Sosyal Medya

Dünya

ABD yönetiminden yalanlama

“Türk ve ABD’li yetkililerin Suriye sınırının bir bölümünde dar bir korunmuş bölge oluşturmayı konuştuğu” yolundaki haberlere yalanlama geldi. Beyaz Saray sözcüsü, “Şu aşamada uçuşa yasak bölgenin ihtiyaca uygun olduğuna inanmıyoruz” dedi.



Ä°lk açıklamayı, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest yaptı. ABD’nin Türkiye ile çok yakın çalışma iliÅŸkisi bulunduÄŸunu ve Türkiye’nin NATO müttefiki olduÄŸunu belirten Earnest, Türkiye’nin sınırında yaÅŸananların çözülmesinde önemli çıkarı bulunduÄŸunu ifade etti.

Earnest, Türkiye'nin Suriye ile uzun sırını bulunduÄŸunu ve sınırda çatışmalar görüldüÄŸünü, yine sınırda önemli insani ihtiyaçların bulunduÄŸunu kaydederek, bunların orada çok korkunç insani kriz yarattığını kaydetti.

“Türk hükümetinin insani ihtiyaçları karşılama noktasındaki önemli çabaları ve kaynakları takdir edilmeyi hak ediyor” diyen Earnest, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Spesifik olarak uçuÅŸa yasak bölge konusuna da gelince, birçok kereler açıkça belirttiÄŸimiz gibi, Türklerle bu konuyu konuÅŸmaya açık olmamıza raÄŸmen -bu tür konularda onların fikirlerine kesinlikle deÄŸer veriyoruz- ÅŸu noktada spesifik uçuÅŸa yasak bölge önerisinin, Suriye’deki durumun çözülmesi çabaları kapsamında tanımladığımız çıkarlara en iyi hizmet eden ÅŸey olduÄŸunu düÅŸünmüyoruz.  Dolayısıyla, bu görüÅŸmeler devam ediyor ve Türkiye’deki müttefiklerimizden gelen önerilere de açık olmaya devam edeceÄŸiz ama ÅŸu aÅŸamada uçuÅŸa yasak bölgenin ihtiyaca uygun olduÄŸuna inanmıyoruz.” 

“Farklılıklarımız devam ediyor”

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de Türk yetkililerle sınır güvenliÄŸine dair ortak kaygılar da dahil, bir dizi konuyu aktif biçimde görüÅŸtüklerini ve birçok seçeneÄŸi gözden geçirdiklerini belirterek, "Ancak (Türkiye ile) farklılıklarımız devam ediyor. Spesifik bir uygulamaya yönelik bir karar almış deÄŸiliz. Sadece Türkiye ile istiÅŸareye devam ediyoruz” dedi.

Gazetecilerin, yönetimin görüÅŸünün hala bu yönde mi olduÄŸu yoksa uçuÅŸa yasak bölgeyi deÄŸerlendirmeye mi baÅŸladıklarına yönelik soruları üzerine Psaki, bu konuyu tartışmaya devam ettiklerini ve uçuÅŸa yasak bölgenin herhangi bir ÅŸeklinin uygulanmasına yönelik bir karara varmadıklarını bildirdi. 

Psaki, gazetecilerin "kendisi daha önce bu seçeneÄŸi tamamen dışlarken, ÅŸimdi karara varmadıklarını belirtmesinin ne anlama geldiÄŸini' sorması üzerine, haftalardır tartışılan bir konuda bunun normal olduÄŸunu ama uygulamaya hazırlandıkları bir önerinin bulunmadığını söyledi.

UçuÅŸa yasak bölge veya benzer yaklaşımlarla ilgili kaygılarının sürdüÄŸünü ifade eden Psaki, ancak Türkiye’nin teklifini duymaya kesinlikle açık olduklarını daha önce de belirttiklerini dile getirdi.  Psaki, "Åžu anda uygulamaya hazırlandığımız veya karar verdiÄŸimiz bir ÅŸey yok" dedi.

“Tampon bölge en iyi yol deÄŸil”

Pentagon sözcüsü Steve Warren da "Åžu anda bir tampon bölgenin, Suriye'nin kuzeyindeki insani krizi rahatlatmada en iyi yol olduÄŸuna inanmıyoruz" ifadesini kullandı. Ancak Türkiye ile ABD'nin yakın müttefik, ortak ve dost olduÄŸuna iÅŸaret eden Warren, bundan sonra izlenecek olası yollara dair aralarındaki görüÅŸmelerin sürdüÄŸünü dile getirdi.

Wall Street Journal gazetesi, iki ülkeden yetkililere dayanarak, ABD ve Türkiye’nin, IŞİD’e karşı hava saldırılarında ABD ve koalisyon partnerlerinin Türkiye’deki hava üslerini kullanmasına izin verecek ÅŸekilde Suriye’deki ortak askeri misyon noktasında aralarındaki farklılıkları azalttığını yazdı. Gazetede, anlaÅŸmanın parçası olarak da Türk ve ABD’li yetkililerin Suriye sınırının bir bölümünde dar bir korunmuÅŸ bölge oluÅŸturmayı konuÅŸtuÄŸunu belirtti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.