Sosyal Medya

Sağlık

Türkiye Ebola kâbusu için nasıl önlemler aldı?

Sağlık Bakanlığı, binlerce insanın ölümüne neden olan ve dünyanın korkulu rüyası haline gelen Ebola salgını için nasıl tedbirler aldı?



Son yılların kâbusu haline gelen Ebola virüsü hızla yayılıyor. Bu virüs, çoÄŸunluÄŸu Batı Afrika’dan olmak üzere yaklaşık 4,500 kiÅŸinin ölümüne neden oldu. Son olarak ABD ve Avrupa’da da görüldü.

Ebola virüsünün üç türü bulunuyor. Dokunma, temas gibi çok kolay yollarla bulaÅŸabilen bu hastalık ölümcül bir salgına dönüÅŸebiliyor. Dünya SaÄŸlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilen Ebola, halsizlik, ateÅŸ, kas aÄŸrıları, kusma, ishal ve kanama ÅŸeklinde ortaya çıkıyor.



Dünyanın korkulu rüyası haline gelen bu salgında risk altında bulunan ülkelerden biri de Türkiye... Afrika uçuÅŸunun gerçekleÅŸtirildiÄŸi en büyük havalimanlarından birinin Türkiye’nin en kalabalık ÅŸehri olan Ä°stanbul'da olması daha da korkutuyor.

Dün SaÄŸlık Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu yaptığı açıklamada: ‘’Her ÅŸey kontrol altında, panik yapacak bir durum yok’’ dedi ama, yine de bu korkunç kâbus ülkemizin kapısını her an çalabilir.

Peki SaÄŸlık Bakanlığı Ebola salgını tehlikesine karşı ne tür önlemler alıyor?

İşte Bakanlığın aldığı bazı tedbirler:

SaÄŸlık Bakanlığı’ndan aldığımız bilgilere göre; SaÄŸlık Bakanlığı’na baÄŸlı Türkiye Hudut ve Sahiller SaÄŸlık Genel MüdürlüÄŸü, uluslararası giriÅŸ noktalarında halk saÄŸlığı acil eylem planları hazırlayıp, tatbikatlar gerçekleÅŸtirdi. Bakanlık herhangi bir vakaya karşı 36 ilde 45 hastane belirledi.

YOLCULAR 21 GÜN TAKÄ°P EDÄ°LÄ°YOR

- Bu bölgelerden gelen vatandaÅŸlar aile hekimlerince 21 gün boyunca takip ediliyor.

- Åžüpheli hastayla temas ihtimali olan kiÅŸilere koruyucu kıyafet ve ekipmanlar ve ÅŸüpheli hastaların taşınmasında kullanılmak üzere negatif basınçlı hasta taşıma kabinleri temin ediliyor.

GEMÄ°LER VE UÇAKLAR DEZENFEKTE EDÄ°LÄ°YOR

- Bu bölgeden gelen uçak ve gemilere sürekli bir denetleme ve dezenfeksiyon iÅŸlemi uygulanıyor.

SEYAHAT SAÄžLIÄžI MERKEZÄ° SAYISI ARTTIRILDI

- Bakanlık, hizmetlerin yaygınlığını daha da artırmak için Seyahat SaÄŸlığı Merkezlerinin sayısı 32’den 43’e çıkardı.

GÄ°RÄ°Åž NOKTALARINA TAKVÄ°YE PERSONEL

- Uluslararası giriÅŸ noktalarında takviye saÄŸlık personeli görevlendirildi.

THY'YE 'EBOLA' PROSEDÜRÜ

SaÄŸlık Bakanlığı Türk Hava Yolları (THY) için de "Ebola Hastalığı Prosedürü" uyguluyor. Buna göre kabin ekibinin yüksek ateÅŸ, bulantı, kusma gibi hastalık belirtilerini gözlemlemeleri bekleniyor. Ayrıca THY'nin kurumsal dergisi içinde bulunan ebola bilgilendirme metninin de bir anonsla okunması talep ediliyor.

ÜÇ DÄ°LDE BROÅžÜR DAÄžITILIYOR

Ebola hastalığına yönelik Türkçe, Ä°ngilizce ve Fransızca broÅŸürler hazırlanıp hastalığın görüldüÄŸü bölgeden gelen ve giden uçaklara dağıtılıyor.

Hastalık ÅŸüphesi olan yolcu tespit edildiÄŸinde kokpit ekibi tarafından haber vermeleri isteniyor. Türkiye Hudut ve Sahiller SaÄŸlık Genel MüdürlüÄŸü AHL SaÄŸlık Denetleme Merkezi Hekimleri uçağı karşılayıp, onlardan onay alınmadan uçaktan yolcu indirilme iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilemiyor.

ÅžÜPHELÄ° HASTA YOLCULARA YAKLAÅžTIRILMIYOR

Hastalık ÅŸüphesi bulunan yolcu asla diÄŸer yolculara yaklaÅŸtırılmıyor. Hasta için bir kabin memuru görevlendiriliyor. Hastanın ve kabin memurunun maske takması ve ayrı tuvalet kullanması, ikramların diÄŸer yolculardan ayrı yapılması, uçakta kullandığı eÅŸyaların ise diÄŸer yolculara yaklaÅŸtırılmadan sızdırmayan tıbbi atık torbalarıyla depolara taşınması saÄŸlanıyor. Böylece diÄŸer yolcuların bundan zarar görmemesi saÄŸlanıyor.

HABER7

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.