie Amos, BM Güvenlik Konseyinden bir dizi talepte de bulunarak, Konsey üyelerinden sivillerin korunmasını, tarafların uluslararası hukuka uymasının saÄŸlanmasını, yardımların artırılarak sivillere ulaÅŸtırılmasının teminini, kuÅŸatmaların sonlandırılmasını, savaÅŸ suçlularının cezalandırılacağının gösterilmesini istedi.

Bu taleplerin hemen yerine getirilmesinin zorluÄŸunun farkında olduÄŸunu da kaydeden Amos, "Zorluklar ve Güvenlik Konseyi üyeleri arasındaki görüÅŸ ayrılıklarının Suriye halkına karşı sorumluluÄŸumuzu yerine getirmemizi engellemesine izin veremeyiz. Suriyelileri umutsuzluk ve çaresizliÄŸe terk edemeyiz" diye konuÅŸtu.

Valerie Amos, mayıs sonunda dört yıldan fazla süredir yürüttüÄŸü BM Acil Durumlar KoordinatörlüÄŸü görevinden ayrılacak. Bu görevi Stephen O’Brien devralacak.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.