Sosyal Medya

Coğrafyamız

Eğit-Donat için bin 200 muhalif belirlendi

Pentagon, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programına dahil edilmek üzere bin 200 Suriyeli muhalifin aday olarak belirle



ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriyeli muhaliflere yönelik mart ya da nisan ayında baÅŸlaması planlanan eÄŸit-donat programına dahil edilmek üzere ilk aÅŸamada bin 200 Suriyeli muhalifin aday olarak belirlendiÄŸini ve bu kiÅŸiler üzerinde yürütülen tarama sürecinin devam ettiÄŸini bildirdi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, düzenlediÄŸi basın brifinginde, "Tarama süreci yoluyla ÅŸu anda (eÄŸit-donat programına katılmak üzere) bin 200 civarında kiÅŸiyi belirlediÄŸimizi size söyleyebilirim" dedi.

Bu kiÅŸilerin tek bir grup deÄŸil, farklı gruplardan geldiÄŸi ve kendilerine yönelik taramanın halen devam ettiÄŸi, süreç boyunca da devam edeceÄŸi bilgisini veren Kirby, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'da eÄŸitim verilecek alanlar ve oralarda görev yapacak personel hazır olduÄŸunda eÄŸitimlerin de baÅŸlayabileceÄŸini ve bunun için öngörülen tarihin mart ortası ya da nisan ayı civarı olduÄŸunu kaydetti.

Kirby, tarama sürecini ABD ordusunun tek başına yürütmediÄŸini, bunun bir takım çalışması olduÄŸunu, hem federal hükümet içinde bu konudaki uzman kurumlararası birimler hem de uluslararası ortaklarla çalıştıklarını belirterek, "Bu grupların bazıları hakkında derin bilgiye sahip Türkiye gibi ülkeler var ve onlar bize (tarama çalışmalarımız sırasında) kaynak saÄŸlamada yardımcı oldu" diye konuÅŸtu.

EÄŸit-donat programının ana amacının, Suriyeli muhaliflere temel askeri yetenekler ve organizasyonel kapasiteler saÄŸlayıp, onların, toplumlarını savunmaya ve nihayetinde de IŞİD'e karşı taarruza geçmeye hazır hale getirilmesi olduÄŸunu belirten Kirby, muhaliflerin bir nevi taktik hava kontrolörüne (savaÅŸ uçaklarının eylemlerini yönlendiren kiÅŸi) dönüÅŸtürmek gibi bir amacın ise bulunmadığını vurguladı. Ancak ilerleyen aÅŸamalarda muhaliflerin buna benzer bir görev üstlenmesinin mümkün olduÄŸunu da dile getiren Kirby, "(Muhaliflerin) Koalisyon hava saldırıları için Suriye'de sahada hedef belirlemeye yardımcı olabilecekleri bir pozisyona gelebilir miyiz? Evet, bu mümkün. Ancak bu sadece bir ihtimal ve henüz o aÅŸamada deÄŸiliz. EÄŸitimlere bile daha baÅŸlamadık" yorumunu yaptı.

Kirby, muhaliflere saÄŸlanacak teçhizatın, basit askeri aygıtlar, kamyon ve araçlar, küçük silahlar ve mühimmat, radyo gibi temel araçlardan oluÅŸacağını, eÄŸitimlerin ardından savaÅŸmak için Suriye'ye geri dönecek muhaliflere herhangi bir muharip hava desteÄŸi verilmesi hakkında ise henüz bir karar verilmediÄŸini ifade etti. EÄŸitimler tamamlandıktan sonra muhaliflere yönelik belirli sorumluluklar ve yükümlülüklerinin olacağına dikkati çeken Kirby, "Elbette belli ölçüde bir destek saÄŸlamamız gerekecek ancak bu desteÄŸin nasıl bir ÅŸekilde olacağına dair henüz siyasi bir karar yok. Bu desteÄŸin, istihbarat desteÄŸi mi yoksa hava desteÄŸi ÅŸeklinde mi olacağına dair nihai karar verilmedi, tüm bunların ÅŸu anda üzerinde tartışılıyor" dedi.

EÄŸitim programının hazırlıkları için ÅŸu anda bölgede 100 civarında Amerikalı personelin bulunduÄŸunu ifade eden Kirby, genel misyonda ise toplamda bin kadar ordu personelinin görev almasının beklendiÄŸini bildirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.