Sosyal Medya

Güncel

Kapalıçarşı'da eylem

Kapalıçarşı’nın bir bölümünü oluşturan Sandal Bedesteni esnafı, restorasyon gerekçesiyle dükkânlarını boşaltmaları istenince direniş başlattı. Polis tarafından gözaltına alınan 20 esnaf serbest bırakıldı.



Kapalıçarşı Sandal Bedesteni'nde, Fatih Kaymakamlığı'nın "dükkanlarını boÅŸaltmaları" yönündeki tebligatını protesto ederken gözaltına alınan 20 esnaf, sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü mülkiyetindeki bedesten esnafına bedestende restorasyon gerekçesiyle Fatih Kaymakamlığı tarafından tahliye tebligatı gönderildi. Tebligatta esnaflar 'fuzuli ÅŸagil' yani iÅŸgalci olarak tanımlandı ve 22 Nisan'da dükkânlarını tahliye etmeleri istendi. Haksız yere tahliye edilmek istendiklerini söyleyen esnaf dükkanlarını terk etmemekte kararlı. 80 kadar esnaf, Kapalıçarşı'nın bir bölümünü oluÅŸturan Sandal Bedesteni'nin bütün kapılarını kilitleyerek içeride eylem baÅŸlattı.

Kendini içeri kilitleyenlerden 23 yıllık esnaf Ä°lyas Öztürk kapının arkasından basına açıklama yaptı. Öztürk talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi:

“Yıllardır burada esnaflık yapıyoruz. ÇocukluÄŸumuz burada geçti. Bir sene önce tebligat eldi. Ankara’ya gittik, milletvekilleriyle görüÅŸtük. Orada bizim durumumuzu sordular. Ama sonradan bizi tekrar dükkânlarımızdan haksız çıkarmak istediler. Ä°çimizde 2015 Nisan kirasını yatırmış arkadaÅŸlar var. Vakıflar bizi hiç bir ÅŸekilde muhatap almıyor. Biz buradan çıkmayı düÅŸünmüyoruz. Dışarıdaki temsilcilerimizden bize “evet çıkabilirsiniz” diyene kadar çıkmak istemiyoruz. Burada gerekirse kendimizi yakarız ama çıkmayız. Bizi muhatap alsınlar.”

Kendini bedestene kilitleyen Sandal Bedesteni esnafının bir bölümü içeride eylem yaparken, dışarıda da esnaf arkadaÅŸları onlara destek verdi. Sık sık "Tarih ranta peÅŸkeÅŸ çekilemez, ölmek var dönmek yok, haklıyız hakkımızı alacağız, ihalede hile var, Ä°halede ÅŸike var" sloganları atıldı.

Sandal Bedesteni Koruma ve YardımlaÅŸma DerneÄŸi adına konuÅŸma yapan esnaf Murat Çetin ise ÅŸu açıklamayı yaptı:

“2013 yılında tek taraflı olarak bütün 80 esnaf arkadaşımızın sözleÅŸmeleri feshedildi. 80 esnaf maÄŸdur edildi. Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü’ne baÄŸlı Sandal Bedesteni’nin onarıma ihtiyacı olmadığı halde, Anıtlar Kurulu'ndan rapor çıkarmadan burayı uzun süreli kiralama modeli ile yatırım programına almışızdır diyerek bize gerekçe gösterdiler. Sonra hileyle kötü niyetle burayı ihaleye çıkardılar. 80 arkadaşımızı maÄŸdur edecek ÅŸekilde. Kiralarımıza yüzde yüz artış yaptılar. Onarım hakkımızı elimizden aldılar. Mısır çarşısının esnafı kendi onarımını kendi yapıyor ticaretlerine devam ederek. Bize neden Mısır çarşısı ve arasta pazarına yapılan uygulama yapılmıyor? Biz buradan Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü'ne ÅŸunu söylüyoruz, ihale usulü verdiÄŸiniz yerlerden gerçekten kira tahsili yapıyor musunuz? Ä°halede buraya verilen bedel 860 bin lira çok büyük bir bedeldir. Bu hesapla 9 metre kare dükkân 19 bin lira ya geliyor. AraÅŸtırma yapılsın, tüm Kapalıarşı'ya sorulsun, gerçekten 9 metrekare Sandal Bedesteni'ndeki bir dükkânda 20 bin lira kira çıkartılabilir mi? Bunun imkânı yok. Vakıflar Genel Müdürü Sandal Bedesteni esnafına kumpas yapmıştır.”

Murat Çetin taleplerinin ise Anıtlar Kurulu'ndan onayla alınmadan burada onarıma baÅŸlanmaması olduÄŸunu söyledi.

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 
16 yıllık esnaf Salih Atik 125 milyarlık malı olduÄŸunu, bu malı ne yapacağını bilemediÄŸini söylüyor. [ FotoÄŸraf: Sümeyye Ertekin]

 

 16 yıllık esnaf olan Salih Atik ise ekmek kapıları için direniÅŸe devam edeceklerini söyledi:

“Biz direniÅŸe devam ediyoruz bırakmayacağız, inÅŸallah bize tekrar verirler burayı. Çalışan esnafız biz burada. Benim borcum var. Ben burayı bıraktığım zaman içeride 125 milyarlık liralık malım var. Bu paranın 90 milyarı borç. Bu malı iade ettiÄŸim zaman adam bunu kabul etmiyor. “Jelatinden çıktığı zaman geri dönüÅŸü yok” diyor. Jelatinden çıkmış malı baÅŸka bir esnaf arkadaÅŸa satalım diyoruz. 60 binlik mal için bana inanır mısınız 4 milyon verdiler.“

17 senedir babadan kalma kiralık büfeyi iÅŸlettiÄŸini söyleyen Mehmet Gökalp kendilerine bir sene önce dükkânın boÅŸaltılması için bildirim geldiÄŸini söyledi:

“2013 yılında sözleÅŸmeyi yenilemediler. Biz yine kiramızı yatırmaya devam ettik. Ama bizden kira talep etmediler. Bizi iÅŸgalci durumuna düÅŸürdüler. Dört aydır kira vermiyoruz. Aslında biz veriyoruz ama onlar almıyorlar. Biz dört kardeÅŸ büfe iletiyorduk. Yarın iÅŸsiz kalacağız bu durumda.”

 

 
EÅŸi esnaf olan Gülsün Öztürk de eyleme destek için gelmiÅŸ. Öztürk "dükkânımız bize geri verilsin" diyor. [FotoÄŸraf: Sümeyye Ertekin]

 

Sandal Bedesteni esnafı içeride eylem yaparken aileleri de onlara destek için dışarıdaydı. EÅŸi 25 senedir esnaf olan Gülsün Öztürk "dükkânımız bize geri verilsin" dedi.

“Bazen iÅŸçiler çalıştırdık, iÅŸimiz bayağı iyiydi. Ama iki senedir zor durumdayız. Çeklerimiz, senetlerimiz var. EÅŸim yalnızdır. Ak Parti’nin gerçekten bize bunu yapmaması lazımdı. Biz onları seviyoruz, biz onlara gönül vermiÅŸiz. Allah rızası için bu insanlara bir ÅŸey olmasın. Biz kiracıyız. EÅŸime destek için geldim. BaÅŸbakan cumhurbaÅŸkanı bu ateÅŸe bir su döksün. 5 bin kira var sanırım.”

Sandal Bedesteni'ndeki 80 esnafın avukatı Mehmet Zeki Gözleveli ise Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü’nden bir grubun görevi kötüye kullandığını söyledi:

Vakıflarda çöreklenen paralel bir grup hükümete karşı oy kaybettirmek için 80 esnafı maÄŸdur ederek bir kiÅŸiye rant saÄŸlamaya çalışmışlardır. Bu TCK’ya göre görevi kötüye kullanma suçudur. Müvekkillerim 20-30 yıllık kiracı oldukları halde yüzde yüz zam yaparak ödeyemeyecekleri meblaÄŸ isteyerek hile ile görevi kötüye kullanarak kontratları feshetmek istediler. Ardından burada restorasyon sorunu olmamasına, çarşının en saÄŸlam yeri olmasına raÄŸmen suç isleyerek burayı restorasyona soktular. Ancak ellerinde bir rapor yok. Biz Valilik'ten, Åžehircilik Bakanlığı'ndan ve Savcılık'tan inceleme istedik.“

Gözaltına alınan 20 esnaf serbest

Bedestendeki eylem sırasında Çevik Kuvvet ve Özel Harekat polisleri, itfaiye ve saÄŸlık ekipleri hazır bekletildi. 

 

Polis, bedestenin kapılarını açmaları ve eyleme son vermeleri konusunda esnafı uyardı. SözleÅŸmelerinin haksız ÅŸekilde iptal edildiÄŸini ve maÄŸdur olduklarını savunarak, konuya iliÅŸkin baÅŸlatılacak inceleme bitene kadar tahliyenin ertelenmesini isteyen esnaf, bedesteni terk etmeyeceÄŸini belirtti.

Bedestene giren polis, 20 kiÅŸiyi gözaltına alarak, iki otobüsle Beyazıt Polis Karakolu'na götürdü. 

20 esnaf, Beyazıt Polis Merkezi’ndeki sorgularının ardından cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakıldı. 

Serbest bırakılanlar, polis merkezi dışında kendilerini bekleyen yakınları ve esnaf arkadaÅŸları tarafından karşılandı. 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.