Sosyal Medya

Ekonomi

İran'dan Türkiye ile yeni ticaret hedefi

İran EKonomi Bakanı Ali Tayyipniya, Ankara ve Tahran arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşmasının zor olmadığını söyledi. Tayyipniya, "Ticarette Amerikan doları yerine kendi para birimlerimizi kullanabiliriz" dedi.



Ä°ran Ekonomi Bakanı Ali Tayyipniya, Türkiye ve Ä°ran arasındaki tır sorununun CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın önerdiÄŸi 'sınırlarda yakıt tanklarının mühürlenmesi kararıyla çözüme kavuÅŸturulduÄŸunu ve uygulamanın yakın zamanda yürürlüÄŸe gireceÄŸini söyledi.

Tayyipniya, 'kardeÅŸ ülke' olarak nitelediÄŸi Türkiye ile iliÅŸkilerin her geçen gün daha da geliÅŸmesini temenni ettiklerini dile getirerek, "Tır sorunu gibi küçük sorunlar iliÅŸkilerimizin geliÅŸmesine engel olmamalıdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Tayyipniya, 'kardeÅŸ ülke' olarak nitelediÄŸi Türkiye ile iliÅŸkilerin her geçen gün daha da geliÅŸmesini temenni ettiklerini dile getirerek, "Tır sorunu gibi küçük sorunlar iliÅŸkilerimizin geliÅŸmesine engel olmamalıdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu. olmadığını belirterek ÅŸunları kaydetti:

“GeçmiÅŸ yıllarda Türkiye ile aramızdaki ticaret hacminde 22-23 milyar USD'ye ulaÅŸmış olmamız bu iÅŸin zor olmadığını ortaya koyuyor ancak bu hedefe ulaÅŸmamız için bir dizi ticari düzenlemenin de uygulamaya girmesi gerekiyor. Ä°ki ülke yetkilileri de bu konuda bir çok olumlu görüÅŸme yaptılar. Ülkelerimiz bankaları arasında iÅŸbirliÄŸi yapılması konusunda da yapıcı görüÅŸmeler devam ediyor.”

Ortak ticarette TL ve IRR kullanma önerisi

Ä°ranlı bakan, yaptırımlardan etkilenen iki ülke ticaretinde, Türk Lirası (TL) ve Ä°ran Riyali (IRR) kullanımını önererek sözlerine ÅŸöyle devam etti:  

“Ticarette USD yerine IRR ve TL kullanırsak yaptırımların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmış ve karşılıklı ticaretimizi kolaylaÅŸtırmış oluruz. Buna ek olarak gümrük konusunda da gümrük bakanlarımız arasında yapılan görüÅŸmelerde taşımacılık ve nakliyedeki sorunları ortadan kaldıracak, iÅŸ birliÄŸi içeren iyi anlaÅŸmalar ortaya çıktı. Ä°nÅŸallah tüm bunlar ticaret hacminde koyduÄŸumuz yıllık 30 milyar USD hedefine ulaÅŸmamıza yardımcı olacaktır.”

ErdoÄŸan’ın önerisi kabul gördü

Türkiye ve Ä°ran arasındaki tır sorununun CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın önerdiÄŸi ÅŸekilde çözüme kavuÅŸturulduÄŸunu belirten Tayyipniya, “Sayın ErdoÄŸan’ın CumhurbaÅŸkanı Ruhani ile görüÅŸmesinde önerdiÄŸi, tırların yakıt depolarının sınırlarda mühürlenmesine iliÅŸkin çözüm, Ä°ran tarafından da kabul gördü ve bunu geçen hafta resmi olarak Türk yetkililere ilettik. Bundan sonra Türk yetkililerin nihai anlaÅŸma için önümüzdeki günlerde Ä°ran’ı ziyaret etmesiyle bu sorunu tamamıyla çözeceÄŸimizi umuyorum. Biz, Ä°ran ve Türkiye iliÅŸkilerini bunun gibi küçük sorunlardan etkilenmeyecek kadar güçlü ve önemli görüyoruz” diye konuÅŸtu.

Turizmde Türkiye ile iÅŸbirliÄŸi arzusu

Tayyipniya, Türkiye ile turizm alanında ortak projeler geliÅŸtirmek istediklerini belirterek, “Turizm konusunda ortaklık için cumhurbaÅŸkanları düzeyinde görüÅŸmeler yapıldı. Türkiye ve Ä°ran arasındaki turizm iÅŸbirliÄŸinin her iki ülke için yararlı olacağını düÅŸünüyoruz. DüzenleyeceÄŸimiz ortak programlar ve turizm paketleriyle, Türkiye’ye gelen turistlerin Ä°ran’ı, Ä°ran’a gelen turistlerin de Türkiye’yi ziyaret etmelerini saÄŸlayabiliriz” dedi.

Ä°ran’da, ülkenin tarihi ve turistik yerlerinde otel sıkıntısı yaÅŸadıklarını ve bunun için turistik bölgelerde otel inÅŸa etmeyi planladıklarını belirten Tayyipniya, “Özellikle Türkiye gibi komÅŸularımızdan ve yabancı ülkelerden Ä°ran’ın turizm sektörüne yatırım yapmak isteyen ÅŸirketler Ä°ran’a gelip incelemelerde bulundular ve bu alandaki yatırımlara katılmak istediklerini beyan ettiler” ifadelerini kullandı.

Tayyipniya ÅŸöyle devam etti:

“Biz, Türkiye’yi sadece komÅŸu ülke olarak görmüyoruz, Türkiye bizim kardeÅŸimiz. Ä°nÅŸallah yaptırımların kaldırılmasıyla da iliÅŸkilerimizin iki ülke halkının faydasına olacak ve ortak sürekli kalkınma ÅŸeklinde, her gün daha da iyiye gittiÄŸine ÅŸahit olacağız.”

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.