Sosyal Medya

Genel

Bunlara dokunmayın ve yemeyin!

Dünya domuz gribi, kuş gribi, SARS'ı atlattı... Şimdi ise EBOLA ve MERS-CO virüsleri insan sağlığını tehdit ediyor.



Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) tarafından ÅŸimdiye kadar 7 farklı ülkede yaklaşık 9 bin Ebola vakası ile karşılaşıldığı bildirildi. Ve bu vakaların yaklaşık 4 bini hayatını kaybetti.

Türkiye de alarmda olan ülkeler arasında. Gün geçmiyor ki bir kiÅŸi EBOLA ÅŸüphesiyle hastaneye baÅŸvurmasın ve karantinaya alınmasın. Åžu ana kadar Türkiye'deki ÅŸüpheli vakaların tamamı neyse ki sıtma hastası çıktı. 

Antalya'da düzenlenen 16. Ä°ç Hastalıkları Kongresi'nde konuÅŸan Prof. Dr. Serhat Ünal, EBOLA'nın hafife alınamayacağını ve endiÅŸelenilmesi gereken bir hastalık olduÄŸunu belirtiyor ancak iyi tarafı hastada ateÅŸ baÅŸlamadan önceki dönemde hastalık insandan insana bulaÅŸmıyor, "Ebola, hastanın eÅŸyalarına temasla bulaşıyor, hastaya temasla bulaşıyor, ciltte bir ezik, kesik yara varsa bulaşıyor. Cenazeye dokunulması da Afrika'daki hızlı artışın nedeni oldu."

EBOLA'NIN BELÄ°RTÄ°LERÄ°

Prof. Dr. Ünal, Ebola'nın belirtilerini ÅŸöyle sıraladı;

Halsizlik, bitkinlik

Yüksek ateÅŸ

Bulantı, kusma

Ä°shal

Kanın pıhtılaşmasının bozulması

Ardından karaciÄŸer, böbrek yetmezliÄŸi

MEMELÄ° HAYVANLARDAN Ä°NSANA BULAÅžIYOR

"Ebola'nın tedavisi için bir kesin bir çözüm ÅŸu anda yok. Sadece virüse karşı antikor oluÅŸmasını saÄŸlayan ilaç var. Ebola ilk olarak meyve yarasası denilen bir hayvanın ısırdığı memeli hayvanlardan insana bulaşıyor. Onları avlayan ve etini yiyenler dolayısıyla insana adapte olan ve zaman içinde insandan insana bulaşır hale gelen bir virüs.

DiÄŸer virüsler gibi solunumla bulaÅŸmıyor. Hastaya, hastanın vücut sıvılarına temasla bulaşıyor, gözyaşında, terde, kanda, semende var. Dokunma olmazsa bulaÅŸma olma ihtimali çok düÅŸük. Bir diÄŸer olumlu yanı ise diÄŸer hastalıklarda, hastadaki ilk semptom çıkana kadar, ÅŸikayetleri olana kadar bulaÅŸtırıcıdır. Yani insanlar hasta olduklarını bilmezler ama bulaÅŸtırırlar.

Ebola da ise ateÅŸ baÅŸlamadan önce bulaÅŸma olmuyor. Kuluçka dönemi denilen dönem Ebola da yok. Yani ateÅŸi olmayan birinin bulaÅŸtırma ÅŸansı yok. Çıplak cildinizin bulaÅŸmasıyla olan bir bulaÅŸma söz konusu. O yüzden televizyonlarda görüyoruz ki insanlara her tarafı kapalı özel bir kıyafetle müdahale ediliyor."

TÜRKÄ°YE’DE DURUM

Türkiye’de ÅŸu an için endiÅŸe edilecek bir durumun olmadığını söyleyen Ünal, "Amerika BirleÅŸik Devletleri, vatandaÅŸlarından hayati önem arz etmedikçe hastalık bölgesine seyahat etmemelerini talep etmiÅŸtir.

EÄŸer salgın bölgesine gitmek zorundaysanız, alkol bazlı el dezenfektanları ile elinizi sık sık dezenfekte edin. Özellikle hasta kiÅŸilere (ateÅŸli, halsiz, kanaması olan) ve onların çıkartılarına (tükürük, salya, kan, kusmuk, idrar, dışkı vb.) dokunmayın. Hasta kiÅŸilerin ÅŸahsi eÅŸyalarına dokunmayın. Cesetlere dokunmayın.

EÄŸer sizde de hastalık ortaya çıkarsa son 10 gün içerisinde kimlerle temas ettiÄŸinizi saÄŸlık personeline bildirin" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

MERS nedir?

Son zamanlarda yoÄŸun endiÅŸeye yol açan corona virüs enfeksiyonu MERS'tir: Middle East Respiratory Syndrome(Orta DoÄŸu Solunum Sendromu). Hastalığa yol açan virüs MERS-CoV'dır. Bu virus 2012 yılında Suudi Arabistan'da tespit edilmiÅŸtir. Bu virüsle enfekte olan insanların çoÄŸunda ağır akut solunum sistemi rahatsızlıkları geliÅŸmiÅŸtir. AteÅŸ, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiÅŸtir. Yaklaşık yarısı hayatını kaybetmiÅŸtir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır. Amerika BirleÅŸik Devletlerin'de bildirilen bir vaka olmamıştır. SARS'a yol açan virüsten farklıdır

SARS nedir?

Bir diÄŸer ağır geçen corona virüs enfeksiyonu SARS'tır (ÅŸiddetli akut solunum sendromu). Etkeni SARS-CoV'dır. SARS vakaları ilk olarak 2003 yılının ÅŸubat ayında Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da gözlemlenmiÅŸtir.1 Kasım 2002-31 Temmuz 2003 tarihleri arasında dünya genelinde 8273 SARS vakası gözlemlenmiÅŸtir ve bu vakaların 775'i ölümle sonuçlanmıştır. 2004 yılından bu yana dünyanın herhangi bir yerinden bildirilmiÅŸ SARS-CoV enfeksiyonu bulunmamaktadır.

yeniÅŸafak

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.