Sosyal Medya

Güncel

Kemalizm'i eleştirdiniz diye polis evinize gelirse ne yapmalısınız

Dünyada kanunla korunan tek siyasetçi olan CHP'nin kurucusu Mustafa Kemal'i ve ideolojisini eleştirdiğiniz için polis kapınızı çalarsa ne yapmalısınız? Sosyal medyada sıkça paylaşılan öneriler bakın neler...



Kanunla korunan adam'ı, zihniyetini, 'inkılap'larını, kurucusu olduÄŸu siyasi partisini, gizlediÄŸi gerçekleri, Ali Åžükrü Bey cinayetini, Lozan hezimetini, ÅŸapka vb kanunlar dolayısı ile gerçekleÅŸtirilen idam zulümleri ve daha fazlasını Twitterve Facebook üzerinden eleÅŸtirdiniz diyekapınıza polis gelirse ne yapmanız gerektiÄŸi konusunda Celal Ülgen isimli gazetecinin kaleme aldığı ve sosyal medyada yayılan öneriler ÅŸöyle:

Mutlaka 'imaj' alınmasını isteyin ve bilgisayarlarınızı ya da cep telefonlarınızı emniyete götüremeyeceklerini anlatmaya çalışın.

1. Bilgisayar araması nedir, nerede yapılır?

Bilgisayar araması suç iÅŸlendiÄŸi iddiası ile karşı karşıya olan kiÅŸinin bilgisayarlarında, cep telefonunda ya da tablet bilgisayarlarında yapılan aramadır. Yasal dayanağı CMK 134. Maddedir. Bilgisayar araması kural olarak ÅŸüphelinin egemenlik alanında yapılır.  Ve bulgular bir tutanak ile saptanır.

BASÄ°T ARAMA

Basit arama sırasında herhangi bir imaj alınmasına gerek yoktur. Tıpkı ev araması yapılır gibi ÅŸüpheli bilgisayar açılır, ÅŸifresi kullanıcı ÅŸüpheliden istenir ve bilgisayar içindeki dosyalarda arama motoru ile arama baÅŸlatılır. Aranan tweet ya da ileti bulunduÄŸu taktirde bir tutanak tutularak belgenin bir çıktısı tutanaÄŸa eklenerek arama tamamlanır.

Genellikle bu aramayı polisler hiçbir zaman tercih etmemektedirler. Onlar genellikle aramayı emniyet müdürlüÄŸünde yapmak istemektedirler. Bunun için de Savcılar tarafından nedense yanlış yönlendirilmektedirler. Aramayı CMK 116. Maddeye göre Bilgisayar içindeki aramayı ise 134. Maddeye göre yaptıklarını savunurlar. Oysa bilgisayar ve bilgisayar kütüklerinde arama CMK 134. Maddede düzenlenmiÅŸtir.

Ä°MAJ ALARAK ARAMA

EÄŸer bilgisayarın ÅŸifresi ÅŸüpheli tarafından verilmiyorsa ve de ÅŸifrenin çözülmesi sürecinin imaj almadan çok fazla uzayacağı anlaşılırsa bu kez imaj alma aÅŸamasına geçilir ve birlikte getirdikleri harddiske dijital verilerin imajlarının alınmasına baÅŸlanır. (CMK 134/1 ve CMK 134/5) Ä°maj alma sonunda harddiskin bir Hash deÄŸeri tespit edilir. Hash deÄŸer bir harddiskin parmak izi gibidir. Sonuçta ÅŸöyle bir parmak izi yığınına ulaşılır.

“1288519D5035BCYC24CBFA23A33038CCF5597229”

Bu hash deÄŸer daha sonra emniyet müdürlüÄŸünde yapılan inceleme sonucunda incelemeyi yapan teknik ekipler tarafından bir kez daha alınır.  EÄŸer iki iz birbirini doÄŸruluyorsa dosyalarda deÄŸiÅŸiklik yapılmadığı ve herhangi bir belge ya da harf eklenmediÄŸi sonucuna ulaşılmış olur. Yani böylece dijital verinin delil saÄŸlığı ve delil bütünlüÄŸünün korunup korunmadığı ortaya çıkmış olur. Hash deÄŸerler tutmuyorsa o dijital veri sanık aleyhine kanıt olarak kullanılamaz. Hash deÄŸerlerin tutması ÅŸu biçimde ifade edilir.

GörüldüÄŸü gibi Elde dilen MD5 deÄŸerleri ile DoÄŸrulanan MD5 deÄŸerlerinin birbirini tutmaları o dijital belgeye ÅŸekli olarak kanıt deÄŸeri kazandırır. Åžekli olarak diyorum tek başına yetmez. Çünkü trojan ve virüslerle de delil taşınmış olabilir.

BÄ°LGÄ°SAYAR KASASINI SÖKÜP GÖTÜRÜLMESÄ°

Uygulamada ne yazık ki polisler nasıl olsa bunun emniyette imajı alınabilir diyerek hoyratça bilgisayarları alıp götürmektedirler. Bu durum polisin ulaÅŸmak istediÄŸi delili kendi eliyle yok etmesi demektir. Gerçi olaÄŸanüstü dönemlerde  yüksek mahkemeler bile bu temel eksikliÄŸi görmezden gelir delil olmayan ÅŸeye delil iÅŸlemi yaparlar.

Temel olan bilgisayarın imajının alınmasıdır. Bilgisayarın yerinden götürülmesi ancak yukarıda da belirttiÄŸimiz gibi ÅŸifrenin çözülmesinin mümkün olmadığı aÅŸamalarda gerçekleÅŸtirilebilir. (CMK 134/2)

2. NELER BÄ°LGÄ°SAYAR VE KÜTÜÄžÜ SAYILIR?

Her türlü akıllı ve akılsız cep telefonları, Bilgsayarlar, dijital veri yüklü CD, DVD ve Flash bellekler Bilgisayar kütüÄŸü sayılır.

3. TWITTER VE FACEBOOK ARAMASI NEDÄ°R?

Twitter’dan gönderilmiÅŸ tweetlerin ya da Facebook paylaşımlarının hakaret, tehdit içermesi ile ilgili olarak Emniyet müdürlükleri bünyesinde Sanal Devriye Büro AmirliÄŸi adında bir büro kurulmuÅŸtur. Bu büro bütün Twitter ve Facebook’u ve diÄŸer sosyal medyayı tarayarak suç unsuru bulduÄŸu taktirde soruÅŸturma baÅŸlatmaktadır. 

Ancak bu sosyal medyalar özellikle Twitter kendisinden istenilen kullanıcı bilgilerini ve kullanıcıların IP numaralarını isteyen ülkelere vermemektedir. Bu nedenle bir kaç kez böylesine ret barajına takılan polis bu günlerde yeni bir yöntem ile kanıt bulma yöntemine yönelmiÅŸ bulunmakta.

Bu hususun aslında sosyal medyada bir sansür uygulaması olarak kabul edilmesi de mümkün. Çünkü bu aslında birileri hakkında soruÅŸturma olduÄŸu kadar birilerine de gözdağı oluÅŸturmaktadır.

Suç konusu oluÅŸturduÄŸu iddia edilen tweetin kimin tarafından attığı, ya da ÅŸüpheli olan kiÅŸinin bu tweeti attığı bilgisayarında arama yapılması ile ortaya çıkarılmak istenmektedir. Bu nedenle çıkarılan arama kararı ile polis ev aramasına gelmektedir.

Çok defa bu aramalar suç unsuru taşımayan tweetler için de çıkarılmaktadır. Bizim eleÅŸtiri konumuz budur. ÖrneÄŸin Sedef KabaÅŸ’ın attığı twette suç unsuru bulunduÄŸu savı çok tartışma götürür. Bu tweet ile ilgili arama kararı çıkarılmasını yadırgamamak mümkün deÄŸil.

4 . TWITTER ARAMASI SIRASINDA NE YAPMAK, NASIL DAVRANMAK GEREKÄ°R

Öncelikle bir avukata baÅŸvurmanızı ve arama sırasında yanınızda bulunmasını salık veririm.

Avukatınız gelinceye deÄŸin bekletme olanağınız yok ise (çoÄŸu kez polis beklememekte ve derhal aramayı baÅŸlatmak istemektedir) ilk yapacağınız ÅŸey arama kararının bir örneÄŸini istemenizdir. Arama kararını dikkatle inceleyin ve oradaki CMK maddelerini öne sürerek bilgisayarınızda basit arama yapılmasını talep edin? Bu mümkün olmadığı takdirde mutlaka imaj alınmasını isteyin ve Bilgisayarlarınızı ya da cep telefonlarınızı emniyete götüremeyeceklerini anlatmaya çalışın.

5. BU ARAMALARDA BÄ°LGÄ°SAYARDAN ARANAN NEDÄ°R?

Twitter araması için hedef ÅŸüpheli egemenliÄŸinde bulunan bilgisayarlarda böyle bir Tweet’in yazılıp yazılmadığının tespitidir. Bunun için bilgisayarın log kayıtları incelenecektir. Ä°nternet gezgini belgelerine ve tampon bellek dosyalarına bakılarak o hesaba giriÅŸ yapılmış olup olmadığı araÅŸtırılacaktır. Twitter aramaları ile ilgili olarak bilgisayarların log kayıtlarında iz bulunmadığı ancak akıllı telefonlarda bir miktar log kaydı tutulduÄŸunu da hatırlatmakta yarar var.

Twitter’a giriÅŸ biçiminin e-posta adresi ile mi yoksa ÅŸifre ile mi olduÄŸu da önem arz etmektedir. Çünkü en son Fevzi Ä°ÅŸbaÅŸaran olayında Ä°ÅŸbaÅŸaran’ın cep telefonunda o hesaba girildiÄŸine iliÅŸkin bir kayıt bulunamamıştı.

Önemli olan arama yapılan ÅŸüphelinin bilgisayarlarına sonradan veri yüklenmesinin önüne geçilmesidir. Bu saÄŸlama da yukarıda anlattığımız yöntemlerle gerçekleÅŸecektir. 

Bu arada polis tarafından çeÅŸitli yerlerde bazı ÅŸüphelilere baskı yapıldığı, korkutulduÄŸu ve “bu hesabın size ait olduÄŸunu söylemezseniz gelip evinizi basarız, ararız. O zaman kurtulamazsınız” dendiÄŸini de biliyoruz. Böylece ikrar içeren tutanaklar düzenlenebiliyor. Böyle bir durumda kesinlikle bu tutanaÄŸa imza atılmamalıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.