Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Peşmergeyi kurtarma girişimi başarısız'

Kürdistan Yurtseverler Birliği Kerkük Milletvekili Rebwar Taha, "IŞİD, tutsak peşmergeleri kurtarmak için sunduğumuz teklifleri kabul etmedi" dedi.



KYB Milletvekili Rebwar Taha, IŞİD’in rehin aldığı ve 21 Mart’ta infaz edeceÄŸini duyurduÄŸu 17 peÅŸmergeyi kurtarma giriÅŸimlerini ve örgüte sunulan teklifleri anlattı.

Anadolu Ajansı’na konuÅŸan Taha, "Arap aÅŸiretleri devreye sokarak baÅŸlattığımız müzakerelerde üç adım attık. Buna göre rehin peÅŸmergelerle Kürdistan bölgesinin elindeki IŞİD militanlarının takası gündeme getirildi. Ardından yine peÅŸmergeler karşılığında IŞİD’in daha önce talep ettiÄŸi militanlara ait cesetlerin verilmesi önerildi. Üçüncü olarak rehin peÅŸmergeler için mali ödeme teklif edildi. Ancak ne yazık ki IŞİD bu seçeneklerin hiçbirini kabul etmedi. GiriÅŸimlerimiz ÅŸimdilik baÅŸarısızlıkla sonuçlandı” ifadelerini kullandı.

Rehinelerin durumu hakkında 24 saat içinde gerçekçi bir bilgi verilmemesi halinde "akla gelmeyecek eylemler" yapacaklarını duyuran peÅŸmergelerin aileleriyle saatler süren görüÅŸmelerde bulunduÄŸunu söyleyen Taha, "Tutsak PeÅŸmerge yakını ailelerle bizzat görüÅŸtüm. Özellikle Nevruz günü iki saatten fazla süren bir görüÅŸme yaptım. Onların durumunu anlıyorum. Psikolojileri bozulmuÅŸ durumda. Evlatlarından gelecek kötü bir haber beklentisi içinde her gün ölüp diriliyorlar. Çabalarımız sonucunda onları eylemlerinden vazgeçirdik" dedi.

'Ailelerin olumsuz adımları IŞİD'e hizmet eder'

Taha, PeÅŸmerge ailelerinin atacakları olumsuz adımların, IŞİD’in çıkarına hizmet edeceÄŸini ve Kerkük’e zarar vereceÄŸine inandığını belirtti.

Taha ÅŸunları söyledi:

"Zaten IŞİD'in en büyük planlarından biri Kerkük'te fitne ateÅŸini yakarak kargaÅŸa ve kaos çıkarmaktır. IŞİD’in çıkarlarına hizmet edecek eylemlerden uzak durmak gerekiyor. Birlik olup, bu belayı Kerkük’ten def etmemiz lazım. Åžehitlerimizin intikamını olacak, rehin tutulan güvenlik güçlerimizi kurtaracak peÅŸmegelerimize destek olmalıyız."

IŞİD'in kısa bir süre önce Kerkük'e baÄŸlı Havice ilçesinde kafesler içinde 17 peÅŸmergenin görüntülerini yayınlamıştı.

Kuzey Irak Kürdistan Yönetimi (IKBY) BaÅŸkanı Mesut Barzani ve Bölgesel Hükümet ise, IŞİD’in rehine alınan 17 peÅŸmergeden üçünü öldürmesini sert açıklamalarla kınamıştı.

Barzani, "Åžehit ailelerine söz veriyorum, kanları boÅŸa gitmeyecek. Bunlar, teröristlerin yanına kar kalmayacak. Teröristler bütün cürümlerinin hesabını ağır bir ÅŸekilde ödeyecek. peÅŸmergeleri ÅŸehit edenler, geçmiÅŸte olduÄŸu gibi bundan sonra da nasıl cezalandırılacaklarını çok iyi bilecekler" demiÅŸti.

IKBY hükümetinin açıklamasında ise "Terör örgütü IŞİD'in eylemleri, her türlü insani, ahlaki ve dini deÄŸerlerin dışındadır. Bu vahÅŸetin bedelini en ağır bir ÅŸekilde ödeyecek olan teröristler, çok iyi bilmeliler ki hiçbir ÅŸekilde çocuklarımızın kanları yerde kalmayacak. Terör örgütü, büyük cezayı beklesin" denilmiÅŸti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.