Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır: Karadan Yemen'e girmeye hazırız

Mısır kaynaklarından yapılan açıklamalara göre, Yemen'i havadan bombalayan Koalisyon'un kara harekatına başlaması ihtimali güçleniyor.



Mısır, Ä°ran destekli Åžii milislere karşı Suudi liderliÄŸindeki koalisyon hava saldırıları devam ederken Yemen'e gerekli olursa kara harekatı için asker göndermeye hazır olduÄŸunu açıkladı. 
 
Hatırlanacağı üzere Yemen'de düzenlenen Husi saldırıları doÄŸrudan baÅŸkent Sana'yı hedef almıştı ve CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi baÅŸkentten kaçmak zorunda kalmıştı.
 
'Kararlılık Fırtınası Operasyonu' öncesi Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi'nin bütün üyeleri görüÅŸmüÅŸtü ve 'Yemen'in düÅŸmesini' engellemek için Umman da on ülkeden oluÅŸan koalisyona katılmaya karar vermiÅŸti.
 
Arap Ligi Zirvesi öncesinde Åžarm El-Åžeyh'de yapılan toplantıda Mısır'ın DışiÅŸleri Bakanı, Semih Åžükri, ''Mısır hava ve deniz kuvvetleri ile koalisyona katılmasının yanı sıra tarihi ve sarsılmaz sorumlulukları ışığında  Arap ve Körfez ulusal güvenliÄŸine yönelik bir operasyona gerekirse kara güçlerimizle de katılırız." dedi.
 
Buna ek olarak üç Mısırlı yetkili Associated Press'e hava saldırıları sonrasında Riyad ve Kahire'nin Suudi Arabistan'dan Yemen'e  bir kara operasyonu baÅŸlatacağını, Mısır'ın Kızıldeniz ve Arap Denizi kıyılarına ineceÄŸini söyledi. 
 
Tel Aviv merkezli Levanten Grubu baÅŸkan yardımcısı Ron Gilran ise çeÅŸitli Yemen medya kaynaklarının 2.000 askerden oluÅŸan Mısır birliklerinin Yemen'e dağıtıldığını söylediÄŸini ancak bu bilginin Mısır'da resmi kaynaklar tarafından henüz teyit edilmediÄŸini bildirdi. Öte yandan Gilran, kara birliklerinin bir saldırıdan çok Husilerin daha fazla toprak iÅŸgal etmesini önleme amacıyla bölgeye girmiÅŸ olabileceÄŸini de kaydetti: ''Hava saldırılarının amacı aslında güç paylaşımı anlaÅŸması için müzakerelere dönmesi gereken Husilere bir mesaj vermek için. Yani Suudiler güney Yemen'de onlar tarafından ek toprak alımına müsaade etmeyecek. Bu baÄŸlamda, kara kuvvetleri tehditleri aynı amaca ulaÅŸmak için sadece bir araç olabilir.''
 
Mısır, Suudi Arabistan ve Sünni nüfusun yoÄŸun olarak yaÅŸadığı Arap ülkelerinin, Suudi Arabistan'ın sınır güvenliÄŸini pekiÅŸtirmek ve Ä°ran'ın desteklediÄŸi Husileri durdurarak bölgedeki Tahran etkisini durdurabimek amacıyla harekete geçtiÄŸi düÅŸünülüyor. Washington yönetiminin de Koalisyon güçlerine lojistik destek saÄŸladığı ve isyancılara karşı Suudi Arabistan liderliÄŸindeki koalisyona istihbarat desteÄŸi verdiÄŸi açıklandı.
 
Yemen'e karadan girmek için Mısır'ın bu kadar istekli olmasının arkasındaysa Mısır'ın Suudi Arabistan ile yakınlığı var. MENA analisti Jordan Perry,  ''Mısır, saldırıda rolünü oynamak için Suudi Arabistan tarafından yoÄŸun bir baskı altında. Riyad, Sisi hükümetine para aktarmakta ve Suudi hükümeti ile kapsamlı fon baÄŸlantıları var. Bence Sisi bir ÅŸekilde Riyad'ı razı etmek için çabalamak zorunda'' dedi.
 
''Aynı zamanda uluslararası sahnede daha güçlü bir rol oynamak Sisi için bir avantaj. Arap dünyasında önde gelen siyasi figür olarak kendi statüsünü saÄŸlamlaÅŸtırmak Sisi için oldukça faydalı'' ifadelerini kullanan Perry'e göre süreç içerisinde Mısır'ın operasyon içerisindeki etkinliÄŸi artabilir.
 
Öte yandan Sana'da yaÅŸayan ve güvenlik amacıyla ailesinin evini taşıyan HiÅŸam el-Omeisy, Husilerin toplandığı bölgelerden ayrıldıklarını söyledi: ''Åžehir içinde iç göç baÅŸladı, birçok insan hava saldırılarının korkusuyla Husilerden uzaÄŸa ÅŸehir dışına yerleÅŸiyor.''
 
Süreç içerisinde CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin nerede bulunduÄŸuyla ilgili çeliÅŸkili bilgiler gelmiÅŸti. Aden'deki BaÅŸkanlık Sarayı savaÅŸ uçaklarınca bombalanan Hadi'nin Riyad'a ulaÅŸtığı açıklanmış ve güvende olduÄŸu Yemen kaynaklar tarafından basına duyurulmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.