Sosyal Medya

Güncel

Demirtaş: Türkiye bizi silahlandırsın

PKK'nın siyasi kolu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara'yı IŞİD'le mücadele eden koalisyon güçlerini Kobani'de yaşananlara seyirci kalmakla suçladı. Demirtaş'ın Türkiye'den ağır silah koridoru açılması talebi ise şaşkınlıkla karşılandı.



HDP baÅŸkanı DemirtaÅŸ'ın talebinin uzun yıllardır savaÅŸ yürüttükleri Türkiye'den kendilerini silahlandırmak olması ÅŸaÅŸkınlıkla karşılandı.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) EÅŸbaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, Kobani’de yaÅŸanan geliÅŸmelere sessiz kaldığı gerekçesiyle Türkiye'yi eleÅŸtirerek, "Kobani düÅŸebilir belki, buna birçoÄŸunuz sessiz kalıp izlemiÅŸ olabilirsiniz ama Türk kardeÅŸlerimizin ÅŸundan ÅŸüphesi olmasın; IŞİD, Kobani’den sonra Suruç’a, Hatay’a, Adana’ya doÄŸru ilerlediÄŸinde, IŞİD’in önünde yine biz duracağız” dedi.

DemirtaÅŸ, HDP ABD TemsilciliÄŸi’nin baÅŸkent Washington’da düzenlediÄŸi, "OrtadoÄŸu’da Yeni Kürt Realitesi: Riskler, Beklentiler ve Fırsatlar" baÅŸlıklı konferansta konuÅŸtu.

KonuÅŸmasının büyük bölümünü Kobani’de Kürt güçleri ile IŞİD arasında yaÅŸanan çatışmalara ayıran DemirtaÅŸ, IŞİD’in Kobani’ye 1 kilometreye kadar yaklaÅŸtığı bilgisinin kendilerine ulaÅŸtığını anlattı. DemirtaÅŸ, IŞİD’in girmeye çalıştığı kentin Türkiye’ye 500 metre uzaklığında olduÄŸuna iÅŸaret ederek, "IŞİD belki Kobani’ye girmiÅŸ olacak, binlerce kiÅŸiyi katledecek, bu tehlikelerin hepsi mümkün" diye konuÅŸtu.

"KOBANÄ°, BÜYÜK KIRILMALARA VE YENÄ° SÄ°YASÄ° GELÄ°ÅžMELERE YOL AÇACAK"

ABD liderliÄŸindeki uluslararası koalisyona ait uçakların Kobani’nin üzerinde uçtuÄŸunu, onlar olayları yukarıdan izlerken Türkiye’nin de 500 metre uzaktan izlediÄŸini ileri süren DemirtaÅŸ, IŞİD’e karşı birÅŸey yapılmasını söyleyen liderlerle, yaÅŸananlara sessiz kalıp izleyenlerin de aynı kiÅŸiler olduÄŸuna iÅŸaret etti. Konferansa erken saatlerde katılan Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) EÅŸbaÅŸkanı Salih Müslim’in kendilerine silah ulaÅŸtıracak bir koridorun açılması yönündeki çaÄŸsını hatırlatan DemirtaÅŸ, ÅŸunları kaydetti:

"Salih Müslim’i sabah dinledik, bir tek ÅŸey istiyorlar, hava saldırısı da deÄŸil. 'Bize ağır silahların ulaÅŸabileceÄŸi bir koridor açsınlar' diyorlar. Gerek Güney Kürdistan’dan gerekse Rojava’nın diÄŸer taraflarından insanlar destek ulaÅŸtırmak istiyorlar. Türkiye’de yaÅŸayan Kürtler destek ulaÅŸtırmak istiyorlar. Kürtler kendi içinde en azından Kobani’yle dayanışma istiyorlar. Bütün dünya sessiz kalsa bile hiçbir Kürt, vicdanında sessiz kalamaz ve oraya ulaÅŸmak istiyorlar ama Türkiye sınırlarını açmıyor. BaÅŸka da yol yok. Kobani’nin üç tarafı IŞİD tarafından kuÅŸatılmış, bir alternatif var Türkiye sınırı.''

"Görünen o ki, mesele, büyük kırılmalara ve yeni siyasi geliÅŸmelere yol açacak" ifadesini kullanan DemirtaÅŸ, büyük bir trajediyle karşı karşıya olsalar da, kolay kolay oradaki Kürtler'e kimsenin yardım etmeyeceÄŸini dile getirdi.

DemirtaÅŸ, tarihte Kürt halkının yaÅŸadığı acılardan örnekler sunarak, ÅŸimdi yeni bir tarihsel kırılmanın yaÅŸanmak üzere olduÄŸunu kaydetti.

"Temennim odur ki; Türkiye’de hükümet bu kırılmanın önüne geçecek çok radikal bir hareketle Rojava halkıyla iliÅŸkiye geçer, desteÄŸini, dayanışmasını sunar ve olası tarihsel kırılmayı önleyerek yeni ve güçlü bir ittifakın önünü açar. Umudum odur, geliÅŸme o ÅŸekilde olur" açıklamasında bulundu.

"IŞİD, SURUÇ’A, HATAY’A Ä°LERLEDİĞİNDE ÖNÜNDE BÄ°Z DURACAÄžIZ"

Türkiye’ye döner dönmez BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ile görüÅŸmeyi arzu ettiÄŸine deÄŸinen DemirtaÅŸ, acil konularda yeni bir politika geliÅŸtirilmesi için çaba göstereceklerini vurguladı.

Türkiye’de barış süreci ilerlerken, "sürecin devamı adına Rojava’da olanlara sessiz kalın" demenin kendilerine hakaret olacağını kaydeden DemirtaÅŸ, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Türkiye’deki ÅŸuanda devam eden barış süreci doÄŸrudan Rojava’daki geliÅŸmelere baÄŸlıdır. Hatta Rojava’daki geliÅŸmeler ÅŸuanda Türkiye içindeki geliÅŸmelerin daha önündedir, birinci meseledir. Türkiye gerçekten bölgede istikrar istiyorsa, Türk hükümeti Kürtler'le önümüzdeki yüzyılda yeni ve kalıcı bir halklar arası ittifak istiyorsa, Suriye’de çözüm istiyorsa, bu politikasını deÄŸiÅŸtirmesi gerekiyor.''

Uluslararası topluma çaÄŸrıda bulunan DemirtaÅŸ, "IŞİD’i başımıza bela edenler bilmeli ki, bir gün bu beladan kurtulacağız ama bu bela en fazla sizin başınızı aÄŸrıtacak" diye konuÅŸtu.

DemirtaÅŸ, "Kobani düÅŸebilir belki, belki Kobani yarın IŞİD’in elinde olabilir ve buna birçoÄŸunuz sessiz kalıp izlemiÅŸ olabilirsiniz ama Türk kardeÅŸlerimizin ÅŸundan ÅŸüphesi olmasın. IŞİD Kobani’den sonra Suruç’a, Hatay’a, Adana’ya doÄŸru ilerlediÄŸinde, IŞİD’in önünde yine biz duracağız" diyerek sözlerini tamamladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.