Sosyal Medya

Dünya

Uçağın denize düştüğü sanılıyor

Endonezya özel havayolu şirketi AirAsia'ya ait yolcu uçağı, 155 yolcu ve 7 mürettebatla Endonezya'dan Singapur'a giderken kayboldu. Arama kurtarma çalışmalarına Singapur, Malezya ve Avustralya katılıyor.



155 yolcu ve 7 mürettebatla Endonezya Surabaya Adası'ndan Singapur’a giden Endonezya özel havayolu ÅŸirketi AirAsia’ya ait yolcu uçağı, Java Denizi üzerinde seyrederken Belitung Adası civarında Cakarta hava trafiÄŸi kontrol kulesiyle teması kaybetti. 

Endonezya UlaÅŸtırma Bakanlığının açıklamasında, uçağın Kalimantan ile Java Adası arasında bulunan Java Denizi üzerinde düÅŸtüÄŸünün tahmin edildiÄŸi, arama çalışmalarının Singapur, Avustralya ve Malezya ile ortak yürütüldüÄŸü bildirildi.

Ara verilen arama kurtarma çalışmaları sabah gün ışımasıyla tekrar baÅŸladi. Endonezya'nın Ulusal Arama ve Kurtarma Kurumu BaÅŸkanı Bambang Soelistyo, uçağın muhtemelen denizin dibinde olduÄŸunu söyledi. Soelistyo, "Tahmini denize çarpma pozisyonu ve bize gelen koordinatlara dayanarak, uçağın denizin dibinde olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Bu bir ön ÅŸüphe, arama sonuçlarına göre daha net ortaya çıkacak" dedi. 

Yolcu yakınları bekliyor

Haberin duyulmasının ardından Surabaya Havaalanı'na gelen uçaktaki yolcuların yakınlarının bekleyiÅŸi sürüyor. Saatlerdir havaalanında bulunan yolcu yakınları gözyaÅŸları içinde ilgililerden haber bekliyor.

Asya'da ekonomik fiyatıyla en çok tercih edilen havayolu ÅŸirketlerinden olan Airasia ile ilgili ÅŸimdiye kadar herhangi bir kaza rapor edilmediÄŸi belirtiliyor.

Pilot son konuÅŸmada yükselmek istedi

Endonezya UlaÅŸtırma Bakanı Hadi Mustafa, QZ 8501 uçuÅŸ numaralı uçakla son telsiz konuÅŸmasının Türkiye saati ile (TSÄ°) 01.17’de yapıldığını ve 32 bin feet yükseklikte seyreden uçağın olumsuz hava koÅŸulları nedeniyle 38 bin feet yüksekliÄŸe çıkmak için izin istediÄŸini söyledi. Bakan, pilotun bu talebinin 'alışılmadık' olduÄŸunu ifade etti.

AirAsia, uçakta 157 Endonezyalı, 3 Güney Koreli, 1 Singapurlu ve 1 Malezyalının bulunduÄŸunu açıkladı. Yolculardan 16'sı çocuk, birisi de bebek.

 

QZ8501 en son Cava Denizi üzerinde bu noktada sinyal gönderdi.
[FotoÄŸraf: Storyful]

 

Bu yıl üçüncü

Malezya AirAsia, Endonezya AirAsia'nın hisselerinin yüzde 49'una sahip. Malezya baÄŸlantılı havayolu ÅŸirketleri, bu yıl üçüncü kez yolcu uçaklarını kaybetti.

8 Mart 2014'te Malezya'nın baÅŸkenti Kuala Lumpur’dan Çin’in baÅŸkenti Pekin’e gitmek üzere 239 kiÅŸiyle havalandıktan sonra kaybolan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı MH 370 ardından iz bırakmadankaybolmuÅŸ, 25 ülkenin arama çalışmalarına raÄŸmen uçağın enkazı dahi bulunamamıştı.

17 Temmuz'da ise yine Malezya Havayolları'na ait MH17 yolcu uçağı, Ukrayna'nın doÄŸusunda vurularakdüÅŸürülmüÅŸ, uçaktaki 298 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.