Sosyal Medya

Dünya

Putin'den kritik Özbekistan ziyareti

Rusya lideri Putin'in bugün yapacağı Özbekistan ziyaretinde bu ülkeyi Avrasya Birliği'ne katılmaya ikna edeceği belirtiliyor



Ukrayna krizi nedeniyle batı devletleri ile başı dertte olan Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin bugün Özbekistan’a kritik bir ziyaret yapacak.

Yapılan resmi açıklamada ziyaretin amacı Rusya ve Özbekistan arasında stratejik iÅŸbirliÄŸini, özellikle ticaret ve ekonomik iÅŸbirliÄŸini güçlendirmek olarak ifade ediliyor. Ancak uzmanlar bu açıklamanın Putin ve Özbekistan lideri Ä°slam Kerimov görüÅŸmesinin perde arkasını gizlemek için ilan yapılmış sembolik bir açıklama.

Putin AB ve ABD’ye ters döndükten sonra Orta ve DoÄŸu Asya ülkelerinde jeopolitik çıkarlarını güçlendirmek istiyor. Bu anlamda 2015 yılında Rusya, Belarus ve Kazakistan merkezli Avrasya BirliÄŸinin güçlendirilmesi Putin’in ana hedeflerinden biri. Ancak her konuda Orta Asya’nın kalbi olarak bilinen Özbekistan’ın Avrasya BirliÄŸi’ne katılmaması Rus lideri memnun etmiyor.

Onun için Putin’in bu kritik ziyaretinde Kerimov’u Avrasya BirliÄŸine katılmaya davet etmesi bekleniyor. Özbek lider Ä°slam Kerimov ise bundan birkaç gün önce ülke anayasasının kabul edilmesinin 21’inci yıldönümü törenlerinde yaptığı konuÅŸmada ülkesinin eski Sovyetler BirliÄŸi gibi oluÅŸumlara katılmayacağını söylemiÅŸti.

Putin ve Kerimov’un Çin’in bölgede artan ekonomik etkisini ve batı güçlerinin çekilmesi ile Afganistan’da oluÅŸacak yeni tehlikeleri de masaya yatırmaları bekleniyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.