Sosyal Medya

Genel

Toplumsal olaylar paronayaya sürüklüyor

Artan şiddet olayları, toplumun psikolojisini bozuyor. Sosyal medyada yayılan, metrolar, metrobüsler, alış veriş merkezleri tehlikeli düşüncesi, ortak korkuları besliyor, insanları paranoyaya sürüklüyor.



Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul, artan ÅŸiddet olaylarının tek tek kiÅŸileri etkilemesinin yanı sıra tüm toplumu etkilediÄŸine, korku ve paranoyaya sürüklediÄŸine dikkat çekti. Ä°nsanın neden ve nereden geleceÄŸini bilmediÄŸi korkularının paranoyaya dönüÅŸtüÄŸünü, paranoyanın; sürekli tehlikede hissetmenin ve zarar verileceÄŸi korkusu yaÅŸamanın dayanılmaz hal alan bir hastalık olduÄŸunu belirtti. Özellikle tüm toplumu etkileyen korkuların dalga dalga yayıldığına vurgu yapan Dr. Yurdakul, 'ÖrneÄŸin bir annenin korkusu, giderek eÅŸini, çocuklarını etkiler. Sürekli haberleri dinleyen, nerde ne olmuÅŸ takip eden kiÅŸi endiÅŸeye kapılır ve kendisinin de zarar göreceÄŸi duygusu yoÄŸunlaşır. EndiÅŸe, korku ve panik ortamının, özellikle ÅŸiddet olaylarının içinde kalan bireyi çaresizleÅŸtirir. Evinde bile güvende olmadığı düÅŸüncesi korkunun, endiÅŸenin büyümesine ve paranoyaya sebep olur' dedi.

Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul, toplum içindeki bireylerin eÄŸitim ve sosyo-ekonomik düzeyi ne olursa olsun korku yaÅŸadığını, kendileri korktuÄŸu gibi, korkmayanların da korkmasını saÄŸladıklarını söyledi. YaÅŸadıkları topluma güvenmeyen, evlerinde huzurlu olamayan, ülkeyi terk edip gitmek isteyen ve de sürekli endiÅŸe halinde olan kiÅŸilerin tüm toplumu ve kendi yaÅŸamlarını olumsuz etkilediÄŸine dikkat çekti. Psikiyatrist Dr. Yurdakul, aslında korkunun mantık sınırları içinde kalması gereken ve insanları tehlikeden koruyan bir duygu olduÄŸunu hatırlattı.

Korkunun paranoya sınırlarına ulaÅŸmaması için dikkat edilmesi gerekenler

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, insanların yapması gereken temel iÅŸin, dikkatli ve mantıklı olarak ortamın tehlikeli olup olmadığına bakmak ve tüm yaÅŸantılarını korku üzerine kurmamak olduÄŸunu söyledi. Korkulan durumların her an her yerden gelebilecek tehlikelere karşı olduÄŸunu belirterek paranoya boyutuna gelmemesi için tavsiyelerde bulundu. Dr. Yurdakul 'TrafiÄŸe çıktığımızda nasıl ki her an gelip araba çarpacak korkusu ile panik içinde araba sürmüyorsak, günlük yaÅŸamda da temkinli olmak ve korkuyu hayatımıza hakim kılmamak gerekir. Sürekli korkuya odaklanmak yerine günlük hayatımızı sürdürmeli, riskli yerlerde kalabalığın olduÄŸu saatlerde bulunmamaya dikkat etmeli ama herkesi de kendi korkularımızla paranoyaya sürüklememeliyiz. Bu konuda basına da sorumluluk düÅŸtüÄŸüne inanıyorum. Ä°nsanları uyarmak ile korkutmak arasında sınırın hassas çizgisini onların da mesleklerinin sorumluluk sınırları içinde deÄŸerlendirmeleri gerekir. Korkunun yaÅŸantımızı esir almasına izin vermemeliyiz, gerek kiÅŸi gerekse toplum olarak' dedi.

Korkular Nasıl Giderilebilir?

Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul, korkunun terapi ile giderildiÄŸini özellikle biliÅŸsel terapilerin bu alanda iÅŸe yaradığını, kiÅŸinin neden ve niçin korktuÄŸunu fark etmesini saÄŸlayarak, bu korkunun üzerine gidilmesine yönelik yapılan terapilerin korku duygusunu yenmekte baÅŸarılı olduÄŸunu söyledi. YaÅŸanan ya da imgesel korkunun üzerine gidilmesinin, kiÅŸiyi gevÅŸetip rahatlattıktan sonra, hayalinde bu korkularla yüzleÅŸmesinin saÄŸlanması gerektiÄŸini vurguladı. YoÄŸun çalışan kiÅŸilerin terapilere zaman ayıramadığını vurgulayarak, online terapilerle korkularını yenebileceklerini söyledi. Online terapinin, günümüz yaÅŸam koÅŸullarında ihtiyaç duyulan psikiyatrik ve psikolojik tedavileri kolaylaÅŸtıran, onları pratik ve kolay ulaşılabilir kılan bir yöntem olarak kullanıldığını belirtti.

YENÄ°ÅžAFAK
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.