Sosyal Medya

Dünya

Bölgesinin altın adası

'Türk Akımı'nı finanse etmeye hazır olduklarını söyleyen Rus Sberbank Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov, “Gazprom zaten bizim müşterimiz. Daha fazlası için hazırız. Türkiye Ortadoğu ve Avrupa arasında altın ada” dedi.



Sberbank Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Sergey Gorkov, Türkiye’den geçmesi planlanan ve “Türk Akımı” olarak nitelendirilen yeni doÄŸalgaz boru hattı projesiyle ilgili, “Daha fazlası için hazırız. Bu proje aralık ayında baÅŸladı. Ä°lk yıl bu proje üzerinde çalışılacaktır” dedi. Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda (WEF) konuÅŸan Gorkov, Türkiye’de 3. havalimanı, Akkuyu nükleer santrali baÅŸta olmak üzere çok sayıda dev projeyi finanse ettiklerini vurguladı. 
TÜRK AKIMI FÄ°NANSE EDERÄ°Z
Türkiye’deki iÅŸtirakleri Denizbank’ın halka arzını düÅŸünmediklerini belirten Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Sergey Gorkov, Türkiye’den geçmesi planlanan doÄŸalgaz boru hattının finansmanıyla ilgilendiklerini açıkladı. Gorkov, Türkiye üzerinden geçmesi planlanan 63 milyar metreküp kapasitede yeni bir boru hattı inÅŸasının finansmanına iliÅŸkin soruya, “Daha fazlası için hazırız. Bu proje aralık ayında baÅŸladı. Ä°lk yıl bu proje üzerinde çalışılacaktır. Gazprom zaten bizim müÅŸterimiz. Henüz kesin bir karar vermedik. Bunu görüÅŸmeye hazırız” dedi.
ORTA DOÄžU VE AVRUPA'NIN ALTIN ADASI
Türkiye’nin ekonomik performansını deÄŸerlendiren Gorkov, “Avrupa’da son derece küçük bir ekonomik büyüme var. Öte yandan Türkiye hızlı bir ÅŸekilde büyümeye devam ediyor. Türkiye OrtadoÄŸu ve Avrupa arasındaki altın adası” ifadelerini kullandı.
DENÄ°Z'Ä°N PERMONMASINI ÖVDÜ
Türkiye’deki iÅŸtiraki Denizbank’ın geçen seneki performansını övgüyle deÄŸerlendiren Gorkov, ilerleyen dönemde Denizbank’ın halka arzını düÅŸünmediklerini belirtti. Gorkov, “Denizbank’ı satın aldığımızdan bu yana geçen iki yıl içerisinde varlıklarımızı önemli ölçüde artırdık. Halka arzı düÅŸünmüyoruz” dedi.
YAPTIRIMLARIN KRÄ°TÄ°K ETKÄ°SÄ° YOK
ABD’deki yaptırımların Rusya’nın ekonomisine olan etkisini deÄŸerlendiren Gorkov, ÅŸunları söyledi: Yaptırımların henüz kritik etkisini görmedik. Fakat bu yıl negatif etkisini Rusya üzerinde göreceÄŸiz. Geçen yıl pozitif büyüme varken, bu sene için ekonomik daralma bekliyoruz. Fakat Rus ekonomisinin seyrini petrol fiyatları belirleyecektir. Biz uluslararası ya da yerel stratejimizi deÄŸiÅŸtirmiyoruz.”

Yatırım çaÄŸrısı

Çok sayıda Türk ÅŸirketinin Rusya’daki projelerini finanse ettiklerinin altını çizen Gorkov, Türk ÅŸirketleri için Rusya’da büyük çaplı büyüme fırsatı olduÄŸunu belirterek, “Åžu anda Rusya’da varlıkların fiyatları oldukça düÅŸük. Birçok Türk ÅŸirketi Rusya pazarını iyi biliyor ve bizim gibi bir ortakları var. Davos’ta çok sayıda ciddi düÅŸünceleri olan Türk iÅŸadamıyla görüÅŸtüm” dedi.  Gorkov, petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸün Rusya ekonomisini ne  kadar olumsuz etkileyebileceÄŸini öngörmenin oldukça zor olduÄŸunu belirtti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.