Dünya
Rusya erken davrandı

Rusya İran'ın nükleer programı sorununda 30 Haziran'da imzalanması planlanan nihai anlaşmayı beklemedi. Devlet Başkanı Putin, yaptırımlar nedeniyle S-300 hava savunma sistemlerinin teslimatını askıya alan kararı iptal etti.
Kremlin’den yapılan açıklamada, 2010’da Batılı ülkelerin baskısıyla getirilen yasağın Putin’in imzaladığı kararnameyle sonlandırıldığı belirtildi. O dönemde füzelerin satış anlaÅŸması iptal edilmiÅŸ, iki ülke arasındaki iliÅŸkiler bozulmuÅŸtu.
Rusya’nın bu hamlesi, İran ile 5+1 ülkelerinin nükleer anlaÅŸma kapsamında mesafe kat etmesinin hemen ardından geldi. Reuters’a konuÅŸan bir Rus hükümeti yetkilisi, İran’a gıda malzemelerinin yanı sıra inÅŸaat malzemesi ve araçlarının ihracatına da baÅŸlandığını söyledi.
‘Tango iki kiÅŸiliktir’
Rusya DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da, parlamentoda yaptığı konuÅŸmada, yaptırımlar dahilinde olmayan Rus ürünlerinin İran petrolü karşılığında takasına dair anlaÅŸma hakkında bilgi verdi.
Ryabkov, Rusya’nın kötü zamanlarında da İran’ın yanında olduÄŸunu hatırlatarak, “Tango iki kiÅŸilik bir danstır. Biz hizmet sunmaya hazırız. İran’ın zor zamanlarında hep yanında olduk. Hem petrol hem de doÄŸalgaz bakımından iÅŸbirliÄŸi ihtimallerimizin azımsanmaması gerektiÄŸini düÅŸünüyorum” dedi.
Vekillerden biri, İran’ın yaptırımlarının kalkması durumunda Avrupa enerji pazarında Rusya’nın rakibi olup olmayacağını sorunca Ryabkov, "İran’ın bu hizmet için gereken altyapıya sahip olmadığını" söyledi.
Buğday-petrol takası
İran, Rus buÄŸdayının üçüncü büyük müÅŸterisi konumunda. Moskova ve Tahran, bu anlaÅŸmayı bir yıldan uzun süredir görüÅŸüyordu.
Geçen yıl Rus DışiÅŸleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Rusya’nın İran’dan günde 500 bin varil ham petrol alacağı ve karşılığında silah ve mal ihraç edeceÄŸi yönünde bilgi aktarılmıştı. Ancak iki taraf da bu takas hakkında çeliÅŸkili açıklamalar yapmıştı.
Nükleer AnlaÅŸma
İsviçre'nin Lozan kentinde İran ile BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin beÅŸ daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'dan oluÅŸan 5+1 ülkeleri arasında, İran'ın nükleer programı üzerinde yürütülen müzakerelerde 2 Nisan'da uzlaÅŸmaya varılmıştı.
İran'ın nükleer programı konusunda "siyasi çerçeve anlaÅŸması" saÄŸlanırken, bundan sonraki aÅŸamada anlaÅŸma taslağının yazılmaya baÅŸlanması ve nihai anlaÅŸmanın 30 Haziran'da imzalanması planlanıyor.
Kaynak: Reuters
Henüz yorum yapılmamış.