Sosyal Medya

YaÅŸam

Kenan Evren öldü

12 Eylül 1980 askeri darbesinin mimarı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren öldü. Darbe nedeniyle yargılanan Evren, 98 yaşındaydı.



Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tedavi gören 98 yaşındaki 7. CumhurbaÅŸkanı ve emekli Orgeneral Kenan Evren'in ailesi, yakınları ve avukatları cumartesi günü öÄŸle saatlerinde hastaneye çaÄŸrıldı. Durumu ağırlaÅŸan ve solunum cihazına baÄŸlayan Evren akÅŸam saatlerinde hayatını kaybetti. 

12 Eylül 1980'de darbe yaptı

1917 yılında Manisa'nın AlaÅŸehir ilçesinde doÄŸan Evren, ilk ve orta öÄŸrenimini AlaÅŸehir, Manisa, Balıkesir, Ä°stanbul'da sürdürdü.

Maltepe Askeri Lisesi'nden mezun olan Evren, 1938'de Kara Harp Okulu'nu, 1949'da Harp Akademisi'ni bitirdi.

Topçu subayı ve kurmay subay olarak silahlı kuvvetlerin çeÅŸitli kademelerinde görev yapan Evren, Dokuzuncu Kore Türk Tugayı'nda önce Harekat ve EÄŸitim Åžube MüdürlüÄŸü, sonra Kurmay BaÅŸkanlığı görevlerinde bulundu.

Evren, Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan sonra 7 Mart 1978'de Genelkurmay BaÅŸkanlığı'na atandı. 12 Eylül 1980'de askeri darbeyle yönetime el koydu. Siyasi partiler kapatıldı. Evren, Milli Güvenlik Konseyi ve devlet baÅŸkanlığını üstlendi.

Evren, 7 Kasım 1982'de referandumla kabul edilen Anayasa ile Türkiye'nin 7. CumhurbaÅŸkanı olarak göreve baÅŸladı. 9 Kasım 1989'da görev süresini tamamlayarak görevini Turgut Özal'a devretti. 

1944 yılında Sekine Hanım ile evlenen Kenan Evren üç çocuk babasıydı.

12 Eylül davasında yargılandı

12 Eylül 1980 askeri darbesi nedeniyle, darbenin aktörlerinden Tahsin Åžahinkaya ile birlikte yargılanan Kenan Evren müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Dava temyiz aÅŸamasında.

Kaynak: Anadolu Ajansı, DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.