Sosyal Medya

Dünya

Atina'dan AB'ye uzlaÅŸma sinyali

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis hükümetin borçları azaltma planını açıkladı. Yunanistan Avrupa'ya borçların silinmesini değil borç takasını öneriyor.



Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis bu hafta Avrupalı meslektaÅŸlarıyla bir araya geliyor ve Yunanistan’ın piyasalardan beklentilerini anlatıyor. Ä°ngiltere’de ziyaretinde Financial Times’ın sorularını yanıtlayan Yanis Varoufakis, borçların ödenmesi yönündeki planla ilgili ipuçları verdi. Yunan Maliye Bakanı Salı günü de Roma'da olacak.

Varuufakis’e göre bundan böyle Yunanistan borçların silinmesi yerine baÅŸka bir formülle yatırımcıların karşısına çıkacak. Yunanistan Maliye Bakanı borç yükünü hafifletecek önerileri olduÄŸunu söyledi. Buna göre Yunanistan kreditörlerin elindeki Yunan tahvillerini, büyümeye dayalı yeni tahvillerle takas etmek istiyor. Bakan Varoufakis’e göre bu yöntem akıllıca bir borç mühendisliÄŸi olacak.

Yunanistan Maliye Bakanı’nın Almanya eksenine paralel vurgular yapması ve daha az kemer sıkma ve borç tıraÅŸlamadan bahsetmesi de anlaÅŸma yönünde umutları artırdı.

Syriza seçim öncesinde AB ile ipleri koparıp, eurodan çıkılabileceÄŸini dile getirmiÅŸti.

Yunanistan ÅŸimdi Avrupa turuyla kemer sıkma politikalarının ve IMF programının yeniden deÄŸerlendirilmesini istiyor. AB’nin borçlu ülkelere karşı duruÅŸu, daha önce Portekiz, Ä°rlanda ve Ä°spanya örneklerinde görüldüÄŸü gibi, ödeme planını görmek ve borcu sürdürülebilir hale getirmek.   

YUNANÄ°STAN KEMER SIKMA POLÄ°TÄ°KALARININ ETKÄ°LERÄ°

Hükümetin harcamaları 11,1 milyar Euro’dan 9,5 milyar Euro’ya indi.

Emeklilik yaşı 60’tan 65’e çıktı, emekli maaÅŸları ortalama yüzde 25 azaldı.

Yaklaşık 180 bin kamu personeli iÅŸten çıkarıldı. Memur maaÅŸları yüzde 25 azaldı.

Özel sektörde maaÅŸlar ortalama yüzde 15 azaldı.

2009’da yüzde 9’dan az olan iÅŸsizlik, 2015’te yüzde 26’ya yükseldi.

Maliye Bakanı Varoufakis’e göre, Yunanistan reform konusunda kararlı ancak Avrupalıların kendilerine mali açıdan zaman vermesi gerek. Yunanistan’ın yeni hükümeti reform paketini Åžubat ayının sonunda tamamlamak istiyor. 

"Yunanistan'a imtiyazların devamı gelebilir"

Ekonomistlere göreyse Yunanistan’ın borçların yapılandırılmasına dair taleplerine Avrupa bir imtiyaz saÄŸlarsa, baÅŸka ülkelerden bunun devamı gelebilir.

Finans piyasalarında, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i aynı kategoride deÄŸerlendirerek "BRIC" kavramını ilk kullanan kiÅŸi olarak tanınan Ä°ngiliz ekonomist Jim O'Neill, Anadolu Ajansı’na yaptığı deÄŸerlendirmede  özellikle  Fransa, Ä°spanya ve Portekiz, Yunanistan'a destek olabileceÄŸini savundu:

“Yunanistan'ın birlikten çıkması hâlâ seçenekler arasında ama bu olasılık sadece yüzde 10. GörüÅŸmelerde borcun geri ödemesinin büyüme ile iliÅŸkilendirileceÄŸini düÅŸünüyorum. Herkesin farkında olduÄŸu gibi büyüme olmadan borcun geri ödemesi de olmayacaktır.”

Merkezi Londra'da bulunan Capital Economics'in Avrupa BaÅŸekonomisti Jonathan Loynes de Anadolu Ajansı’na mevcut tabloyu ÅŸöyle deÄŸerlendirdi:

“Yunanistan, Avrupa'da ağır borç yükü altında olan ülkelerden kemer sıkma tedbirlerini terk etmesi yönünde talepleri tetikleyebilir.. Almanya tartışmaların önemli bir kısmında yer alsa da Yunanistan'a ilgili toplu bir kararın alınması gerekiyor. Açık bir ÅŸekilde Yunanistan'dan gelen taleplerin diÄŸer Avrupa ülkelerine de yayılması mümkün. Troyka'nın da en büyük endiÅŸesinin bu taleplerin yayılması olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Avrupa'daki maliye bakanları da bu konuda oldukça endiÅŸelenecektir. Ä°mtiyazlar benzer partilerden benzer taleplerin baÅŸka yerlerde de yükselmesine neden olacaktır. Bu tabii ki hiç imtiyazda bulunulmayacak anlamına gelmiyor."

Kaynak: FT, Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.