Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Esed'e karşı eğit-donatta hemfikiriz'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ile imzalanacak olan eğit-donat anlaşmasında sona yaklaşıldığını, eğitilecek muhaliflerin rejimle de mücadele etmesi konusunda ABD ile aynı fikirde olduklarını söyledi.



Ankara’ya resmi ziyarette bulunan Kosova DışiÅŸleri Bakanı HaÅŸim Taçi ile ortak basın toplantısı düzenleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, eÄŸit donat anlaÅŸmasında sona yaklaşıldığını söyledi. Ä°mzalama aÅŸamasına henüz gelinmediÄŸini ancak bazı küçük detayların çözülmesi halinde kısa süre içinde imzalanacağını belirtti. 

ÇavuÅŸoÄŸlu, daha önce ABD ile uzlaÅŸmada sorun olan muhaliflerin kiminle savaÅŸacağı konusunda ise, hem IŞİD hem rejimle savaÅŸacakları konusunda ABD ile aynı fikirde olduklarını söyledi:

“EÄŸitip donattığımız güçlerin arazide Suriye’nin bütünlüÄŸünü tehdit eden unsurlarla mücadele etmesi doÄŸal. Bütün terör örgütleri de rejim de Suriye’nin güvenliÄŸi ve istikrarı için tehdittir. DAEÅž öldürdüÄŸü insanları tüm dünyaya açıkça gösteriyor ama diÄŸer taraftan rejim de her gün yüzlerce insanı öldürmeye devam ediyor. EÄŸitip donattığımız unsurların DEAÅž’la mücadele etmesi beklenmektedir ama rejimle de mücadele etmesi beklenmektedir. Bu konuda ABD ile aynı düÅŸünüyoruz.”

Mutabakat metninde Türkiye'nin önemsediÄŸi iki nokta; eÄŸitilecek muhalefetin seçimi ve hedefin kim olduÄŸu konularında da prensipte anlaÅŸma saÄŸlandı. Türk DışiÅŸleri kaynakları Ocak ayında, mutabakat metninde hedefin kim olduÄŸunun yazmayacağını belirtmiÅŸti. Böylece gerektiÄŸinde rejimle, gerektiÄŸinde IŞİD'le mücadele edebileceklerini söylemiÅŸti. EÄŸitilecek muhaliflerin Esed'e karşı da savaÅŸması, Ankara'nın eÄŸit-donat programı için en önemli ÅŸartlarının başında geliyor.

Ä°lk aÅŸamda 1200 aday

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriyeli muhaliflere yönelik mart ya da nisan ayında baÅŸlaması planlanan eÄŸit-donat programına dahil edilmek üzere ilk aÅŸamada 1200 Suriyeli muhalifin aday olarak belirlendiÄŸini ve bu kiÅŸiler üzerinde yürütülen tarama sürecinin devam ettiÄŸini bildirdi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, düzenlediÄŸi basın brifinginde, "Tarama süreci yoluyla ÅŸu anda (eÄŸit-donat programına katılmak üzere) 1200 civarında bireyi belirlediÄŸimizi size söyleyebilirim" dedi.

Bu kiÅŸilerin tek bir grup deÄŸil, farklı gruplardan geldiÄŸi ve kendilerine yönelik taramanın halen devam ettiÄŸi, süreç boyunca da devam edeceÄŸi bilgisini veren Kirby, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'da eÄŸitim verilecek alanlar ve oralarda görev yapacak personel hazır olduÄŸunda eÄŸitimlerin de baÅŸlayabileceÄŸini ve bunun için öngörülen tarihin mart ortası ya da nisan ayı civarı olduÄŸunu kaydetti.

‘De Mistura planını prensipte destekledik’

ÇavuÅŸoÄŸlu, BM’nin Suriye özel temsilcisi De Mistura’nın dondurulmuÅŸ bölgeler planıyla ilgili olarak da, “Bazı boÅŸluklar olmasına raÄŸmen prensip olarak destekledik. Bir gün bile ateÅŸkes saÄŸlanması binlerce insanın ölmesini engellemek demektir” diye konuÅŸtu. Ancak kapsamlı çözüm gerektiÄŸini tekrarladı:

“Altı haftalık da olsa ateÅŸkesi memnuniyetle karşılarız ama rejim tarafından buna saygı duyulacak mı bu baÅŸka soru. Akan kan devam etmesin, bizim esas kaygımız bu. Köklü çözümler gerekiyor. Pansumanla burada bir çözüme ulaÅŸamayız. Siyasi çözüm lazım. Esed rejimi meÅŸruiyetini kaybetmiÅŸtir. Tüm unsurların içinde olduÄŸu bir ulusal birlik yönetiminin Suriye’de yönetimi ele alması gerekiyor ki kalıcı çözüme ulaÅŸalım.”

18 Åžubat’ta BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’ne bilgi veren De Mistura, "Suriye hükümeti, Åžam'dan açıklanacak bir tarihten itibaren tüm Halep kentine yönelik her türlü hava saldırısı ve ağır silahlarla yapılan saldırıları 6 hafta süreyle durdurmayı kabul ettiÄŸini bildirdi" demiÅŸti.

Mistura, muhaliflerin de bu çaÄŸrıya benzer bir yanıt vererek, roket ve havan saldırılarını Halep'te 6 hafta süreyle durduracaklarını umduÄŸunu ifade ederek, küçük bir umut ışığı bile olsa sivillerin korunması için her ÅŸeyin denenmesi gerektiÄŸini söylemiÅŸti.

Suriye muhalefetinin başındaki SMDK BaÅŸkanı Halid Hoca bu geliÅŸmeyi, "Halkın güvenliÄŸini saÄŸlayan gerçek bir anlaÅŸmaya varıldığı takdirde ÖSO Genelkurmay BaÅŸkanlığı ve ÖSO'ya baÄŸlı tüm birlikler anlaÅŸma maddelerine baÄŸlı kalacaktır. Suriye'de ölümü durduracak ve daha fazla kan akmasının önüne geçecek her türlü giriÅŸimi memnuniyetle karşılıyoruz" diye yorumladı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.