Sosyal Medya

Dünya

Akdeniz'de 2 bin 100 göçmen kurtarıldı

İtalyan sahil güvenlik ekipleri, Akdeniz’de Libya ile İtalya arasında kalan Sicilya Kanalı’nda 2 bin 100 kaçağı kurtardı. Lampedusa Adası'na getirilen göçmenler arasında çok sayıda kadın ve çocuk var.



Ä°talyan RAI News24 kanalının haberine göre, dün sabah saatlerinde Ä°talya’nın Lampedusa Adası'nın 120 mil güneyinde, Libya’nın baÅŸkenti Trablus’un 30-50 mil açığında 12 kaçak göçmen teknesinden gelen yardım sinyallerini dikkate alan sahil güvenlik ekipleri, 2 bin 100 kaçağı denizden kurtardı.

Bölgeden gelen haberlerde, bir botta daha kurtarılmayı bekleyenler olduÄŸunun belirlendiÄŸi, kurtarma iÅŸleminin sürdüÄŸü ifade edildi.

Göçmenler denizden kurtarılırken, Libya’dan kaçaklarla dolu yeni teknelerin yola çıktığı haberlerinin geldiÄŸi belirtildi.

Kurtarılan göçmenler bölgeden geçen sahil güvenlik botları, mali polis hücum botları, ticari gemilerin yardımıyla bölgeye en yakın Lampedusa ve Sicilya adalarındaki diÄŸer limanlara taşındı.

Ä°talya’nın Afrika’ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası'na getirilen 300 kadar göçmen arasında çok sayıda kadın ve çocuk bulunduÄŸu bildirildi.

Bu arada Trablus’un 50 mil açığında göçmenleri kurtarmaya çalışan ve silahsız olduÄŸu belirtilen Ä°talyan sahil güvenlik botuna insan kaçakçılarının kalaÅŸnikof marka uzun namlulu silah doÄŸrulttuÄŸu ve tehdit ettiÄŸi ileri sürüldü.

Ä°talyan sahil güvenlik ekipleri, önceki gün de aynı bölgede 700 kadar göçmeni kurtarmıştı. 

Her yıl binlerce ölüm

Her yıl yüzlerce kiÅŸi daha iyi bir hayat için Afrika'nın kuzey kıyılarından Avrupa'ya geçmek için hayatlarını tehlikeye atıyor.

Sadece geçen sene 3 bin 200’den fazla insan Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya deniz yoluyla geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. 170 binden fazla kiÅŸi de askeri ve ticari gemiler tarafından kurtarılarak Ä°talya’ya götürüldü.

BM, AB'nin göçmen siyasetini eleÅŸtirerek, güvenli geçiÅŸ koridorlarının teminini istiyor. Ancak AB bu konuda hâlâ ciddi bir adım atamadı. Bu yüzden Akdeniz göçmenlerin ve gelecek hayallerinin mezarlığı olmaya devam ediyor.

Ä°talya büyükelçiliÄŸini kapattı

Bu arada Ä°talya, Libya'daki büyükelçiliÄŸini kapattığını açıkladı, vatandaÅŸlarından bu ülkeyi geçici süreyle terk etmelerini istedi. Ä°talya, Trablus BüyükelçiliÄŸi personelini ve 70 kadar Ä°talyan'ı deniz yoluyla Malta üzerinden Sicilya'ya götürüyor. 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.