Sosyal Medya

YaÅŸam

'Müzik ve program indirmek haram'

Bir taraftan sanatçılar diğer taraftan da yazılım firmaları sanal alemden rastgele indirilen şarkı ve programlar için telif hakkı ödenmesini istiyor.



Konuyla ilgili vatandaÅŸların soruları üzerine bir açıklama yapan Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu, birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiÅŸ olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik gibi ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmanın helal olmadığına hükmetti.

Vizyona yeni giren bir sinema filmi bile birkaç gün içerisinde sanal aleme düÅŸüyor. Ses sanatçılarının "Henüz albümüm piyasaya çıkmadan ÅŸarkılarımız internette tıklanıyor" ÅŸeklinde sitemlerine sebep olan korsancılar son zamanlarda interneti yaygın ÅŸekilde kullanıyor. Konuyla ilgili bir vatandaşın, "Ä°nternetten program, yazılım, kitap, müzik indirmek ve bunları kullanmak helal midir?" sorusunu cevaplandıran Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu, sanal alemden, ürün sahibinin izni olmadan indirme iÅŸleminin kul hakkı ihlali olduÄŸunu açıkladı.

"SANAL ALEMDEN İZİNSİZ ESER VEYA PROGRAM İNDİRMEK CAİZ DEĞİL"

Kurul, açıklamasında ÅŸu ifadelere yer verildi: "BaÅŸkasının emeÄŸini gasp anlamına gelecek her iÅŸ, tutum ve davranış, kul hakkı sorumluÄŸunu gerektirir. Bu sorumluluk ise söz konusu hak sahibine iade edilmedikçe veya helallik alınmadıkça ortadan kalkmaz. Ä°slam emeÄŸe büyük deÄŸer verir, haksız kazanca karşı çıkar. Kur’an-ı Kerim’de, 'Ä°nsan için ancak çalıştığı vardır.' (Necm, 53/39) buyurulur. Hz. Peygamber de (s.a.s.) emeÄŸin hakkının verilmesini deÄŸiÅŸik hadisleriyle ifade etmiÅŸlerdir. Bunlardan birinde, 'Hiçbir kimse, elinin emeÄŸi ile kazandığını yemekten daha hayırlı bir kazanç yememiÅŸtir. Allah’ın Peygamberi Davud da kendi elinin emeÄŸini yerdi.' buyurmuÅŸlardır.

Teknolojinin geliÅŸtiÄŸi, insan emeÄŸinin çok deÄŸiÅŸik ÅŸekil ve ortamlarda tezahür ettiÄŸi günümüzde aynı ölçüde hak ve emek ihlalleri söz konusu olmaktadır. Bu hak ihlalleri elektronik ve bilgisayar dünyasında da yaÅŸanmaktadır. Bu tür haksız davranışlar sadece bireylerin hakkını gasp etmiÅŸ olmamakta, aynı zamanda, o alanlarda emek harcayan insanların yeni ürünler üretme konusundaki ÅŸevkini kırmakta, bu da geniÅŸ anlamda kamu hakkı ihlaline dönüÅŸmektedir. Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiÅŸ olan her türlü program, yazılım, kitap müzik gibi ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz deÄŸildir." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.