Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kürt yönetimi: PKK Türkiye örgütü bize karışmasın

Irak'ın kuzeyindeki Ezidiler'in merkezi olan Şengal'in durumuyla ilgili Bölgesel Kürt Yönetimi ile PKK arasında gerilim artıyor.



PKK'nın, bölgede Suriye'deki kantonlar gibi bir özyönetim modeli önermesi Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin büyük tepkisini topladı. Kürt yönetimi, bunu bölgede içiÅŸlerine müdahale olarak niteliyor.

Irak'ın kuzeyinde Ezidiler'in merkezi olan Åžengal bölgesinin statüsüyle ilgili tartışmalar, Erbil'deki Kürt yönetimiyle PKK'yı karşı karışa getirdi. Bölgesel Kürt Yönetimi Hükümet Sözcüsü Safin Dizayi, "PKK bir Türkiye örgütüdür. Kuzey Irak'taki Kürt bölgesel yönetiminin içiÅŸlerine müdahale etme hakkı yoktur" dedi.

"KARARI ERBÄ°L'DEKÄ° PARLAMENTO VERÄ°R"

Dizayi, Åžengal veya baÅŸka bir bölgeyle ilgili her kararın Erbil'deki seçilmiÅŸ parlamento tarafından alınacağını vurguladı. IŞİD saldırılarına karşı PKK’nın peÅŸmerge güçlerine destek verdiÄŸini kabul eden Safin Dizayi buna raÄŸmen söz konusu iÅŸbirliÄŸinin vazgeçilmez olmadığını savundu. Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi BaÅŸkanı Mesud Barzani de, PKK'ın Åžengal'de kanton oluÅŸturma çabasını ülke topraklarını bölme giriÅŸimi olarak niteledi.

PKK ve PeÅŸmerge güçleri Åžengal dağında IŞİD'e karşı birlikte mücadele etti. Åžengal dağının büyük bir bölümü PKK ve YPG güçlerinin kontrolünde bulunuyor. PKK ve PeÅŸmerge güçleri Åžengal dağında IŞİD'e karşı birlikte mücadele etti. Åžengal dağının büyük bir bölümü PKK ve YPG güçlerinin kontrolünde bulunuyor.

PKK'DAN EZÄ°DÄ°LERE KANTON ÖNERÄ°SÄ°

Bu tartışmalar, PKK ve Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgelerinden bazı temsilcilerin Åžengal dağında geçen hafta Ezidilerle yaptığı toplantılarla baÅŸladı. Toplantıda, Ezidilerin kendi kendilerini yönetebilmesi için 6 komitenin ve yürütme kurulunun oluÅŸturulması kararlaÅŸtırıldı. Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi bunu Åžengal'de kanton oluÅŸturma çabası olarak nitelendirdi.

ÅžENGAL PKK VE YPG'NÄ°N DENETÄ°MÄ°NDE

IŞİD saldırıları nedeniyle binlerce Ezidinin terk ettiÄŸi Åžengal'a Kandil'den 300 PKK'lı ve Rojava'dan yüzlerce YPG'li gönderilmiÅŸti. IŞİD'le çıkan çatışmalarda PKK ve YPG'liler son dönemlerde Åžengal dağının birçok noktasını denetimlerine almış durumda.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.