Sosyal Medya

Çocuk

Bu uygulama aşılama oranını arttırdı

Ankara Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eker, 2000 yılında yüzde 80'ler seviyesinde olan aşılama oranının, aile hekimliği uygulamasıyla yüzde 97'ye ulaştığını bildirdi.



Ankara Aile Hekimleri DerneÄŸi (ANKAHED) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Akif Emre Eker, 2000 yılında yüzde 80'ler seviyesinde olan aşılama oranının, aile hekimliÄŸi uygulamasıyla yüzde 97'ye ulaÅŸtığını bildirdi. Eker, yaptığı açıklamada, aile hekimliÄŸi uygulamasıyla birlikte saÄŸlık alanında çok önemli deÄŸiÅŸimler olduÄŸunu söyledi.

Uygulama baÅŸlamadan önce Türkiye'de ana-çocuk saÄŸlığı ve bağışıklama dahil temel saÄŸlık alanındaki göstergelerin, birçok batılı ve orta gelir seviyesindeki ülkelerin gerisinde olduÄŸunu ifade eden Eker, özellikle kırsal-kentsel ve bölgesel verilerin birbirinden çok farklı çıktığını belirtti. Bölge tabanlı sistemin, daha önceki hükümetler tarafından desteklenmediÄŸini, dolayısıyla saÄŸlık göstergelerinin iyi sonuç vermediÄŸini, saÄŸlık personeli dağılımında kayda deÄŸer farklılıklar oluÅŸtuÄŸunu vurgulayan Eker, bu nedenle birinci basamak saÄŸlık hizmetlerine ulaşımda sıkıntı yaÅŸanabildiÄŸini anlattı. Eker, birinci basamak saÄŸlık tesislerinin bakım, onarım ve temizliklerinin düzenli olarak yapılmamasının, vatandaÅŸlar tarafından "kalitesiz" olarak görüldüÄŸünü belirterek, "Hastalar bu nedenle birinci basamak tesislerini kullanmayıp bunun yerine doÄŸrudan hastanelere gitmeyi tercih ediyordu. Artık hastanelerin kullanım oranları yüzde 70'e yaklaÅŸmış, birinci basamak yüzde 30'lar civarındaydı ve bu durum sürdürülebilir deÄŸildi" açıklamasında bulundu.

Aile hekimlerinin öncelikli amacı koruyucu hekimliktir

Politika deÄŸiÅŸikliÄŸi ile insan odaklı, kaliteli, kolay ulaşılabilir, ücretsiz ve maliyet etkin bir hizmet sunumu yapmak için aile hekimliÄŸi uygulamasının hayata geçirildiÄŸini anlatan Eker, ÅŸunları kaydetti:

"Bu dönüÅŸümle birlikte öncelikli amacı koruyucu hekimlik olan aile hekimliÄŸinde uygulamaya geçildikten sonra ülke saÄŸlık göstergeleri olumlu yönde deÄŸiÅŸmiÅŸ, anne ve bebek ölüm hızlarında ciddi oranda düÅŸüÅŸler kaydedilmiÅŸtir. Türkiye'de aile hekimliÄŸi uygulaması ile aşılama konusu ciddiyetle izlenmekte, her birey aile hekimi tarafından yakından takip edilmektedir. 2000 yılında yüzde 80'ler seviyesinde olan aşılama oranları, aile hekimliÄŸi uygulamasıyla yüzde 97'ye ulaÅŸmıştır."

Eker, Türkiye'nin aile hekimliÄŸi uygulamasıyla birlikte aşılama oranlarında yakaladığı baÅŸarının birçok ülkeye örnek olduÄŸunun altını çizerek, "Daha önce kıyaslanabilir olduÄŸumuz tüm ülke modellerinde örnek uygulama olarak sunulmaktadır" dedi. Aile hekimliÄŸi uygulamasıyla birlikte hasta memnuniyetinin de arttığını vurgulayan Eker, "Birinci basamağın kullanılabilirliÄŸi artmış, neredeyse yarı yarıya ulaÅŸmıştır. Birinci basamakta da artık hastaneler kadar hasta bakılmakta aradaki marj kapanmaktadır" diye konuÅŸtu.

Ä°zleme ve takip yöntemleri standartlaÅŸtırılmalı

Eker, uygulama baÅŸarısının artırılabilmesi için özellikle bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele ve özellikle kanser taramalarına ağırlık verilmesi gerektiÄŸini söyledi. Kalp-damar ve kronik hastaların takibi ile bağımlılık, psikolojik-sosyal destekler noktasında çalışılması gerektiÄŸini de dile getiren Eker, "Ä°zleme ve takip yöntemleri standartlaÅŸtırılmalı, kalite geliÅŸtirilmeye önem verilmeli, kapsamlı bir veri havuzuna sahip olan birinci basamak araÅŸtırmaları yoÄŸunlaÅŸtırılmalı" deÄŸerlendirmesinde bulundu. Eker, aile hekimlerine yeni görev tanımları yapıldığını da anımsatarak, koruyucu saÄŸlık hizmetlerinde üstlenilen sorumlulukların artırıldığını vurguladı. Aile SaÄŸlığı Merkezlerinden birçok saÄŸlık hizmetinin verildiÄŸini belirten Eker, "Tüm koruyucu, tedavi edici hizmetler, laboratuvar hizmetleri, periyodik saÄŸlık muayeneleri kapsamında yapılan tüm taramalar ile raporlar ücretsizdir. Aile SaÄŸlığı Merkezlerinde halkımızdan hiçbir ücret talep edilmemektedir" diye konuÅŸtu.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.