Coğrafyamız
İsrail'e İran cezası

İsviçre Tahkim Mahkemesi, İsrailli bir petrol şirketini, İran'a 1,1 milyar dolar ödemeye mahkum etti
İsviçre'deki Tahkim Mahkemesi'nin, İsrailli bir petrol ÅŸirketini, İran'a 1,1 milyar dolar ödemeye mahkum ettiÄŸi bildirildi.
İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, İran CumhurbaÅŸkanlığı Uluslararası Hukuk İşleri Merkezi'nden ismini açıklamayan bir yetkili, İran Milli Petrol Åžirketi ile İsrail'e baÄŸlı bir petrol ÅŸirketi arasında Tahkim Mahkemesi'nde uzun süredir devam eden hukuk mücadelesi sonucu, mahkemenin, İsrailli ÅŸirketin İran lehine 1,1 milyar dolar ödemesine hükmettiÄŸini söyledi.
Taraflar arasındaki dava nedenini aktaran İranlı yetkili, 1968'de İran Milli Petrol Åžirketi ve İsrail arasında İran petrolünü İsrail üzerinden Avrupa'ya ihraç etmek için ortaklık anlaÅŸması imzalandığını belirtti.
Ortaklık kapsamında iki ülkenin LihtenÅŸtayn'da Freegate isimli bir petrol ÅŸirketi kurduÄŸunu aktaran yetkili, İsrail'e 450 milyon dolar deÄŸerinde 14,75 milyon metreküp ham petrolün ihraç edildiÄŸini ancak ihraç edilen petrol karşılığında İran'a ödemenin bir kısmının yapılmadığını ifade etti.
İranlı yetkili, 1989 yılında, İran Milli Petrol Åžirketi'ne baÄŸlı Fimarco tarafından, İsrail'in Trans-Asiatic Oil Ltd (TAO) ÅŸirketi aleyhine Tahkim Mahkemesi'ne ihtar gönderildiÄŸini ve yargı süreci sonucunda da mahkemenin aynı yıl İran lehine karar verdiÄŸini dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:
"TAO ÅŸirketi, önce İran Milli Petrol Åžirketi'ne 500 milyon dolar ödemeye mahkum oldu ancak bu meblağın faizi konusundaki tartışmalar sonucunda Mayıs 2015'te gerçekleÅŸen son tahkim mahkemesi, İsrail ÅŸirketini söz konusu meblağın faiziyle birlikte toplam 1,1 milyar dolar ödemeye mahkum etti."
Henüz yorum yapılmamış.