Sosyal Medya

Ekonomi

3 kritik aşama atlatıldı, tarihi rekor gelebilir!

3 kritik aşama atlatıldı, tarihi rekor gelebilir! haberi Paranın kaderini belirleyecek 3 keskin virajdan oluşan hafta başarıyla atlatıldı. Dolar kararların ardından gevşedi.



Yılın en zor haftalarından biri olarak deÄŸerlendirilen haftada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faizlerde deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmezken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararları ise yumuÅŸak tonlamasıyla doların 2.58'in altını test etmesini saÄŸladı.

DOLAR FRENE BASTI!

Yurtiçinde önceki hafta döviz kurlarının yükseliÅŸ eÄŸilimi ve yabancı yatırımcı satışlarının da etkili olduÄŸu pay piyasalarındaki sert düÅŸüÅŸler, yerini, belki de son ayların en önemli gündem maddelerinin yer aldığı hafta boyunca pozitif bir seyre ve para giriÅŸiyle birlikte yükseliÅŸlere bıraktı.

Borsa kritik haftayı yüzde 7,65 yükseliÅŸle tamamlayarak yatırımcısını sevindirirken, Euro/TL ise yüzde 0,36 yükseldi. Hafta boyunca 2,5832-2,6486 aralığında seyreden dolar/TL yüzde 1.82 deÄŸer kaybetti. Gösterge tahvilin bileÅŸik faizi ise küresel piyasa faizlerindeki gerilemenin etkisiyle yüzde 8,90'dan yüzde 8,50'nin altına geriledi. 

KÜRESEL BELÄ°RSÄ°ZLÄ°K UYARISI!  

Son olarak dün akÅŸam kredi derecelendirme kuruluÅŸu Fitch Rating'in Türkiye deÄŸerlenmesinde not ve görünümü korumasının ardından uzmanlar piyasalarda yaÅŸanan pozitif havanın kısa dönemde de süreceÄŸini ve borsa da yeni tarihi zirvelerin görülebileceÄŸini belirtiyor. Uzmanlar 'piyasalar bahar havası'na girdi deÄŸerlendirmesinde bulunurken, küresel belirsizliklerin ve yüksek volatilite (oynaklık) ortamının sürmesi nedeniyle nedeniyle risklerin de devam ettiÄŸi konusunda yatırımcıyı uyardı.

'TL CÄ°NSÄ° VARLIKLAR Ä°DEAL SEVÄ°YELERE DÖNECEK'

Odeabank BaÅŸekonomisti Ä°nanç Sözer, bu haftaki baÅŸlıca ekonomik gündemlerin TL ve diÄŸer önde gelen geliÅŸmekte olan ülke varlıkları açısından olumlu olduÄŸunu söyledi.

Bu sayede hem haftanın ikinci yarısında hem de gelecek kısa vadede pozitif trendin devam edebileceÄŸini düÅŸündüklerini dile getiren Sözer, ÅŸunları kaydetti:

"Risk iÅŸtahındaki yeniden canlanma önümüzdeki yakın dönemde daha da devam edecek ve TL cinsi varlıklarda da yakın dönemde deÄŸerlenme imkanı sunacaktır. Son haftalarda makro temellerden kopuk fiyatlamalar dikkate alındığında, yatırımcı algısını iyi yönetebilecek zemin de saÄŸlandıkça TL cinsi varlıklar da ideal seviyelere dönebileceÄŸimizi düÅŸünüyoruz. Ancak küresel belirsizlikler ve yüksek volatilite ortamı nedeniyle riskler sürüyor" diye konuÅŸtu.

'PÄ°YASALAR BAHAR MEVSÄ°MÄ°NE GÄ°RDÄ°'

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise kış aylarında güçlü esen dolar fırtınasının Fed toplantısı ardından dinmesiyle piyasaların da bahar mevsimine girdiÄŸini ifade etti.

Fed'in faiz artırım öngörüsü ile piyasanın faiz artırım beklentisi arasında çok ciddi bir fark olduÄŸunu ve bu farkın Türkiye gibi geliÅŸmekte olan ülke varlıkları üzerindeki belirsizliklerin baÅŸlıca nedeni olduÄŸuna dikkati çeken Yılmaz, "Fed üyelerinin son toplantıda faiz artırım öngörülerini piyasa beklentisiyle uyumlu hale getirmelerinin ardından piyasalarda öngörülebilirliÄŸin arttığını düÅŸünüyoruz. Artan öngörülebilirlik piyasalardaki endiÅŸe ve riskleri azaltacağı için Türkiye ve benzer geliÅŸmekte olan ülke varlıklarının azalan risk primiyle deÄŸer kazanabileceklerini düÅŸünüyoruz" diye konuÅŸtu.

'NÄ°SANDA FAÄ°ZLER YÜZDE 8'Ä°N ALTINA GEVÅžEYECEK'

Yılmaz, faiz, kur ve pay piyasasına iliÅŸkin ÅŸu öngörülerde bulundu:

"ABD'de 10 yıl vadeli devlet tahvil faizinin yüzde 2'nin altına gelmesi ve iyileÅŸen Türkiye risk primiyle yüzde 8'e yaklaÅŸan tahvil faizinin 3 Nisan günü açıklanacak mart ayı enflasyon verisinin ardından yüzde 8'in altına kalıcı ÅŸekilde düÅŸeceÄŸini düÅŸünmekteyiz. TCMB'nin yatay verim eÄŸrisi söylemiyle tüm vadelerde faizlerin birlikte hareket ederek yüzde 8'in altına düÅŸeceÄŸi görüÅŸündeyiz. Aynı zamanda iyileÅŸen risk göstergeleri ve azalan endiÅŸeler para piyasasında da faizlerin gerilemeye baÅŸlayacağının bir habercisi. Aslında Türkiye için ÅŸu anda en önemli olay para piyasasındaki faizlerin düÅŸmesi 

'BORSA TARÄ°HÄ° ZÄ°RVE DENEMESÄ°NÄ° GERÇEKLEÅžTÄ°REBÄ°LÄ°R'

2012 yılının ikinci yarısında TCMB 'temkinli duruÅŸ' ile para piyasasındaki faizleri karşılıklı etkileÅŸimle düÅŸürmeyi baÅŸarmıştı. Benzer bir süreci bu sene de yaÅŸayacağımızı düÅŸünüyoruz. Doların dünya genelinde ucuzlamasıyla swap faizlerinin de tahvil faizleriyle birlikte yüzde 8'in altına doÄŸru hareket etmesi söz konusu olabilir. Yani hem tahvil hem de para piyasasında faizlerin iyileÅŸmesi Türkiye'de finansal koÅŸulları rahatlatarak iktisadi faaliyete pozitif katkı yapması mümkün. Tahvil faizlerinin düÅŸen enflasyon ile birlikte yaz aylarına doÄŸru yüzde 7'e yaklaÅŸmasını bekliyoruz."

Yılmaz ayrıca, faizlerin nisan ayında kalıcı ÅŸekilde yüzde 8'in altına inmesiyle BIST 100 endeksinin 82.500 direncini geçip 93 bin tarihi zirve denemesini gerçekleÅŸtirebileceÄŸini öngördü.

Kaynak : Uzmanpara

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.