Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hilafet basit bir iÅŸ deÄŸildir

Hizb-ut Tahrir/Suriye Basın sorumlusu AA’ya demeç verdi.



Hizbu't-Tahrir örgütünün Suriye'deki basın sorumlusu Ä°brahim Abdulvahap, IŞİD'in "hilafet iddiası"nın meÅŸru olmadığını söyledi.
Dünyada "Hilafeti yeniden inÅŸa etme iddiasıyla" 1953 yılında Filistinli Takiyyuddin en-Nebhani tarafında kurulan Hizbu't-Tahrir örgütünün Suriye basın sorumlusu Abdulvahap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'in "hilafet ilanı"nı eleÅŸtirdi.

Hilafet müessesesi için "bazı temel unsurların olması" gerektiÄŸini ifade eden Abdulvahhap, ÅŸunları kaydetti:
"IŞİD'in hilafeti ilanı batıl ve gayrimeÅŸrudur. Çünkü bu iddia, güvenlik, Ehlu'l-Hal vel-Akd'ın (hilafeti ilgilendiren problemlerin çözümüyle ilgili veya yeni olaylar hakkında görüÅŸleri alınan ehliyet ve liyakat sahibi) yokluÄŸu ve Ä°slam'ın bütüncül olarak uygulanması gibi hilafetin temel unsurlarından yoksun. Ebu Bekir el-BaÄŸdadi gibi isimlerin halife atanmasında olduÄŸu gibi, kim olduÄŸu belli olmayan kiÅŸilerle hilafet olmaz.''


''Hilafet ilanının basit bir iÅŸ olmadığı"nı vurgulayan Abdulvahap, ÅŸöyle devam etti:
''Hilafetin ÅŸartlarının yerine getirilmesi ve temel unsurlarının olması gerekir. Aksi takdirde IŞİD'in yaptığı gibi her önüne gelen grup, bir bölgede hilafet ilan eder. IŞİD'in kontrolündeki bölgelerde Ä°slamı uygulama biçimine bakılırsa, sıradan gruplar tarafından gerçekleÅŸtiriliyor ki onlar da kendi Ä°slam anlayışına göre uygulamalarda bulunuyor.''


- "Silahlı kanadımız yok, tüm gruplarla iletiÅŸim halindeyiz"
Hizbu't-Tahrir'in "silahlı kanadı"nın olmadığını ifade eden Abdulvahap, ''Suriye'deki tüm muhalif gruplarla iletiÅŸim halindeyiz. Ancak bu gruplar siyası bir projeden mahrum. Halbuki batıya karşı durabilecek ve Esed rejimini devirecek bir projeleri olması lazım'' ifadesini kullandı.
Muhalif grupların "Özgür Suriye Ordusu" (ÖSO) ve "Ä°slami gruplar" diye tasnif edilmesine karşı olduklarını vurgulayan Abdulvahap, ''Bu batının muhaliflerin arasını açmak için ortaya çıkardığı bir tanımlamadır. Bununla bazı grupları aşırılık ve radikallikle itham edip terörle baÄŸlantılı gösterme çabasındalar'' dedi.
Nusra Cephesi ve Suriye Devrimcileri Cephesi arasındaki çatışmalara da deÄŸinen Abdulvahap, ''Muhalif gruplar arasındaki çatışmalar güçlerini kaybetmesine neden oluyor. Bu da ancak Esed rejiminin iÅŸine yarıyor. Bu gruplar arasında hata yapan kiÅŸiler bulunsa bile silahı çözüm olarak görmeyi kesinlikle meÅŸrulaÅŸtırmaz'' diye konuÅŸtu.
Dünyanın birçok ülkesinde mensuplarının bulunduÄŸu belirtilen Hizbu't-Tahrir örgütü, sadece siyasi ve fikri faaliyetlerinin olduÄŸunu, ÅŸiddeti benimsemdiÄŸini açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.