Sosyal Medya

Güncel

İslamofobi'ye sesinizi yükseltin

Gayrimüslim azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “İslamofobiye karşı sesimizi yükselttiğimizde inançlara yönelik ayrımcılığa karşı durmuş oluruz” dedi.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Ä°stanbul Dolmabahçe Ofisi’nde gayrimüslim azınlık cemaatlerinin temsilcileri ile öÄŸle yemeÄŸinde bir araya geldi. Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez’in de hazır bulunduÄŸu programda konuklarına hitap eden DavutoÄŸlu, Ä°slamofobi’ye dikkat çekerek, "Ä°slamofobiye karşı sesimizi yükselttiÄŸimizde inançlara yönelik ayrımcılığa karşı durmuÅŸ oluruz" diye konuÅŸtu.

Evrensel ilkeleri, Türkiye’de eÅŸit vatandaÅŸlık kavramı çerçevesinde yaÅŸatmaya özen gösterdiklerini kaydeden DavutoÄŸlu, “YurttaÅŸlarımız arasında hiçbir fark gözetmedik, gözetmeyiz” dedi. DavutoÄŸlu, bu gece idrak edilecek Mevlit Kandilini de kutladı.

"HEP BERABER SESÄ°MÄ°ZÄ° YÜKSELTTİĞİMÄ°ZDE..."

Azınlık temsilcileriyle bir araya gelen BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, “Ä°slamofobiye karşı hep beraber sesimizi yükselttiÄŸimizde aslında sadece Müslümanlara dönük ayrımcılığa deÄŸil, bütün ayrımcılıklara karşı da sesimizi yükseltmiÅŸ oluruz” dedi.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, gayrimüslim azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle Dolmabahçe’deki BaÅŸbakanlık Çalışma Ofisi’nde düzenlenen yemekte bir araya geldi. YemeÄŸe Fener Rum PatriÄŸi Bartholomeos ve çok sayıda azınlık temsilcisi ile Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez de katıldı. Programda konuÅŸan BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, “Bu bir aile yemeÄŸi. Birlikte ülkemizin köklü geleneklerinde bu topraklarda dini kültürün yeÅŸermesine, büyümesine ve insanlık adına barışın, esenliÄŸin hakim olmasına zemin teÅŸkil eden köklü geleneklerimizin temsilcileriyle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Birkaç huÅŸu üzerinde düÅŸünerek bu tarihi seçtik. Bugün Mevlid-i Åžerif. Geçen hafta Hıristiyan ve Katolik cemaatimizin noelini, önümüzdeki hafta da Ortodoks cemaatimizin noelini idrak edeceÄŸiz, iki hafta da önce de Musevi cemaatimizin Hanuka Bayramı’nı. Ä°ki haftalık dini gündem Ä°brahimi geleneÄŸin nasıl yan yana, bir arada ve bu toprakların her yerinde kök saldığının güzel bir örneÄŸi” dedi.

“Biz bu masa etrafındaki hiçbir geleneÄŸi bu topraklara yabancı, bu topraklara sonradan gelmiÅŸ gelenek olarak telakki etmiyoruz” diyen DavutoÄŸlu, “azınlık” kavramını kullanmamaya da özen gösterdiÄŸini ifade etti. DavutoÄŸlu, “Çünkü hepimiz o köklü geleneklerin mensupları olarak büyük bir ailenin parçalarıyız” diye konuÅŸtu.

"FARK GÖZETMEDÄ°K"

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, ÅŸunları söyledi: “Hiçbir zaman biz yurttaÅŸlarımız arasında, yurttaÅŸlık temel ilkesi etrafında bir fark gözetmedik, gözetmeyiz. Hangi dini, mezhebi, etnik temelden gelirse gelsin bütün yurttaÅŸlarımızın canı, malı, ırzı, aklı, namusu bizim için azizdir ve bütün dinler de azizdir. Ä°nsan onurunun korunması, canının korunması, aklın, neslin korunması, dinin korunması bütün geleneklerin kabul ettiÄŸi evrensel ilkeler. BU evrensel ilkeleri eÅŸit vatandaÅŸlık kavramı etrafında modern, çaÄŸdaÅŸ devletin ana esaslarından biri olarak yaÅŸatmaya özen gösteriyoruz. Onun için iktidarlarımız süresince her zaman bu vatandaÅŸlarımızın bu haklardan istifade etmeleri yönünde çok ciddi adımlar attık. Vakıf mallarının iadesi ile son dönemde çok somut hale gelmiÅŸ olan bu eÅŸit vatandaÅŸlık ilkesi bundan sonra da en temel ÅŸiarımız olacak. EÄŸer otantik kültürler olarak, dini gelenekler olarak bu topraklarda ortak bir ailenin parçasıysak ki öyle, eÅŸit vatandaÅŸlık ilkesi etrafında bir araya gelmiÅŸsek ki yine öyle, aslında bu güzel beraberliÄŸi bir evrensel mesajla taçlandırmak lazım. O da; bütün dünyaya hangi türden olursa olsun her tür ötekileÅŸtirmeye, her tür baskı ve zulme karşı ortak sesimizi de duyurmak lazım. Ä°stanbul’dan bu mesajın yükselmesi çok önemli.”

Son zamanlarda Avrupa’da camilere yönelik yapılan saldırılara dikkat çeken DavutoÄŸlu, “Ä°slamofobiye karşı hep beraber sesimizi yükselttiÄŸimizde aslında sadece Müslümanlara dönük ayrımcılığa deÄŸil, dini kimlikler ihtiva eden bütün ayrımcılıklara karşı da sesimizi yükseltmiÅŸ oluruz. Bu anlamda kim hangi gerekçelerle olursa olsun inancı uÄŸruna dışlanmışsa, baskıya uÄŸramışsa, zulme uÄŸramışsa biz hepsinin karşısında aynı kararlılıkla durma iradesi göstermek zorundayız. Bu, insanlığın gelecek nesillerine bırakacağımız en güzel miras olur” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.