Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'de yine katliam: 64 ölü

Esed rejiminin Şam’ın kırsalındaki El Hammuriye bölgesine düzenlediği hava saldırısında, 36’sı sivil en az 60 kişi hayatını kaybetti. Humus'ta da 4 sivil öldürüldü.



Al Jazeera muhabiri Samara Kutali’nin aktardığı bilgilere göre, Esed rejiminin savaÅŸ uçakları Åžam’ın kırsalında muhaliflerin kontrolü altında bulunan El Hammuriye bölgesine hava saldırıları düzenledi. Saldırılarda aralarında 36 sivilin bulunduÄŸu en az 60 kiÅŸi hayatını kaybetti.

Kutali, uçakların bölgedeki çarşının yanında çok sayıda ev ve iÅŸ yeri hedef aldığını aktardı.

Bölgedeki yerel aktivistlerden Mahir Hamuri, "Saldırı yerinde can pazarı yaÅŸandı. Çok sayıda ceset parçalanmış halde caddelerde saÄŸlık ekiplerince yerden toplanıyor. Yaralılar ambulans ve araçlarla hastanelere kaldırıldı” dedi.

Anadolu Ajansına konuÅŸan Hamuri, bölgede birçok yerleÅŸim yerinin yıkıldığını, bazı ev ve iÅŸ yerlerinde de yangın çıktığını dile getirdi.

Humus’a varıl bomba saldırıları

Esed rejimi ordusuna ait uçaklar, Humus’un Hula bölgesine de varil bombalarıyla saldırıları düzenledi.

Al Jazeera muhabiri, rejim uçaklarının bölgede Cuma namazından çıkan sivilleri hedef aldığını ifade etti. Saldırılarda en az dört sivil öldü, çok sayıda kiÅŸi de yaralandı.

Bölgede muhaliflerin kontrolünde bulunan çok sayıda bina da yıkıldı.

Suriye’de insani durum

Esed rejimi, Mart 2011’de baÅŸlayan Suriye halkının isyanına silahla müdahale ederek ülkeyi iç savaÅŸa sürüklemiÅŸti.

4 yılın geçmesine raÄŸmen Esed rejimi Ä°ran, Hizbullah ve Rusya’nın destekleriyle hâlâ ayakta. Ülkede devam eden çatışmalar ve iç savaÅŸta ülkedeki insani durum her geçen gün daha da kötüleÅŸiyor.

200 binden fazla insanın hayatını kaybettiÄŸi Suriye'den ayrılmak zorunda kalan sığınmacılar büyük oranda Lübnan, Irak, Ürdün ve Türkiye gibi komÅŸu ülkelerde yaşıyor. 

BM verileri, Mart 2011’den bu yana 3 milyondan fazla insanın Suriye'yi terk ettiÄŸini gösteriyor. Ancak Lübnan'daki bir milyon 140 bin, Ürdün'deki 630 bin ve Türkiye'deki bir milyon 600 bin Suriyeli mülteci dikkate alındığında bu sayının çok daha fazla olduÄŸu düÅŸünülüyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.