Sosyal Medya

Güncel

Memurluk şartları değişti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığının Kamu Personeli Genel Tebliği yeniden düzenlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, kamu hizmet ve görevlerine memur olarak atanacakların, açılacak devlet memurluğu sınavını kazanmaları gerekecek.



Kamu kurum ve kuruluÅŸlarının personel ihtiyacı göz önünde bulundurularak Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) yapılacağı tarihler, Devlet Personel BaÅŸkanlığı (DPB) ile ÖSYM tarafından birlikte belirlenecek.

Adayların KPSS'ye girmeleri ve ilgili kamu, kurum ve kuruluÅŸlarının belirleyeceÄŸi taban puanın üzerinde KPSS puanı almış olmaları ÅŸartı aranacak. Kamu kurum ve kuruluÅŸlarının usulüne uygun olarak açıktan atama izni alınmış ve koÅŸulları belirlenmiÅŸ B grubu boÅŸ kadroların sınıf, unvan, derece ve sayısıyla bu kadrolar için aranacak nitelikleri kapsayan bilgiler, DPB adına ÖSYM tarafından ilan edilecek.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memur olarak istihdam edilmek isteyenlerin, öncelikle KPSS'ye katılmaları ve sınav sonucuna göre aldıkları puan doÄŸrultusunda A grubu kadrolar için kamu kurum ve kuruluÅŸlarının; B grubu kadrolar için ise ÖSYM BaÅŸkanlığı ile kurumsal alım yapan kamu, kurum ve kuruluÅŸlarının ilanlarını takip ederek, bu kamu kurum ve kuruluÅŸlarına veya ÖSYM BaÅŸkanlığına baÅŸvuruda bulunmaları gerekecek.

TebliÄŸin engelli memur istihdamıyla ilgili bölümleri, "Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet MemurluÄŸuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre yeniden düzenlendi.

Sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocukların istihdamında da deÄŸiÅŸiklikler yapıldı.

Konu hakkında DPB tarafından hazırlanan "Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında Tanınan Ä°stihdam Hakkının Kullanımına Ä°liÅŸkin YönetmeliÄŸe" göre; yerleÅŸtirme iÅŸlemleri merkezi olarak yapılacak olup, kurumlarca ayrı ayrı sınav ve yerleÅŸtirme yapılması uygulamasına son verildi.

Yerleştirme işlemlerine katılabilecek hak sahiplerinin tespiti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yapılacak.

Haklarında korunma veya bakım tedbir kararı alınmış olup, fasılalı olarak geçen yararlanma süreleri dahil 2 yıldan az olmamak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden yararlanmış olmaları gerekecek.

Reşit oldukları tarih itibarıyla bu hizmetlerden yararlanmaya devam ediyor olmaları, 18 yaşın doldurulduğu, korunma veya bakım tedbir kararının sona erdiği tarihten itibaren 2 yılda bakanlığa başvuracaklar.

2 usulde yerleştirme yapılacak

Hak sahipleri istihdam hakkından yalnızca bir kez yararlanabilecek. Kamu, kurum ve kuruluşlarına ait kadro veya pozisyonlara her ne surette olursa olsun atananlar, kanun kapsamında istihdam hakkını kullanmış sayılacak.

Bu kapsamda yerleÅŸtirme iÅŸlemleri DPB tarafından yapılacak veya yaptırılacak olup, hak sahibi olanların yerleÅŸtirilmelerinde KPSS sonucuna göre yerleÅŸtirme ve kura sonucuna göre yerleÅŸtirme olmak üzere 2 usulde yerleÅŸtirme gerçekleÅŸtirilecek.

OrtaöÄŸretim (lise), ön lisans ve lisans düzeyinden mezun olanların yerleÅŸtirmeleri KPSS sonuçlarına göre; ilkokul, ortaokul ve ilköÄŸrenim mezunlarının yerleÅŸtirmeleri ise kura sonucuna göre yapılacak.

KPSS sonucuna göre yerleÅŸtirme iÅŸlemlerinde öÄŸretim düzeylerine uygun KPSS B grubu puanları kullanılacak. Bu itibarla en az ortaöÄŸretim (lise) mezunu olan adayların yerleÅŸtirme iÅŸlemlerine katılabilmeleri için KPSS'ye girmiÅŸ olmaları gerekecek.

Ä°lkokul, ortaokul ve ilköÄŸretim mezunlarının yerleÅŸtirilmeleri kura usulüyle yapılacağından bu kiÅŸiler, KPSS'ye girmeyecek.

KPSS sonucuna göre yerleÅŸtirme memur unvanlı kadrolara, kura ile yerleÅŸtirme yardımcı hizmetler sınıfında yer alan kadrolara yapılacak.

Öte yandan ÅŸehit yakınları, gazi, gazi yakınları ve vazife malullerinin, kamu kurumlarına yerleÅŸtirme iÅŸlemleri için müracaatlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine yapılacak. Bakanlıkça hak sahibi oldukları tespit edilenler, DPB'ye bildirilecek ve baÅŸkanlıkça hak sahipleri durumlarına uygun kadro ve pozisyonlara yerleÅŸtirilecek.

Memurluktan çekilenlerin yeniden alınmaları

Daha önce 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memur olarak çalışmış olup 2 defadan fazla olmamak üzere kendi istekleriyle memuriyetten çekilen veya bu kanun hükümlerine göre çekilmiÅŸ sayılanlardan, memurluÄŸa dönmek isteyenlerin, bekleme sürelerini doldurmaları halinde, atanmak istedikleri kamu, kurum ve kuruluÅŸlarına baÅŸvurmaları gerekecek.

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaÅŸlılık aylığı alanların kamu, kurum ve kuruluÅŸlarında istihdamlarına iliÅŸkin düzenlemelere de yer verilen tebliÄŸe göre bu kiÅŸiler, atanmak istedikleri kamu, kurum ve kuruluÅŸlarına baÅŸvuracak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.