Sosyal Medya

Güncel

'Dersim kazısı'nda 10 insana ait kafatası bulundu

Dersim İsyanı'ndan sonra düzenlenen harekâtta, Canan ve Baran ailelerine mensup 24 kişinin kurşuna dizilerek öldürüldüğü iddialarına ilişkin sürdürülen kazıda şu ana kadar 10 kafatası ve bir mühür bulundu.



1938 Dersim Ä°syanı sonrasında düzenlenen harekâtta hayatlarını kaybeden yakınlarının gömüldüÄŸünü düÅŸündükleri alanda anıt mezar yaptırmak için kazı yapan Canan ve Baran ailelerinin kemiklere rastlayıp durumu adli makamlara bildirmeleri üzerine baÅŸlatılan kazı sürüyor.

Hozat ilçesine baÄŸlı Karabayır köyünde, Hozat Cumhuriyet Savcısı Hasan Toy denetiminde sürdürülen kazı çalışmalarında salı günü 8 insana ait kafatası ve kemikler bulunurken, çarÅŸamba günü de 2 kafatası daha bulundu.

Kazılarda insanlara ait takılar ve bazı eÅŸyalar da bulunurken, eÅŸyalar koruma altına alınarak Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek.

Kayıplar arasında yer alan ve o dönem ismi Bargini olan Karabakır Köyü Muhtarı Hasan Canan'a ait muhtarlık mührü de kemiklerin yanında bulundu.

Uzmanlar ÅŸu ana kadar rastlanan en önemli delilin muhtar Hasan Canan'a ait mührün bulunması olduÄŸunu, bu durumda kemiklerin 24 kiÅŸiye ait olma olasılığının çok güçlendiÄŸini söyledi.

Kazı çalışmalarını köylüler ve ölenlerin yakınları da kazı bölgesine giderek takip etti. Canan ve Baran ailesinin avukatı Cihan Söylemez, çalışmaların titizlikle devam ettiÄŸini belirtti.

Canan ve Baran ailelerinin iddiasına göre, yakınlarının öldürüldüÄŸü olay 14 AÄŸustos 1938 tarihinde meydana geldi. Dersim Harekâtı sırasında aralarında kadın ve çocukların da olduÄŸu 24 kiÅŸi Saka Sure mevkiinde öldürüldü. Öldürülenler toplu halde gömüldü.

Olay yerinde kazı yapılması için yaptıkları ilk baÅŸvuru, zamanaşımı nedeniyle reddedilen aileler Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. Mahkeme, Hozat Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nın verdiÄŸi takipsizlik kararını kaldırdı.Mahkeme olayla ilgili etkin soruÅŸturma yürütülmesi gerektiÄŸine hükmederek kazı yapılmasını kararlaÅŸtırdı.

Kaynak: DHA, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.