Sosyal Medya

EÄŸitim

Dershanelerin yüzde 60'ı dönüşmek istiyor

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Yelkenci, 'Dershanelerin yüzde 60'ı dönüşmek için hazır bekliyor. Dönüşüme girecek 2 bin dershane olduğunu söyleyebiliriz' dedi.



MEB Özel ÖÄŸretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, dershanelerin özel okula dönüÅŸümü programına baÅŸvuran 906 dershaneden, 663'ünün programa kabul edildiÄŸini bildirerek, "Dershanelerin yüzde 60'ı dönüÅŸmek için zihinsel olarak, hazır durumda bekliyorlar. Toplamda dönüÅŸüme girecek 2 bin dolayında dershane olduÄŸunu söyleyebiliriz" dedi.

Yelkenci, AA muhabirine "dershanelerden özel okula dönüÅŸüm sürecinde gelinen noktayla" ilgili bilgiler verdi.

Dershanelerden özel okula dönüÅŸüm sürecinde baÅŸarısız olunduÄŸuna dönük bir algı operasyonu ve bazı kararları etkilemeye yönelik çalışmaların yürütüldüÄŸünü dile getiren Yelkenci, belli bir kaynaktan devam eden yayınların maksatlı ve yanlış olduÄŸunu ifade etti.

Dershaneler özel okula dönüÅŸtürülürken sektörde çalışanların, eÄŸitimcilerin ve giriÅŸimcilerin maÄŸduriyetinin engellenmesi için önlemler alındığına iÅŸaret eden Yelkenci, dönüÅŸümü içeren Kanun'da, dershanelere "hadi sizi kapatıyoruz" denilmediÄŸini, bu kurumların özel okul olarak faaliyet yapabileceklerinin ifade edildiÄŸini anlattı.

Yelkenci, dershanelerin açık kalması için 1 Eylül 2015'e, dönüÅŸümü için de 2019'a kadar süre tanındığını da hatırlattı. "Burada aslında devletin müÅŸfik yüzünü görüyoruz. DönüÅŸüm süreci, aslında dershanecilik yapan sektörün lehine iÅŸliyor" ifadesini kullanan Yelkenci, sürece iliÅŸkin "baÅŸarısız oldu, dönüÅŸmek isteyen dershane sayısının oranı düÅŸük, dönüÅŸüm fiyasko çıktı" gibi baÅŸlıklarla verilen haberlerin maksatlı yapıldığı söyledi. Yelkenci, "Hayır, tam tersine, üstüne basa basa söylüyorum ki dönüÅŸüm süreci çok baÅŸarılı bir ÅŸeklide yürüyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Asıl okula dönüÅŸüm bu yıl içinde olacak

Yelkenci, 2 Haziran'da baÅŸlayan dönüÅŸüm programı için 906 dershanenin baÅŸvurduÄŸunu, bunlardan 663'ünün programa kabul edildiÄŸini açıkladı.

Özel okula dönüÅŸen kurumun 54 olduÄŸu, bunların 45'inin ise temel liseye dönüÅŸtüÄŸüne vurgu yapılarak, sürecin olumsuz yürüdüÄŸü iddialarına da açıklık getiren Yelkenci, özel okul açabilmek için en son baÅŸvuru tarihinin 1 Eylül olduÄŸunu hatırlattı.

Bazı dershanelerin 1 Eylül 2015'e kadar da faaliyetlerine devam etmek istediÄŸinin altını çizen Yelkenci, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bu da gayet doÄŸal. Asıl okula dönüÅŸüm bu yıl içinde olacak. Åžu anda 3 bin 204 dershane bulunuyor. 14 Mart'tan bu yana 328 dershane kendi isteÄŸiyle kapandı. ÖZDEBÄ°R'in web sayfasında kayıtlı 300 üye dershane var. Bir tarafta da dershaneciliÄŸe farklı noktalardan karşı bir duruÅŸ geliÅŸtirerek, bu iÅŸe karşı grupta ise 800 civarında dershane olduÄŸu söyleniyor. Bunları topladığımızda bin 100, bin 200 dershane ediyor. Toplamda dönüÅŸüme girecek 2 bin dolayında dershane olduÄŸunu söyleyebiliriz. Yani dershane dönüÅŸümüne tamamen karşı olanları bir tarafa koyduÄŸunuz zaman 2 bin 200 dershanenin 906'sı özel okula dönüÅŸmek için baÅŸvurmuÅŸ durumda."

MatematiÄŸi onlara öÄŸretmem biraz yanlış olur

1 Eylül 2015'e kdar daha 9 aylık bir zaman bulunduÄŸunu, sürenin henüz yarısına bile gelinmeden 906 dershanenin dönüÅŸüm için baÅŸvurduÄŸunu dile getiren Yelkenci, "Bunun neresi fiyasko, neresi senaryo? Bu arkadaÅŸlarımız dershaneci, bunların arasında matematikçiler var, matematiÄŸi bilirler. Bir tarihçi olarak, onlara matematiÄŸi öÄŸretmem biraz yanlış olur. Onlar bu iÅŸlemleri çok rahat yapabilirler. Yapmıyorlarsa demek ki hakikaten bir algı oluÅŸturma niyeti olduÄŸunu rahatlıkla söyleyebiliriz. DönüÅŸümde hiçbir endiÅŸemiz ve sıkıntımız yok" dedi. 

Dershaneden dönüÅŸen okullarla görüÅŸmelerinde edindiÄŸi izlenimleri de aktaran Yelkenci, "Dershanecilikle mukayese edilemeyecek kadar keyifli bir iÅŸ yaptıklarını belirtiyorlar. Çünkü eÄŸitim öÄŸretim yapmaya baÅŸladılar. Çünkü ziplenmiÅŸ, paketlenmiÅŸ dersler anlatmıyorlar. Dersleri, kendilerine gayet geniÅŸ olarak kalmış zaman içinde öÄŸrencilerle etkileÅŸerek, yani öÄŸrencilerin kafataslarını yarıp içine bilgi doldurmaya çalışarak deÄŸil de onlarla interaktif bir ÅŸekilde ders anlatıyorlar, öÄŸretmenliÄŸin keyfine varıyorlar, eÄŸitimciliÄŸi yaşıyorlar. Bu meslektaÅŸlarımız temel liselerle beraber eÄŸitimciliÄŸin keyfini yaÅŸamaya, o büyük manevi tatmini yaÅŸamaya baÅŸladılar ve temel lise açmış olmaktan dolayı çok mutlular" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Kamuoyu dönüÅŸümü kabul etti

"Dershanelerin dönüÅŸümü sürecine karşı olan bazı kesimlerin, Anayasa Mahkemesinin kendileri açısından olumsuz karar vermesi halinde AÄ°HM'e gidecekleri" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Yelkenci, Anayasa Mahkemesi kararını bekleyen, ona göre hareket edecek dershanelerin de bulunduÄŸuna dikkati çekti. Yelkenci, ÅŸunları kaydetti:

"Karar alınırsa süreç daha da hızlanacaktır. Zaten hızlı bir ÅŸekilde devam eden süreç daha da hızlanacaktır. Diyelim ki, Anayasa Mahkemesi yasayı iptal etti. Hukuk devletiyiz, yani bunun gereÄŸi yapılacaktır. Anayasa Mahkemesi iptal etmezse AÄ°HM'e de gidebilirler. Ülkemizde çok ÅŸükür ki bütün hukuk yolları açıktır. Ama Anayasa Mahkemesi iptal etse de Anayasa Mahkemesi iptal etmeyip AÄ°HM'e de gitseler, oradan olumsuz bir karar çıksa da ÅŸunu görmek lazım; kamuoyu dershanelerin dönüÅŸümünü kabul etti. Bu kamuoyunun içinde, 2 bin 200 dershane de var. Bu meslektaÅŸlarımız için, bu dershaneler için bir an önce sürecin dershanelerin dönüÅŸümü ÅŸeklinde noktalanma beklentileri var." 

Bakanlığın ücretsiz takviye kursları baÅŸlattığını anımsatan Yelkenci, kamuoyunun kurslara da yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸini söyledi. 

"Bir taraftan dershanelerin hayatımızdan çıktığını düÅŸünen diÄŸer tarafta da öÄŸrencinin takviye ihtiyacı varsa bunu Bakanlığın karşıladığını gören bir kamuoyu bulunduÄŸunu" belirten Yelkenci, Bakanlık olarak, bu noktada alınması gereken tüm tedbirleri öÄŸrencilerin lehine aldıklarını ifade etti.

Dershanelerin eÄŸitim sisteminde bir sorun oluÅŸturması ve sistemi domine etmesi gibi etik problemlerin ortadan kaldırması için bu yola çıkıldığını ve bundan vazgeçilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Yelkenci, "Elbette hukuki zeminde, kamuoyunun kabul etmiÅŸ olduÄŸu bu süreç gerçekleÅŸecektir" dedi.

Merkezi sınavlar dershaneciliği bitirdi

Takviye kurslarına yaklaşık bir milyon 200 talebin geldiğini aktaran Yelkenci, şunları kaydetti:

"Zaten dershaneye giden kayıtlı öÄŸrenci sayısı bu kadardı, bu giderek de artıyor. Ä°ÅŸin sihirli noktasını söyleyeyim; bu azalmaz, artar. Temel eÄŸitimden ortaöÄŸretime geçiÅŸte, 6 dersin birer sınavlarının merkezi yapılması, dershaneye ihtiyacı ortadan kaldırmıştır. Bu eÄŸitimimizin niteliÄŸini arttıracak çok önemli bir adım. Bunun etkilerini inÅŸallah 4-5 sene sonra göreceÄŸiz. EÄŸitimde sonuçlar hemen alınmaz, uzun soluklu bir süreçtir. Dolayısıyla orada zaten sadece takviyeye ihtiyaç kalmıştır. Liseden üniversiteye geçiÅŸte de Bakanlığımızın amacı eÄŸitimi ve öÄŸrenciyi merkeze koyacak bir ÅŸekilde sistem oluÅŸturmak."

Dershanelerinin eÄŸitim sistemi için sorun teÅŸkil ettiÄŸinin tespitinin ardından sorunun çözülmesi için çalışıldığını, bu yapılırken de alınacak tedbirlerin ayrıntılı ÅŸekilde konuÅŸulduÄŸunu ifade eden Yelkenci, "Burada da bir algı operasyonundan söz edebiliriz. Bir anda ortaya çıkan bir ÅŸey deÄŸil. Hatırlarsanız, CumhurbaÅŸkanımız, baÅŸbakanken ilk kez 2004 yılında dershanelerin dönüÅŸtürülmesi gerektiÄŸini söyledi. Daha sonra bakanlığın stratejik planında da bu dershanelerin yüzde 70'inin özel okula dönüÅŸtürülmesi hedefi yer aldı. Bunlar, planlı ve emin adımlarla geldi" dedi.

DönüÅŸüme dershanelerin yüzde 28'i baÅŸvurdu

Ortada bu gerçek varken, baÅŸka ÅŸeyler söylemenin, bunun üzerinden süreci tarif etmeye çalışmanın niyetleri sorgulatacağına dikkati çeken Yelkenci, "Yaklaşık 20 gün önce dönüÅŸüme baÅŸvuran dershanelerin oranı mevcut dershanelerin yüzde 25 dolayındaydı. Rakamlar üzerinden hesapladığımızda 906 dershanenin baÅŸvuru yapmasıyla bu oran yüzde 28'e çıktı. Çok hızlı bir ÅŸekilde artış var. Ayrıca az önce yaptığım bir analiz vardı; bu iÅŸe baÅŸvurmayanları da düÅŸündüÄŸümüzde aÅŸağı yukarı dershanelerin yüzde 60'ı zaten dönüÅŸmek için, her anlamda psikolojik, zihinsel olarak, hazır durumda bekliyorlar" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Hiç dönüÅŸmeyi düÅŸünmeyen, bir de dönüÅŸemeyecek durumda küçük dershaneler bulunduÄŸuna dikkati çeken Yelkenci, bunlar için de çeÅŸitli teÅŸvikler bulunduÄŸunu hatırlattı. Yelkenci, dershanelere sadece süre tanınmadığını, irtifak hakkı, arsa desteÄŸi, bina kiralama, öÄŸrenci başına eÄŸitim öÄŸretim teÅŸvikinin de verildiÄŸini söyledi.

Özel okula dönüÅŸeceklere irtifak hakkına ve bina kiralamaya iliÅŸkin mevzuatın da Maliye Bakanlığı ile Ä°nÅŸaat ve Emlak Daire BaÅŸkanlığıyla ortaklaÅŸa çalışıldığını dile getiren Yelkenci, yönetmeliÄŸin yakın zamanda Sayıştay ve BaÅŸbakanlığa gideceÄŸini, çıktığında beklentileri olan vatandaÅŸların bunun üzerinden planlama yapabileceÄŸini sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.