Sosyal Medya

Dünya

İsrailli Araplardan '2. Sınıf vatandaş' tepkisi

İsrailli Araplar, 'Yahudi ulus devleti' olarak tanımlayan yasa önerisine karşı sosyal medyada 'ikinci sınıf vatandaş' kampanyası başlattı.



Yüzlerce Arap, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta profil fotoÄŸraflarının üzerine 'ikinci sınıf vatandaÅŸ' yazan damgalar bastı.

Ä°srail gazetesi Haaretz, kampanyayı Hayfa'dan grafik tasarımcı Sana Jammalieh'nin baÅŸlattığını yazdı.

Buna göre Jammalieh, söz konusu yasa tasarısının resmi olarak yalnızca Ä°srailli Yahudilere ulusal haklar tanımasına itiraz etmek amacıyla, profil fotoÄŸrafına iÅŸ ortağıyla birlikte tasarladıkları damgayı bastı.

Kendisini 'Ä°srail vatandaşı bir Filistinli' olarak tanımlayan aktivist, çok sayıda insanın damgayı kullanmak için baÅŸvurduÄŸunu ve Facebook fotoÄŸraflarına eklediÄŸini söyledi.

Ancak Jammalieh, bu kampanyanın pek bir etkisi olmayacağını belirterek "Bu yeni bir ÅŸey deÄŸil ki. Biz hiçbir zaman birinci sınıf vatandaÅŸ olamadık. En azından bunu yüksek sesle söylemiÅŸ oldular" diye konuÅŸtu.

'Olumlu anlamda provoke ediyor'

Kampanyaya destek veren öÄŸrenci Hanin Majadli ise, yasa tasarısını 'aÅŸağılayıcı' olarak tanımlıyor.

Times of Israel gazetesine konuÅŸan Majadli, kampanya medyanın ilgisini çekerse siyasileri etkileyebileceklerine inanıyor:

"Bu muazzam bir kampanya. Dramatik, yüzünde taşıdığın bir ifade. Ve olumlu anlamda provoke ediyor."

Yasa tasarısı, Arapça'nın resmi dil statüsünün kaldırılmasını ve 'Halaha' olarak bilinen Yahudi yasa sisteminin kurumsallaÅŸmasını öngörüyor.

Ä°srail'de nüfusun yüzde 20'sini oluÅŸturan Araplar, tasarının öncesinde de sosyal, hukuki ve kurumsal ayrımcılığı çok defa dile getirmiÅŸti.

ÇarÅŸamba günü Ä°srail Parlamentosu'na sunulacak tasarı, BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu tarafından destekleniyor.

Koalisyon ortaklarından Hatnua Partisi'nin lideri ve Adalet Bakanı Tzipi Livni ile YeÅŸ Atid Partisi lideri ve Maliye Bakanı Yair Lapid ise tasarıya karşı çıkıyor.

Hatta Adalet Bakanı Livni, bir Ä°srail gazetesine yaptığı açıklamada, yasanın geçmesi için ısrar edilirse koalisyon hükümetinin dağılabileceÄŸi uyarısında bulunmuÅŸtu.

BBC

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.