Sosyal Medya

Güncel

Kobani kuşatması ve olaylar aslında neyin sınırı?

IŞİD'in Kobani'deki ilerleyişi sürerken, Türkiye'nin PYD'nin silahlı güçlerine askeri destek vermesi talepleri dile getiriliyor. Ayn el-Arap (Kobani) nasıl IŞİD işgali ile karşı karşıya kaldı? Türkiye'nin uyarılarını dikkatte almayanlar neden sokaklara çıkma çağrısı yaptı? Türkiye'nin kırmızı çizgileri neler?



ABD'nin Irak iÅŸgali ile birlikte tohumları atılan Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) bölge dışından katılan savaÅŸçılarla bölgedeki varlığını pekiÅŸtirdi. Irak'ın Musul kentinde Maliki ordusuna yaptığı operasyonla dünya kamuoyunun gündemine gelen örgüt Suriye'de ilerleyiÅŸini sürdürdü.

10 Haziran'da IŞİD militanları ve bazı aÅŸiret güçlerinin Irak'ın en büyük kentlerinden Musul ve Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra bölgedeki bazı kentlerde kontrolü ele geçirmesiyle baÅŸlayan iÅŸgal giriÅŸimi Irak ve Suriye'de birçok bölgeye yayıldı. Örgütün çok hızlı bir ÅŸekilde ilerlemesi uluslararası toplumun güç birliÄŸi yapmasını saÄŸladı.

Ayn el-Arap (Kobani) nasıl çatışma merkezi haline geldi?

Ayn el-Arap Suriye'nin Halep ilinin bir ilçesinin merkezi. Nüfusu Arap, Kürt, Türkmen ve Ermeniler 'den oluÅŸuyor.

Halk Savunma Birlikleri'nin Ayn- el Arap'ı 19 Temmuz 2012'de ele geçirmesi ile Halk Savunma Birlikleri ve bölgenin Kürt siyasetçileri tarafından beklenen özerklik giriÅŸimleri gerçekleÅŸmedi ama Kürt kontrolü devam etti. Temmuz 2014'te benzer saldırılar olmasına raÄŸmen Irak ordusundan ele geçirdiÄŸi silahlarla birlikte IŞİD 16 Eylül itibariyle kente yoÄŸun bir saldırı gerçekleÅŸtirdi.

Kobani PYD, YPG, PKK ve HDP için stratejik ve psikolojik bir öneme sahip

Esed rejimine karşı bölgede gerçekleÅŸen silahlı direniÅŸle ve rejim güçlerinin bölgeden çekilmesi ile üç kantondan oluÅŸan bölgeyi Demokratik Birlik Partisi (PYD) yönetmeye baÅŸladı. Bölgede Türkiye'nin ve bölge ülkelerinin tek taraflı giriÅŸimlerden kaçınılması uyarılarına raÄŸmen özerklik ilan edildi. Ayn el-Arap (Kobani) Cizre ve Afrin kantonlarının tam ortasında olması nedeniyle stratejik ve psikolojik bir öneme sahip. Türkiye PYD'nin muhalif kesimleri dışlamadan hareket etmesi gerektiÄŸini açıklamıştı. Türk yetkililer tek taraflı giriÅŸimlerin çatışma çıkaracağını defalarca söylemiÅŸti.

IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon

IŞİD'in bölgede hâkimiyetini artırması ve Batılı rehineleri infaz etmesi kamuoyunun baskısını artırmasına neden olmuÅŸtu. ABD ve AB ülkeleri artan kamuoyu baskısı üzerine harekete geçti. Beyaz Saray, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve BaÅŸkan Barack Obama'nın 'terörle mücadele' danışmanı Lisa Monaco yakın dönemde OrtadoÄŸu'ya bir dizi ziyaret gerçekleÅŸtirdi. 4-5 Eylül'de Galler'de düzenlenen NATO zirvesinde de IŞİD ile mücadele konusu gündeme geldi.

IŞİD'in ikinci bir Amerikalı gazeteciyi öldürmesinin ardından konuÅŸan ABD BaÅŸkanı Obama, Washington'ın amacının IŞİD ile sonuna kadar savaÅŸmak olduÄŸunu açıklamıştı.

Suudi Arabistan'da ABD, Mısır, Ürdün, Türkiye ve diÄŸer Körfez ülkeleri IŞİD'e karşı mücadeleyi görüÅŸmek için bir araya geldi. Türkiye toplantıda alınan kararlara 49 Türk rehine nedeniyle imza atmadı 49 Türk rehinenin 101 gün üzerine kurtarılmasından sonra CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan IŞİD politikasını açıkladı. Üç ÅŸartla Türkiye'nin kara harekatı dahil koalisyona destek vereceÄŸi açıklandı. Türkiye'nin üç ÅŸartı ÅŸuydu:

1 Güvenli bölge

2 UçuÅŸa yasak bölge

3 EÄŸit donat

ABD öncülüÄŸünde koalisyon güçleri havadan operasyonlar düzenledi. IŞİD'in belirli bölgelerde ilerleyiÅŸi yavaÅŸlasa da Türkiye'nin sahada mücadele uyarısı gerçekleÅŸtirilmeden IŞİD'in durdurulması uzmanlar tarafından pek mümkün görülmüyor.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan Fransa CumhurbaÅŸkanı Hollande ile telefonda görüÅŸtü. GörüÅŸmede Hollande Türkiye'nin defalarca dile getirdiÄŸi tampon bölge önerisine destek vereceÄŸini açıkladı.

IŞİD hava saldırılarına rağmen ilerlemek istiyor

Uluslararası koalisyonun IŞİD'i Rakka'da vurmasından sonra örgüt militanlarını Ayn el-Arap'a kaydırdı. Uzmanlara göre örgütün Ayn el-Arap'ta ısrar etmesinin nedeni PYD tarafından yönetilen Rojava kantonunu içten çökertmek, hava operasyonlarına raÄŸmen ilerleyebildiÄŸini göstermek ve Rakka vilayetiyle baÄŸlantısını kolaylaÅŸtırmak.

Ayn el-Arap'ta (Kobani) IŞİD havadan vuruldu

IŞİD'in Kobani'ye yönelik 3 haftadır süren saldırılarında en az 400 kiÅŸi öldü, 200 bine yakın kiÅŸi de sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı. Kenti üç haftadır kuÅŸatan IŞİD ilçenin dış kesimlerinde hakimiyeti saÄŸladı. Sokak çatışmaları baÅŸladı. Dünden bu yana hava operasyonlarıyla IŞİD mevzileri vurulurken, YPG militanlarından operasyonların iÅŸe yaradığı açıklaması geldi.

Suriye ve Irak'ta çatışmalardan kaçanlar Türkiye'ye sığınıyor

Suriye ve Irak'taki çatışmalar üzerine ülkelerini terk edip Türkiye'ye sığındı. Türkiye'ye 1 buçuk milyon insan ülkesini terk ederek geldi. IŞİD'in Kobani'ye yönelik 3 haftadır süren saldırılarında en az 400 kiÅŸi öldü, 200 bine yakın kiÅŸi de sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı. Sınırda askerler tarafından karşılanan mülteciler kamplara yerleÅŸtirildi.

IŞİD'i bahane edenlerin hedefi 'çözüm süreci'

IŞİD'in Kobani'de ilerlemesi ile HDP'nin sokaÄŸa çıkma çaÄŸrısının ardından Türkiye'nin çeÅŸitli illerinde sokaklar ateÅŸe verildi. HDP IŞİD'in Kobani'deki ilerleyiÅŸi sürerken, Türkiye'nin PYD'nin silahlı güçlerine askeri destek vermesi taleplerini dile getirdi. Türkiye'nin yıllardan beri mücadele ettiÄŸi terör örgütlerine silah yardımı yapmasını dile getirmenin amacı sokakları hareketlendirecek bahaneyi üretmek olarak yorumlanıyor. Türkiye ise uluslararası toplumla hareket edeceÄŸini her fırsatta vurguladı. Türkiye bölge halklarına yardıma devam edeceÄŸini açıkladı.

Ankara'da alınan son karar, Türkiye sınırının güneyinde güvenli bölge ve uçuÅŸa yasak bölge kararı alınmadıkça, TSK sınırın ötesine geçmeyecek. Ankara, Kobani'ye ve Kobani halkına insani yardıma devam edecek.


YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.