Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Rejimle savaşırsa PYD'ye destek sürer'

Kobani’de PYD ve peşmerge saflarında IŞİD’e karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu birliğinin komutanı Ageydi, PYD Esed ve IŞİD ile savaştığı sürece kendilerinin işbirliğini sürdürmeye hazır olduğunu duyurdu.



2014 yılının Temmuz ayında Halep’in Cerablus ilçesinden baÅŸlattığı saldırılarla Kobani’yi (Aynel Arap) kuÅŸatan ve Ekim ayı baÅŸlarında ilçenin büyük bir bölümünü ele geçiren IŞİD, üç ay süren ÅŸiddetli çatışmaların ardından Kobani’den çıkarıldı.

IŞİD’e karşı savaÅŸa, YPG ve peÅŸmerge güçleri ile birlikte Åžam rejimine karşı mücadele veren Özgür Suriye Ordusu’na baÄŸlı birlikler de destek verdi.

Kobani’de bulunan Özgür Suriye Ordusu’na ait birliklerin komutanı Albay Abdulcebbar Ageydi, Al Jazeraa Türk’e kasabada yaÅŸanan son geliÅŸmeleri anlattı.

“Kobani IŞİD’den tamamen temizlendi”          

“Özellikle son 10 gün boyunca IŞİD mevzileri havadan çok ÅŸiddetli biçimde dövüldü. Kobani içerisinde hareket etmeleri imkânsız hale getirildi ve yardım yolları da tamamen kesildi. Karadan da bu saldırılar desteklendiÄŸi için sonuç alındı ve ÅŸu an Kobani IŞİD’den tamamen temizlendi” diyen Özgür Suriye Ordusu Komutanı Ageydi, kendilerinin de dahil olduÄŸu üç aylık çatışma sürecini ÅŸu sözlerle özetledi:

“Geride kalan üç aylık süreçte oldukça zor günler yaÅŸadık. Özgür Suriye Ordusu olarak biz koalisyon güçlerinden herhangi bir destek almadık. Tamamen kendi imkânlarımızla bu savaşı sürdürdük. IŞİD’i ÅŸehir merkezinden sökmek çok zor oldu. Dış baÄŸlantıları kesilince havadan yapılan bombardımanlarla hepsi öldürüldü. Bu arada Kobani’de büyük tahribat oluÅŸtu. Åžu an güney, batı ve doÄŸu yönünde çevre köyler de dahil IŞİD’ten geri alındı. Çatışmalar Ä°za Dağı çevresinde devam ediyor. SavaÅŸ süresince bizim birliklerimizden 25, PYD’den 400’den fazla, peÅŸmerge güçlerinden ise bir kiÅŸi ÅŸehit oldu. Ayrıca 2 binden fazla IŞİD üyesi de bu zaman zarfında öldürüldü.”

“PYD, Esed ve IŞİD ile savaÅŸtığı sürece iÅŸbirliÄŸine hazırız”

Özgür Suriye Ordusu’nun PYD’nin Esed ve IŞİD ile savaÅŸtığı sürece yanında olması gerektiÄŸinin ve kendilerinin de iÅŸbirliÄŸini sürdürmeye hazır olduÄŸunun altını çizen Ageydi’ye göre Kobani, Haseki, Kamışlı, Rasul Ayn ve diÄŸer Suriye ÅŸehirlerinin birbirlerinden farkı yok.

Komutan Abdulcebbar Ageydi, ”Suriye halkının özgürlüÄŸü hak ettiÄŸini ve bir gün mutlaka tamamen özgür olarak yine birlik ve bütünlük içerisinde yaÅŸayacağını” söyledi.

Hava saldırıları belirleyici oldu”

IŞİD’e en büyük darbenin havadan koalisyon tarafından baÅŸarılı bir ÅŸekilde vurulduÄŸunu söyleyen Ageydi, “Åžayet bu olmasaydı, IŞİD’in Kobani’den çıkarılması oldukça zor olurdu” ifadelerini kullandı. IŞİD’i MoÄŸol istilacılarına benzeten Ageydi, vatanını savunanların kazandığını söyledi.

“Ölenler arasında 13-14 yaÅŸlarında çocuklar var”

IŞİD’ten alınan mahallelerde gezdiÄŸini ve gördüÄŸü cesetler arasında çok sayıda 13-14 yaÅŸlarında çocuk bulunduÄŸunu anlatan komutan Abdulcebbar Ageydi ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Bu çocuklar böyle karanlık örgütlerin eline düÅŸmemeliydi. Bu küçük yaÅŸtaki çocuklar bizim çocuklarımız. Bu durumda cansız bedenlerini görünce üzüldüm ve Esed’in ülkemizi sürüklediÄŸi felaketin boyutlarını acı bir biçimde yeniden yaÅŸadım.”

“Kobani’ye gitmem büyük riskti”

Halep Askeri Meclisi'nin eski baÅŸkanı olan Abdulcebbar Ageydi Suriye iç savaşının ilk döneminde ordudan ayrılarak muhalif saflara geçen komutanlardan.

Özgür Suriye Ordusu olarak, IŞİD’e karşı Kürt birliklere destek olmalarının çok eleÅŸtirildiÄŸini ancak “Bir ve büyük Suriye” için bu desteÄŸi vermelerinin gerektiÄŸini söyledi. Ageydi sözlerine ÅŸöyle devam etti:

“Aynel Arap Halep’in bir ilçesi ve parçasıdır. PYD’ye destek vermemin bazı sıkıntılar doÄŸuracağını biliyordum. Halep’in kuÅŸatılma tehlikesi yaÅŸadığı günlerde benim buraya gelmem çok eleÅŸtirildi. Bizim Kürt, Türkmen ve Araplar olarak bir bütün olduÄŸumuz mesajını güçlü bir biçimde vermemiz gerekiyordu. Vicdanen rahatım. Kendi ülkemin toprakları ve Suriye halkı için savaÅŸtım. Burada savaÅŸ çok çetin geçti. Ben bu dönemde Halep’e gidemedim ancak Halep’i çok özlüyorum. Burada görevimiz bitti. Bundan sonra Esed baÅŸta olmak üzere IŞİD, Hizbullah ve benzeri gruplardan ülkemi kurtarmak için yine cephede olacağım.”

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.