Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Çocuk yoksulluğu: AB'de artarken Türkiye'de geriliyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, küresel ekonomiyi 2008'de vuran krizden bu yana dünyanın en varlıklı ülkelerinde en az 2.6 milyon çocuğun yoksulluk sınırının altına düştüğünü söylüyor.



'Resesyon Çocukları'' adlı 41 ülkeyi kapsayan raporda, bu ülkelerde yoksulluk içinde yaÅŸayan çocuk sayısının 76.5 milyona ulaÅŸtığı vurgulanıyor.

UNICEF, Avrupa BirliÄŸi'ne ve OECD'ye üye ülkelerdeki çocukların yaÅŸam standartlarını inceledi.

Sözkonusu 41 ülkeden 23'ünde çocukların yoksulluÄŸunun doÄŸrudan 2008 krizine baÄŸlı olarak arttığı belirtiliyor.

Yunanistan'da 14 yıl gerileme

Krizden en çok etkilenen ülkelerde çocuk yoksulluÄŸunun da dramatik boyutlarda artış gösterdiÄŸi görülüyor. Ä°rlanda, Hırvatistan, Letonya, Yunanistan ve Ä°zlanda'da yoksulluk oranları yüzde 50'inin üzerinde artış kaydetti.

Avrupa'daki krizin en çok sarstığı ülke olan Yunanistan'da çocuklu hanelerin ortalama geliri 1998 seviyesine -14 yıl geriye- inmiÅŸ bulunuyor. Ä°rlanda ve Ä°spanya'daki tablo 10 yıllık bir gerilemeye iÅŸaret ediyor.

UNICEF, çocukların yaÅŸam standartlarındaki düÅŸüÅŸün bütçe ve sosyal güvenlik fonlarındaki kesintiyle koÅŸut gittiÄŸini söylüyor.

Fakat aynı zaman zarfında bir dizi ülkede hükümetlerin çocuk yoksulluÄŸunu azaltmayı baÅŸardığı dikkat çekiyor.

Åžili'nin başı çektiÄŸi bu grupta Türkiye de yer alıyor.

Türkiye'de yoksulluk geriliyor

Raporda Türkiye'nin kaydettiÄŸi bir baÅŸka baÅŸarıya da iÅŸaret ediliyor.

2008-20013 yılları arasındaki dönemde 15 ila 24 yaÅŸ arasında eÄŸitimsiz ve iÅŸsiz olan nüfusu açık farkla en çok düÅŸüren ülke, Türkiye.

Ancak UNICEF bu keskin düÅŸüÅŸe karşın halen 41 ülke arasında eÄŸitimsiz ve iÅŸsiz olan en büyük genç nüfusunun Türkiye'de yaÅŸadığına dikkat çekiyor. Rapora göre her dört Türk gencinden biri bu grupta yer alıyor.

UNICEF, AB dışındaki OECD ülkelerinden bazılarında çocukları yoksulluÄŸa karşı koruyan sosyal güvenlik politikalarının yaÅŸama geçirilmesini memnuniyetle karşılıyor.

Türkiye'nin 2012 yılında geçirdiÄŸi yasa ile 18 yaşın altındaki bütün çocuklara ana-babalarının durumuna bakılmaksızın ücretsiz saÄŸlık hizmeti vermeye baÅŸlamasına özellikle olumlu bir geliÅŸme olarak dikkat çekiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.