Sosyal Medya

Güncel

İşçiler meydanlara bölünecek

1 Mayıs'ın nerede kutlanacağı bu yıl da tartışması konusu. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını açıkladı. Vali Şahin ise başka meydanları adres gösteriyor. Türk-iş bu yıl Zonguldak'ta, Hak-iş ise Konya'da kutlama yapacak.



1 Mayıs'a sayılı gün kala, sendika ve iÅŸçi örgütleri tarafından yapılan kutlamaların nerede ve hangi ÅŸartlarda yapılacağı yine tartışması konusu. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci Ä°ÅŸçi Sendikaları Konfederasyonu (DÄ°SK), Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸi (TMMOB) ile Türk Tabipleri BirliÄŸi (TTB) Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamaları için açılmasını istiyor. 

Türk-iÅŸ 1 Mayıs’ta Zonguldak’ta, Hak-iÅŸ ve Memur-Sen ise Konya’da miting düzenleyecek. Türk-iÅŸ yönetimi, Taksim'de kutlama isteyen örgütlere de "danışmadan karar aldıkları" için eleÅŸtiriyor. 

Nitekim valilik de Taksim için izin vermiyor.

Vali: "Maltepe, Kartal ya da Yenikapı'da yapılabilir"

GeçtiÄŸimiz günlerde Ä°stanbul Valisi Vasip Åžahin, sendika, meslek birliÄŸi ve kitle örgütü temsilcileri ile bir araya geldi. GörüÅŸmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Vali Åžahin, Taksim Meydanı'nda yapılması talep edilen kutlamalarla ilgili ÅŸu açıklamayı yaptı:

“Bugün dört örgüt temsilcisi valiliÄŸimizi ziyaret ettiler. Konuyu enine boyuna konuÅŸtuk. Tabii Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına açılmasını talep ettiler. Bunu daha önce kamuoyuna da deklare etmiÅŸlerdi. Biz konuya anayasal ve yasal hakların ve hürriyetlerin kullanılması baÄŸlamında baktığımızda her türlü kolaylığı, desteÄŸi bu hakkın kullanımı noktasında idari olarak ÅŸimdiye kadar verdiÄŸimizi ve bundan sonra da vereceÄŸimizi ifade ettik.

Tabii bu arada yine anayasal ve yasal görevlerimizden birisi de kamu düzeni ve huzuru noktasında muhafaza görevimiz, onu korumamız lazım. Sadece bu hakkı kullanan deÄŸil, bu hak kullanılırken diÄŸer insanların da haklarının korunması noktasında hassasiyetimizin olduÄŸunu ifade ettik.”

Vali Åžahin özet olarak 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasına izin verilmeyeceÄŸini söyledi.

Valilik, 1 Mayıs mitingi için Taksim yerine Maltepe ve Yenikapı’da denizin doldurulmasıyla elde edilen alanları ya da Kartal Meydanı gibi kentin çeperindeki ilçelerin meydanlarını alternatif gösterdi.

Taksim'e bariyerler getirildi 

 

ValiliÄŸin 1 Mayıs'ta iÅŸçilerin meydanda kutlama yapmasına izin verilmeyeceÄŸini açıklamasından sonra polis Taksim'e bariyerleri yığdı.
[FotoÄŸraf: Murat Utku/Aljazeera]

 

Taksim’de olacağı açıklayan dört kitle örgütünün üyelerinin Taksim Meydanı’na yürümesinin engellenmesi olası.

ÅžiÅŸli’deki DÄ°SK Genel Merkezi’nden çıkmalarına engel olmak için 2014 yılının 1 Mayıs’ında olduÄŸu gibi yoÄŸun biber gazı ve basınçlı su kullanımı, pek çok yolun hatta gerek görüldüÄŸünde BoÄŸaz köprülerinin trafiÄŸe kapatılması ya da ÅŸerit sayısının azaltılarak kontrollü geçiÅŸ saÄŸlanması; vapur, deniz motoru, deniz otobüsü gibi deniz ulaşımını saÄŸlayan araçların seferlerinin durdurulması söz konusu olabilir.

Ä°stanbul ValiliÄŸi iÅŸçilerin Taksim Meydanı’na çıkmasını engellemek için henüz ne gibi önlemler alacağını açıklamadı. Fakat Taksim Meydanı’na ÅŸimdiden 1 Mayıs’ta kullanılmak üzere bariyerler getirildi, meydanın çeÅŸitli yerlerine yığıldı.

KESK dışında kalan memur sendikası konfederasyonları, Türk-iÅŸ ve Hak-iÅŸ gibi iÅŸçi sendikası gibi konfederasyonlar Taksim için talepte bulunmadı. Türk-iÅŸ 1 Mayıs’ta Zonguldak’ta, Hak-iÅŸ ve Memur-Sen ise Konya’da miting düzenleyecek.

"1 Mayıs 1977 ruhu için"

 

DÄ°SK BaÅŸkanı Beko, 1 Mayıs 1977'de Taksim'de öldürülen 37 kiÅŸinin katilleri bulunup yargılanmadan Taksim ısrarından vazgeçmeyeceklerini söylüyor.
[FotoÄŸraf: AA]

 

Peki DÄ°SK, KESK, TMMOB ve TTB neden 1 Mayıs için Taksim’de ısrarlı? Bu soruyu DÄ°SK Genel BaÅŸkanı Kani Beko’ya sorduk. Beko, “1977 yılında otel çatılarından ateÅŸ açıldı, 37 arkadaşımız Taksim’de can verdi. 1977 1 Mayıs'ında ölen pek çok arkadaşımızın hikâyesi var o meydanda. Bundan dolayı bize gösterilen diÄŸer yerlerde, Yenikapı’da, Maltepe’de bizim ÅŸehitlerimiz yok. Åžehitlerimizi orada anmak istiyoruz. Taksim o yüzden önemli” diyor.

Beko’ya göre bunun hem tarihi hem de hukuksal anlamda önemi var. Beko, “Biz 2013 ve 2014 yıllarında yaÅŸanan olaylardan dolayı devlet aleyhimizde dava açtı. Tüm davalar da bizim lehimize sonuçlandı. 2008 yılında DÄ°SK ve KESK AÄ°HM’e dava açtı. AÄ°HM Taksim Alanı'nın 1 Mayıs alanı olduÄŸunu ve silahsız ve barışçıl kitlesel gösterilerin orada yapılabileceÄŸine karar verdi” diyerek taleplerinin hukuki arka planını anlatıyor.

DÄ°SK olarak sendikanın genel sekreterini Türk-iÅŸ Genel BaÅŸkanı ile görüÅŸmesi konusunda görevlendirdiklerini fakat 1 Mayıs’ı Taksim’de birlikte kutlama konusunda ortak bir karar alamadıklarını ifade ediyor.

Türk-iÅŸ Zonguldak’ta olacak

Türk-iÅŸ Ä°stanbul 1’inci Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ise, Türk-iÅŸ olarak madenci kenti Zonguldak için baÅŸvuruda bulunduklarını, 1 Mayıs’ta Türk-iÅŸ’in bu kentte olacağını söyledi. Büyükkucak, DÄ°SK ve KESK’e Taksim’de kutlama kararı aldıkları için içerlediÄŸini gizlemiyor:

 

Türk-iÅŸ Ä°stanbul 1’inci Bölge Temsilcisi Büyükkucak, DÄ°SK ve KESK'in 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacağını açıklamasını "dayatma" olarak niteliyor.
[FotoÄŸraf: Murat Utku/Al Jazeera]

 

“Ä°ki ay evvel bu iki konfederasyon 1 Mayıs 2015’te Taksim’de kutlama yapılacağını kime danışıp bir kararlaÅŸtırdı? En fazla üyeye sahip Türk-iÅŸ Konfederasyonu’na karşı yanlış yapıldı. Dayatma yaptılar. Ne maksatla ilgili olduÄŸunu bilmiyorum, kınamak amacıyla da söylemiyorum. Kınama kararı almak istedi arkadaÅŸlarımız, 1 Mayıs öncesi buna müsaade etmedim. 1977’nin 1 Mayıs ruhunu yaÅŸatmak, orada ölen arkadaÅŸlarımızı anmak herkesin ortak fikri. Ama kimse kusura bakmasın, 1 Mayıs kimsenin tekelinde deÄŸildir. Kimse mal sahipliÄŸi yapmasın.”

Sonuç olarak sendika ve kitle örgütleri ortak bir karar alıp tek bir 1 Mayıs kutlaması yapmak yerine bu yıl da farklı kentlerin meydanlarında olacak. Ä°stanbul ValiliÄŸi ise Taksim’de kutlama yapmak için hazırlıklarını sürdüren DÄ°SK, KESK ve diÄŸer meslek örgütlerine izin vermiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.