Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Altay'ın tek rakibi Alman Leopard

İlk milli tankımız Altay, 2015'te planlanan seri üretimden önce Umman'daki savunma sanayileri ihalede son ikiye kaldı. Birçok devi eleyen Altay'ın tek rakibi dünya lideri sayılan Almanlar'ın "Leopard 2" modeli oldu.



Altay, ilk yurtdışı yolculuÄŸuna çıkıyor. Henüz seri üretime geçmemesine raÄŸmen Umman'da yapılan uluslararası bir ihalede büyük baÅŸarı göstererek son iki arasına giren modelin rakibi ise Alman Leopard 2.

Seri üretime girdiÄŸinde yılda 750 adetlik kapasiteye ulaÅŸması planlanan Altay, bu baÅŸarıyla dünya savunma otoritelerinin de dikkatini çekti.
Ä°hale sürecine yakın kaynakların verdiÄŸi bilgiye göre Altay tankı, Alman rakibi Leopard'dan çok da farklı deÄŸil. Otoriteler maliyet açısından bakıldığında Altay tankının Alman rakibine göre daha avantajlı olduÄŸunun da altı çiziyor.

MALÄ°YETÄ° DÜÅžÜK

Sabah'ın haberine göre, ana muharebe tankı olarak Savunma Sanayi MüsteÅŸarlığı'nın yüklenici firma seçtiÄŸi Otokar, 2015'te Altay'ı piyasaya sürmeyi planlıyor. Åžimdiye kadar Altay tankının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin her testinden baÅŸarıyla geçtiÄŸini belirten uzmanlar, milli modele Alman rakibi karşısında büyük ÅŸans tanıyor. Ä°haleye yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre Umman Silahlı Kuvvetleri'nin uluslararası açtığı ihaleyle, 77 adet ana muharebe tankı, 9 adet istihkam tankı, 8 adet de kurtarıcı araç alınacak. Ancak ihale sadece araç alımıyla sınırlı deÄŸil. Aynı zamanda, uzun vadeli bir anlaÅŸma ile lojistik ve eÄŸitim desteÄŸi de ihaleyi kazanan ÅŸirket tarafından verilecek. 2015'te tekliflerin deÄŸerlendirileceÄŸi ihale için son kararın 2015 sonu veya 2016 başında verilmesi bekleniyor.

EN BÜYÜK PAZAR KÖRFEZ BÖLGESÄ°

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde de yer alan Alman Leopard tankları halihazırda Körfez Bölgesi'ndeki birçok ordunun en çok tercih ettiÄŸi zırhlı araç olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar bu bölgede Altay tankı ve Türk savunma sanayisinin aktif olmasının önemini ÅŸu sözlerle aktarıyor: "Avrupa ve Batı'ya savunma sanayisinde bir ÅŸey satmak çok da mümkün deÄŸil. Hem bu alanda çok geliÅŸmiÅŸ bir altyapı var hem de devletler sanayi ÅŸirketlerinin arkasında duruyor. Bu nedenle bizim asıl avantajlı pazarlarımız çevre ülkeler ile Körfez Bölgesi."

 

Mürettebat: Dört Ana silah: 120 mm 55 kalibre yivsiz Motor gücü: 1.500 beygir Maliyet (tahmini): 5.4 milyon $ Azami hız: 70 km

ALTAY OTOKAR

 

Krauss-Maffei Wegmann Mürettebat: Dört Ana silah: 120 mm yivsiz Motor gücü: 1.500 beygir Maliyet: 5.7 milyon $ (2007) Azami hız: 72 km

LEOPARD 2

 


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.