Sosyal Medya

Dünya

Beyaz Saray'dan Biden'a yalanlama

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan özür dileyip dilemediğiyle ilgili, “Ofisinden yapılan açıklama buna işaret ediyordu" dedi



Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden'ın CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'dan özür dileyip dilemediÄŸiyle ilgili olarak, “Kendisinin ofisinden yapılan açıklama kesinlikle buna iÅŸaret ediyordu" dedi.

Josh Earnest’a, günlük basın toplantısında Biden’in CNN’deki sözlerinin kendisinin o dönem yaptığı açıklamayla çeliÅŸip çeliÅŸmediÄŸi soruldu.

"Ortada anlam bilimsel bir farklılık" olduÄŸunu beliren Earnest, “Ben sonuçta BaÅŸkan Yardımcısı ile CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın telefon görüÅŸmesini dinlemedim. BaÅŸkan Yardımcısının ofisinden bir açıklama yapıldı ki ben de (sözlerimi) ona dayandırdım” dedi.

“Biden özür diledi mi?” sorusu üzerine Earnest, ÅŸunları kaydetti:

“Kendisinin ofisinden (o dönem) yapılan açıklama kesinlikle buna iÅŸaret ediyor. BaÅŸkan Yardımcısının (dünkü mülakatta) iÅŸaret ettiÄŸi ÅŸey, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a özel olarak iletmeye çalıştığı mesajın, (Harvard Üniversitesi’ndeki) sözlerinin yorumlanma ÅŸeklinden duyduÄŸu üzüntüyle alakalı olduÄŸu ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile konuÅŸtuÄŸunda kendisinin tam olarak ne dediÄŸi ya da en azından neyi kastettiÄŸine açıklık getirmek istediÄŸiydi. BaÅŸkan Yardımcısı, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile kiÅŸisel iliÅŸkilerinin güçlülüÄŸü de göz önüne alındığında, bu konunun telefon görüÅŸmesi yapmayı gerektiÄŸine inandığını ifade etti. Kendisi için uygun olanı buydu ve o da bunu yaptı.”

BÄ°DEN'Ä°N SÖZLERÄ° VE SONRASINDAKÄ° GELÄ°ÅžMELER

Biden, 2 Ekim'de Harvard Üniversitesi'ndeki konuÅŸmasının soru cevap bölümünde, Türkiye, Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin isimlerini anarak bölge ülkelerinin Esed rejimini devirmek için rejimle savaÅŸanlara yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah gönderdiÄŸini savunmuÅŸtu. Ancak, IŞİD'in güçlenmesinin ardından ÅŸimdi bu ülkelerin “uyandığını” söyleyen Biden, “eski bir dostum” ifadesini kullandığı CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın da kendisine “Siz haklıydınız, fazla insanın geçiÅŸine izin verdik, ÅŸimdi sınırı kapatmaya çalışıyoruz" dediÄŸini iddia etmiÅŸti.

Biden’in sözleri üzerine CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Bu konuda eÄŸer Biden, bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olmuÅŸtur. Asla benden böyle bir ifade sadır olmamıştır” demiÅŸti. ErdoÄŸan, ayrıca "Sayın Biden eÄŸer Harvard'da böyle bir ÅŸey söylediyse bizden özür dilemesi lazım. Bakın bunu da açıkça söylüyorum: Öyle ufak tefek çevresinden dolaÅŸarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz deÄŸildir" diye konuÅŸmuÅŸtu.

Aynı gün Beyaz Saray, açıklama göndererek Biden’ın, Harvard Üniversitesi'nde sarf ettiÄŸi sözlere açıklık getirmek için ErdoÄŸan’ı aradığını bildirmiÅŸti. Açıklamada, “Biden, Türkiye veya bölgedeki diÄŸer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye’de IŞİD veya diÄŸer ÅŸiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiÄŸi veya imkan saÄŸladığına yönelik oluÅŸan herhangi bir imadan dolayı özür diledi” ifadesi yer almıştı.

Ancak Biden, dün CNN’e verdiÄŸi mülakatta, “Kendisinden hiçbir zaman özür dilemedim. Kendisini iyi tanırım. Kendisiyle çalışıyorum. Kendisini aradım ve ÅŸunu söyledim: Bak, ne söylediÄŸime dair yazılan haber doÄŸru deÄŸil. Benim söylediÄŸim ise ÅŸuydu” yorumunu yapmıştı.

Joe Biden’ın ofisinden bugün gönderilen açıklamada da Biden’ın ErdoÄŸan’la bu ay içerisindeki yapacağı görüÅŸmeyi "sabırsızlıkla beklediÄŸi" ifade edilerek, ÅŸunlar kaydedildi.

"BaÅŸkan Yardımcısının CNN’e verdiÄŸi mülakatta söylediÄŸi gibi, gerçekten bir yanlış anlaşılma vardı. Biden, Türkiye’nin Suriye’de IŞİD veya ÅŸiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiÄŸi veya imkan saÄŸladığını ima etme niyetinde deÄŸildi.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.