Sosyal Medya

Güncel

Karatay'dan flaş kola açıklaması!

Kolanın vücutta 90 dakikada nasıl bir etki bıraktığını anlatan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kolanın adeta bir eroin gibi insanı kendisine hapsettiğini belirterek, “Kola içerseniz hayatınız kısalır” ifadelerini kullandı.



Ordu'da Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Åžeker Hastalıkları" konulu konferansta konuÅŸan Prof. Dr. Canan Karatay, ÅŸeker hastalığının 1980'li-1990'lı yıllarda hızla artış gösterdiÄŸine dikkat çekti. Bu dönemde doÄŸal, saf yaÄŸ fobisi ortaya çıkarıldığını, saÄŸlıklı olan her türlü doÄŸal yağın yasaklandığını belirten Karatay, ardından hastalıkların da giderek arttığını vurguladı. Åžekerin kilo yaptığını, karaciÄŸer yaÄŸlanmasını ortaya çıkardığını belirten Karatay, “Her türlü tatlandırıcı, gazlı içecek, unlar, niÅŸastalar diyabet hastalığı ve kalp krizi nedenidir. Hazır meyve suyu C vitamini deÄŸildir. Ürik asidi yükseltir, gut hastalığına sebep olur" diye konuÅŸtu.

'KOLA EROÄ°N GÄ°BÄ°'

Åžekerli tatlandırıcıların içerisinde özellikle kolaya çok dikkat edilmesi gerektiÄŸini bildiren Prof. Dr. Karatay, “Kola adeta eroin gibidir. Kola içerseniz hayatınız kısalır" ÅŸeklinde konuÅŸtu. Karatay, kolanın vücutta 90 dakikada nasıl bir etki bıraktığını ÅŸu cümlelerle anlattı:

“Bir kutu kola içtiÄŸimiz zaman ilk 10 dakikada 10 tatlı kaşığı ÅŸeker, kana geçer. Bu, vücudumuzun günlük ihtiyacının 100 katı kadar ÅŸeker anlamına gelmektedir. 20. dakikada kan ÅŸekeri aniden yükselir, buna karşılık olarak da insülin hormonu yükselir. 40. dakikadan sonra kafeinin tümü kana geçer ve da bu kan basıncını yükseltir. 45. dakikadan sonra beyinde dopamin yapımı artar. Dopamin, mutluluk hormonudur ve yoÄŸun enerjiyle devam eder. Bu beyinde eroine benzer bir etkidir. 60-90 dakika sonra ani halsizlik hissi baÅŸlar. Acıkma hissi, huzursuzluk, ellerde titreme ve ardından kola ve tatlılara saldırılır. Çünkü o yüklü enerji hissine artık bağımlılık baÅŸlamıştır. Beyinde meydana gelen dopamin mutluluÄŸuna baÄŸlılık baÅŸlamıştır. Bu bir kısır döngüye dönmüÅŸtür. KiÅŸiler buna hapsolmuÅŸtur. Sonrasında karaciÄŸer yaÄŸlanması baÅŸlar, arkasından göbek yaÄŸlanması, bel çevresi geniÅŸliÄŸi artar."

Ä°HA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.