Sosyal Medya

Güncel

Hükümet konuşuyor HDP sessiz

Çözüm sürecinde son haftalarda görüşmeler hızlandı. Gelinen noktada taraflar arasında kriz yok ama bir takım görüş ayrılıkları “sessiz sedasız” çözülmeye çalışılıyor. İki taraftan gelen mesajlar da tarafların birbirinden somut adım beklediğini ortaya koyuyor. Gelecek hafta süreç açısından önemli gelişmeler bekleniyor.



HDP ile Hükümet cephesinde alınan karar gereÄŸi taraflar “polemiklere girmemek” için artık daha az konuÅŸuyor. Özellikle de HDP kanadı.

Son haftalarda görüÅŸme trafiÄŸi birkaç ay öncesine göre çok hızlandı. Bu görüÅŸmelerin bazıları basına duyuruluyor, bazılarından ise görüÅŸmeden ancak bir süre sonra haberdar olunabiliyor. Gelen bilgiler, özellikle son birkaç gündür taraflar arasında bazı “anlaÅŸmazlıklar” olduÄŸu yönünde. Ancak bu görüÅŸ ayrılıklarının kesinlikle “adına kriz denecek boyutta” olmadığının altı çiziliyor. Fakat bir yandan da bu görüÅŸ ayrılıkları giderilmediÄŸi için kamuoyuna yansıyacak noktada somut adımlar da atılamıyor.

Hükümetin beklentisi

Hükümet kanadından çözüm sürecine iliÅŸkin gelen açıklamalar en üst düzey isimlerden. ÇarÅŸamba akÅŸamı TRT’de katıldığı canlı yayında konuÅŸan BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, PKK’nın “Hükümet adım atmıyor gerekçesiyle” 2013 yılı Eylül ayında durdurduÄŸu geri çekilmeyi hatırlattı, 2015 Nevruz’una iliÅŸkin beklentisini dile getirdi.

“2013 Nevruz'unda verilen sözün getirilmesi, biz bunu bekliyoruz. 2013 Nevruz'unda verilen söz, Mart'ında, 2015'te Türkiye'de silahlı unsurların çekilmesi ve daha sonra silahlı yöntemlere bir son verilmesi, bunu bekliyoruz ve bunu da bir sürecin ana unsuru, ana ekseni olarak görüyoruz. Aksi takdirde eÄŸer bir silahlı mücadele yürüyecekse devlet bu konuda kendisine bir taraf ya da ÅŸerit kabul etmez ama konuÅŸacaksak birlikte bir yola gideceksek ki Sayın DemirtaÅŸ'ın cumhurbaÅŸkanlığı seçiminde kullandığı dil doÄŸru dildi. Ben, kendisine de o dil dolayısıyla beni ziyarete geldiÄŸinde, tebriklerimi ilettim. 'Bu dili sürdürün' demiÅŸtim. Ama Kobani'de kullandığı dil, bir ÅŸiddet diliydi, tahrik diliydi. EÄŸer o olmamış olsaydı muhtemelen bugün geldiÄŸimiz noktaya Ekim ayının sonlarında gelmiÅŸ olurduk.”

Benzer bir açıklama birkaç gün önce BaÅŸbakan Yardımcısı Yalçın AkdoÄŸan’dan da geldi. Bahar aylarını önemli bir aÅŸama olarak niteleyen AkdoÄŸan, Öcalan’dan ileri bir açıklama beklendiÄŸini de söyledi. Önce çözüm süreci toplantısına ardından da Bakanlar Kurulu toplantısına katılan ve sonrasında açıklama yapan BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise “Hükümet adına yapmamız gereken her ÅŸeyi yapıyoruz, yapacağız. HDP’nin yapması gerekenler vardır, yapmalılar. Bizim açımızdan top onların sahasındadır.” dedi.

Arınç bu sözleri söylediÄŸinde HDP’nin Ä°mralı heyetinin iki üyesi Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’ın BaÅŸbakan Yardımcısı Yalçın AkdoÄŸan ile görüÅŸmesi birkaç saat önce sona ermiÅŸti. Heyet üyeleri Ä°mralı ziyareti sonrasında bir Hükümet üyesi ile basına yansımayan bir görüÅŸme daha yapmışlar, hem Ä°ç Güvenlik Paketi’ne iliÅŸkin kaygılarını dile getirmiÅŸler hem de çözüm sürecinde geçilmesini bekledikleri müzakere aÅŸamasında son durumu ele almışlardı.

HDP daha sessiz

Hükümet cephesinden son birkaç günde bu açıklamalar geldi ancak HDP kanadı daha sessiz. Özellikle de Ä°mralı heyeti üyeleri. Daha önce yapılan görüÅŸmelerin aksine HDP’li Buldan ve Önder, AkdoÄŸan görüÅŸmesi sonrası dahi açıklama yapmadan ayrıldılar BaÅŸbakanlık binasından. Sonrasında da bu tavrı sürdürdüler. Al Jazeera’nin edindiÄŸi bilgilere göre tıpkı Hükümet gibi HDP’nin beklentisi de karşı tarafın yani Hükümet’in adım atması. “Müzakere baÅŸlıklarında ilerleme bekliyoruz” diye konuÅŸan HDP kaynakları belli ilerlemeler saÄŸlanması durumunda gelecek hafta daha ayrıntılı açıklama yapılabileceÄŸi görüÅŸünde. Ä°zleme Heyeti oluÅŸturulması ve sekreteryanın çalışmaya baÅŸlaması da görüÅŸmelerin gündem maddelerinden ancak bu konuda fikir ayrılıkları bulunmuyor.

Müzakere taslağında ne var?

Müzakere taslağında öncelikle hangi madde üzerinde anlaşılamadığına iliÅŸkin ayrıntılı bilgi verilmiyor. Ancak daha önce dile getirilen “tahkim edilmiÅŸ ateÅŸkes” üzerinde anlaşılması ve BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’nun dile getirdiÄŸi geri çekilmenin yeniden baÅŸlaması için Kandil’in ÅŸartları var.

Abdullah Öcalan ile devlet yetkilileri arasında üzerinde anlaÅŸma saÄŸlanan Müzakere Taslağına iliÅŸkin ayrıntılı bilgiyi Aralık ayının başında HDP’li Sırrı Süreyya Önder vermiÅŸti. Taslağın 4 ana baÅŸlıktan oluÅŸtuÄŸunu söyleyen Önder, bu baÅŸlıkları yöntem, tarihi ve felsefi boyut, temel gündem maddeleri ve eylem planı olarak sıralamıştı. Yöntem baÅŸlığının altında sürecin tüm aÅŸamalarının belgeli hale getirilmesi, varılan mutabakatların imzayla kayıt altına alınması, temel kavram ve kurumların doÄŸru tanımlanması yer alıyor. Eylem planında ise geri çekilme, eve dönüÅŸ ve silahların bırakılması dahil 6 madde yer alıyor. Üzerinde anlaşılan bu takvimde ilk tarih Ocak ayı başıydı. Ancak halen bazı pürüzler giderilmediÄŸi için takvim iÅŸlemeye baÅŸlamadı.

PerÅŸembe günü Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP EÅŸ BaÅŸkanı Figen YüksekdaÄŸ, Hükümet'in müzakere hazırlıklarını tamamlayamadığını söyledi ancak O da ayrıntı vermedi. YüksekdaÄŸ, partisinin bir ya da iki hafta içinde müzakerelere geçilmesini beklediÄŸini söyledi.

Müzakere aÅŸamasına geçilmesi durumunda yine HDP kanadından yansıyan beklenti Hükümet ve HDP’nin basına ortak bir açıklama yapması. Bunun ne zaman olacağına dair de net bir açıklama yok. Bu doÄŸrultuda, gelecek hafta süreç açısından önemli geliÅŸmeler bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.