Sosyal Medya

Dünya

Siyonist İsrail'e Yahudi Göçü Arttı

Siyonist İsrail, 2014 yılında son 10 yılın en büyük Yahudi göç dalgasını yaşadı.



YaÅŸadıkları ülkeleri çeÅŸitli nedenlerle terk ederek Ä°srail'e göç eden Yahudilerin sayısı 2014'te son 10 yılın rekorunu kırarak, 26 bin 500 yüze ulaÅŸtı. Ä°srail'e en fazla göç edenlerse Fransız Yahudileri oldu.

Ä°srail Yahudi Ajansı ile Ä°srail Göçmen Bakanlığının 2014'ün son gününde yaptıkları yazılı açıklamaya göre, Ä°srail'e yapılan toplu göçlerde (Aliyah) son 10 yılın rekoruna ulaşıldı. En fazla göçmenin geldiÄŸi Fransa'dan 2015 yılında yine 10 bin civarında yeni Fransız Yahudisinin Ä°srail'e göç etmesi beklenirken, önceki yıllarda Ä°srail'e yılda ortalama 20 bin Yahudi göç ediyordu.

Yayınlanan rapora göre, Ukrayna ve Rusya arasında yaÅŸanan kriz nedeniyle Ukrayna'dan Ä°srail'e göç eden Yahudilerin sayısı ise bir önceki yıla göre üçe katlanarak 5 bin 840'a ulaÅŸtı. Ukrayna'dan gelen Yahudilere Göçmen Bakanlığı özel maddi yardımlar sundu.

Fransa'dan Ä°srail'e gelen Yahudi göçmen sayısı ise yaklaşık 7 bin. Bir önceki yılda Fransa'dan gelen Yahudi göçmen sayısı ise 3 bin 500'dü. Ä°srail'e dışarıdan en fazla gelenler Batı Avrupa Yahudileri olurken, bunları Rusya'dan göç eden Yahudiler takip ediyor. Batı Avrupa ülkelerinden gelen Yahudiler içinde Fransa'dan sonra Ä°ngiltere, Ä°talya, Belçika ve Alman Yahudileri bulunuyor. Kafkasya ve Orta Asya'dan Ä°srail'e gelen Yahudi sayısı ise ortalama 700 kiÅŸi.

Göçmen Bakanlığının verilerinde, Ä°srail'e Latin Amerika'dan gelen Yahudi göçmen sayısı ise bin 70 olarak açıklandı. Latin Amerika'dan Ä°srail'e gelenler Brezilya, Arjantin, Meksika, Venezuela, Kolombiya, Uruguay ve Åžili pasaportu yaşıyan Yahudilerinden oluÅŸuyor. Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) ve Kanada'dan Ä°srail'e bu sene göçen Yahudilerin sayısı ise 3 bin 870. DoÄŸu Avrupa ülkeleri Macaristan, Polonya, Romanya ve Bulgaristan'dan Ä°srail'e göç ederek gelen Yahudilerin sayısı ise bu sene sadece 232.

DoÄŸu Avrupa'dan sonra Ä°srail'e en az Yahudi göçünün yaÅŸandığı ülkeler ise toplam 200 göçmenle Avustralya ve Yeni Zelanda.

Ä°srail Aliyah ve Göçmenlerin Kabulünden Sorumlu Bakanı Sofa Landver, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ÅŸunları kaydetti:

"Bu sene son 10 yılın rekorunu kırdık ve geçen yıla göre Ä°srail'e göçte yüzde 32 artış yaÅŸadık. Bu kadar sayıda Yahudi baÅŸka bir gidecek ülkelerinin olmadığına karar verdi. Aliyah'a özendirmenin meyvelerini almaktan büyük memnuniyet yaÅŸasam da daha amaçlarımıza henüz ulaÅŸamadık. Gelecek yıl da sadece Fransa'dan 10 bin yeni Fransız Yahudisinin ülkeye gelmesini ve toplamda ise 30 bin yeni göçmen sayısını aÅŸacağımızı umuyoruz."

Ä°srail'e gelen Yahudilerin yarısına yakını 35 yaşının altında bulunurken, gelenlerin 5 bin 300'ü çocuk. Gelenlerin meslek dağılımı ise en fazla mühendis, doktor, sosyal bilimci olarak kayıtlara geçti. Gelen mühendis saysı 2 bin 500 olarak açıklanırken, gelen doktor sayısı ise binin üzerinde.

Siyonist Ä°srail'de toplam nüfus ise 2014 yılında 8 milyonu aÅŸarken, nüfusun yaklaşık bir buçuk milyonunu ise 1948 Arablar oluÅŸturuyor.

TRT Haber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.