Sosyal Medya

YaÅŸam

Devletten annelere 1.300 lira!

Çocuğu olanlara 'ilk altın devletten' yasası Resmi Gazete'de yayımlandı.



Takvim'in haberine göre; Buna göre ilk çocukta 300, ikinci çocukta 400, üçüncü çocukta ise 600 lira ödenecek. Bu paraya kesinti ve haciz uygulanamayacak

Çocuk sahibi olanlara devletten büyük destek geliyor. Aile Paketi de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi. Buna göre çocuk yapan ailelere, çocuk sayısına göre devlet altın parası ödeyecek. Yasaya göre; Türk vatandaÅŸlarına, canlı doÄŸan birinci çocuÄŸu için 300 TL, ikinci çocuÄŸu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doÄŸum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılıyor. DoÄŸum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi'nde yer alan nüfus kayıtları esas alınacak. Böylece üç çocuk sahibi olan bir ailenin alacağı para ise bin 300 lirayı bulacak. 

ARTABÄ°LÄ°R 

Bu miktarı isterse hükümet artırabilecek. DoÄŸum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek. Söz konusu ödemelerin usulünü ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı belirleyecek. Söz konusu yardımdan gurbetçi aileler de yararlanacak. EÄŸer anne babadan birisi yabancı uyruklu ise yardım Türk vatandaşı olana verilecek. 

YARIM GÜN ÇALIÅžACAK

Aile Paketi'nin ikinci aÅŸamasında ise annelerin çocuk sayısına göre; ilk çocukta 2, ikinci çocukta 4 ve üçüncü çocukta 6 ay olmak üzere yarım gün çalışma imkanı olacak. 

Söz konusu dönemlerde yarım maaÅŸ iÅŸ yerinden, kalan kısım ise Ä°ÅŸ-Kur'dan alınacak. 

Memurlar ise çocuk sayısı ne olursa olsun, bu hakkı 6 ay olarak kullanabilecek. 

OKULA KADAR HAK

Evlat edinilmesi halinde ücretli ve ücretsiz doÄŸum izinlerinden yararlanılacak. 

Prematüre doÄŸumlarda annelik izin hakları 9 aya göre (40 hafta) düzenlenecek. n DoÄŸumda babalar için verilen 3 günlük izin 5 güne çıkarıldı. 

Anne eÄŸer isterse çocuÄŸu ilkokula baÅŸlayana kadar yani 5.5 yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkına sahip olacak. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.