Sosyal Medya

Güncel

Yunanistan'ın borcunu silecek mi?

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın kendilerine nasıl bir plan sunacağını bekleyeceklerini söyledi. Merkel, Hamburger Abendblatt gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa'nın, Yunanistan ve ekonomik krizde olan diğer ülkelerle reform ve tasarruf çabaları gösterdikleri sürece dayanışma içinde olmayı sürdüreceğini belirtti.



"Biz, Almanya ve Avrupalı partnerler, yeni Yunan hükümetinin nasıl bir taslakla geleceÄŸini bekleyeceÄŸiz" ifadesine yer veren Merkel, Yunanistan'ın borçlarının silinip silinmeyeceÄŸi yönündeki bir soruya karşılık da özel kredi kuruluÅŸlarının daha önce alacaklarından gönüllü bir ÅŸekilde feragat ettiklerini, bazı bankaların da borçların bir kısmını sildiÄŸini hatırlattı.

Merkel, "Bundan baÅŸka borçlarının silinmesi söz konusu deÄŸil" ifadesini kullandı.

Yunanistan'ın yeni BaÅŸbakanı Aleksis Çipras'ı diÄŸer Avrupalı mevkidaÅŸlarında olduÄŸu gibi tebrik ettiÄŸini, güç ve baÅŸarı dilediÄŸini belirten Merkel, '"Politikamızın hedefi Yunanistan'ın sürekli bir ÅŸekilde Avro topluluÄŸunun içinde kalması oldu ve olacaktır. Bunun için Yunanistan ve Avrupalı partnerler katkı saÄŸlıyor" deÄŸerlendirmesini yaptı.

AB Komiseri Günter Oettinger de Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin (CDU) Hessen eyaletinin Künzell kentinde düzenlediÄŸi toplantıda, Yunanistan'daki yeni hükümetin tutumunu eleÅŸtirdi.

Oettinger, Yunanistan'ın taahhütlerini yerine getirmesi gerektiÄŸini belirterek, "Bir hükümetin pervasız ve küstah bir ÅŸekilde çıkış yaptığı için ona Brüksel tarafından iyi davranılmaz" ifadesini kullandı.

AB kurumlarına meydan okunmasının AB'nin tarihinde bir ilk olduÄŸunu kaydeden Oettinger, Aleksis Çipras hükümetinin söylemleriyle nefret ve umutsuzluÄŸu körüklediÄŸini savundu.

Oettinger, Çipras'ın Rusya'ya dostane sinyaller göndermesi, aynı zamanda Berlin ve Brüksel'e nefret dolu sözler söylemesinin kayda deÄŸer olduÄŸunu bildirdi.

Öte yandan Spiegel dergisine açıklama yapan Yunanistan Ekonomi, Denizcilik, Altyapı ve Turizm Bakanlığı Yorgo Stathakis de Yunanistan'daki sorunların Avrupa'da çözülmesi gerektiÄŸini her zaman söylediklerini ifade etti.

Stathakis, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nin üyesi olarak kalıp kalmayacağı yönündeki soruya, "Kesinlikle evet" yanıtını verdi.

Yeni Yunan hükümetinin ilk adımının ülkedeki "insani krize" cevap vermeye çalışmak olduÄŸunu ifade eden Stathakis, adım adım sosyal yapıyı düzelteceklerini ve ekonomiyi güçlendireceklerini anlattı.

Ä°htiyaç duydukları para konusunda Avrupa BirliÄŸi, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonundan oluÅŸan Troyka ile deÄŸil, Avrupa'daki devlet ve hükümet baÅŸkanlarıyla müzakerelerde bulunacaklarını aktaran Stathakis, Yunanistan'ın kamu borçlarını kontrol altına almak için uygulanabilir çözümlere ihtiyaç duyulduÄŸunu kaydetti.

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.