Sosyal Medya

Güncel

TSK personeli için kritik karar

Askeri yargı, TSK'ya mensup yüz binlerce kişiyi ilgilendiren önemli bir karara imza attı.



Hürriyet'te yer alan habere göre, Bir astsubay, askeri lojmandaki evlerine giriÅŸ için öÄŸretmen eÅŸi için de ‘TSK Akıllı Kart’ talep etti. Ä°dare, talep formundaki fotoÄŸrafın baÅŸörtülü olması nedeni ile talebi geri çevirdi; kartı vermedi. Açılan davada, Milli Savunma Bakanlığı da ‘çaÄŸdaÅŸlık’ vurgusu yaptı ‘dava reddedilsin’ dedi. Davaya bakan mahkeme, baÅŸörtülü eÅŸe kart verilmesine, düzenlemenin ilgili maddesinin iptaline oy birliÄŸi ile karar verdi. Davayı açan avukat Mehmet Erkan AkkuÅŸ, emsal nitelikteki kararın yüzbinlerce askerin yanı sıra aileleri için de büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Piyade BaÅŸçavuÅŸ Hakan Kayabaşı, aÄŸustos 1999’da orduya girdi. ÇeÅŸitli birlik ve garnizonlarda görev yaptı. Ä°stanbul’da görevli olduÄŸu eylül 2012 yılında ise öÄŸretmenlik yapan Meral B. ile evlendi.

LOJMANDAKÄ° EVÄ°NE GÄ°REMEDÄ°

Hakan Kayabaşı’nın tayini geçtiÄŸimiz yıl Ankara’ya yapıldı. Kayabaşı çifti Ankara’ya taşındı. Lojman baÅŸvurusu yapan Kayabaşı çiftine, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Etimesgut Lojmanından bir ev tahsis edildi. Çifti lojmandaki yeni evlerine taşındı. Ancak taşınmadan kısa bir süre sonra Meral Kayabaşı için, lojmanın nizamiyesine giriÅŸ-çıkışlarda sorun çıkmaya baÅŸladı.

BAÅžVURUYA ‘RET’ YANITI

Lojmana giriÅŸ çıkışlarda personele verilen ‘TSK Akıllı Kart’ın çıkarılması gerekiyordu. Meral Kayabaşı için kart çıkarılması form dolduruldu; 5 Eylül günü idareye talepte bulunuldu. Yanıt, baÅŸvurudan 12 gün sonra 1. Kara Havacılık Alayı Meydan Hareket Tabur Komutanlığı’ndan geldi. Gelen yanıtta, kart baÅŸvurusu talebi reddedildi. Gerekçe ise, baÅŸvuru formunda yer alan fotoÄŸrafın baÅŸörtülü olması gösterildi. Bu durumun TSK Akıllı Kart Yönergesine aykırı olduÄŸu belirtildi.

‘HAKKANÄ°YETE AYKIRI’

Gelen bu yanıt üzerine Kayabaşı çifti Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi’nde (AYÄ°M) dava açtı. Dava baÅŸvuru dilekçesinde Meral Kayabaşı’nın evini kullanamadığına iÅŸaret edilerek “TSK Akıllı Kart Yönergesinin ilgili bendi hukuka ve hakkaniyete aykırıdır” denildi. Dava dilekçesinde iki talep öne çıktı. Bunlardan biri yürütmenin durdurulması diÄŸeri ise yönergedeki ilgili hükmün iptali yönündeydi. Dosyaya bakan AYÄ°M Üçüncü Daire BaÅŸkanlığı yürütmenin durdurulması talebini reddetti ancak dava baÅŸvurusunu kabul etti.

BAKANLIK: ‘DAVA REDDEDÄ°LSÄ°N’

Davalı taraf Milli Savunma Bakanlığı adına gönderilen savunma dilekçesinde ise davanın reddi istendi. Savunma dilekçesinde düzenlemenin açık olduÄŸu; TSK personeli yanı sıra ailelerini de kapsadığına iÅŸaret edildi. Savunma dilekçesinde TSK Akıllı Kart Yönergesindeki ilgili düzenlemeye dikkat çekildi. Yönergenin ilgili bendi “ÇaÄŸdaÅŸ olmayan, Ä°nkılap Kanunlarına aykırı, siyasi veya dini bir ideolojiyi belirleyen kılık kıyafetle çekilmiÅŸ fotoÄŸraflar kullanılamaz ve yüzün tamamı açık olacak, iki kulak ve alın açıkça görülecektir” ÅŸeklinde olduÄŸu belirtildi.

KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI

BaÅŸsavcılığın da olumsuz görüÅŸ bildirdiÄŸi dava dosyası ile ilgili mahkeme kararını 26 Åžubat günü verdi. Tamamı albaylardan oluÅŸan 5 üyeli daire kararı oybirliÄŸi ile aldı. Kararda, Meral Kayabaşı’na kart verilmemesi iptal edildi. Öte yandan, yönergenin ilgili maddesinin de iptal edildiÄŸi kararda özetle “Kanun ve yönetmelikle olmayan kısıtlamalar yönerge ile kısıtlanamaz. Ä°ptali istenen yönerge TSK personeli olmayan kiÅŸileri kapsamaz” denildi. Avukatlık ve yargılama masraflarını da bakanlık üzerine bırakılan karar 20 Mart’ta taraflara tebliÄŸ edildi.

‘EMSAL NÄ°TELİĞİNDE BÄ°R KARAR’

Kayabaşı çiftinin avukatı Mehmet Erkan AkkuÅŸ, kararın emsal nitelikte olduÄŸuna vurgu yaptı. “Bu kararla, TSK Akıllı Kart sahibi, ordu evleri, gazinolar, sosyal tesisler ve askeri kışlalara giriÅŸte kullanabilecek” diyen Av. AkkuÅŸ “Anayasal, hak olan din ve vicdan hürriyetine aykırı, bu iÅŸlem ve bu iÅŸlemin dayanağı yönerge maddesi iÅŸ bu kararla oybirliÄŸi ile iptal etti. Bu karar tüm askeri tesisler ve kışlalar ve karargâhlar için emsal niteliÄŸindedir. TSK personeli ve aileleri ile birlikte 1 milyona yakın kiÅŸiyi ilgilendiriyor” dedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.