Sosyal Medya

Güncel

ABD'den 'Tampon Bölge'ye olumsuz cevap

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, Irak ve Suriye sınırında oluşturulacak olası bir tampon bölgeye ilişkin, “Tampon bölge, belli bir noktada mümkün olabilir ama şu anda bu bizim kampanyamızın bir parçası değil” dedi.



ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Martin Dempsey, IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırında oluÅŸturulacak olası bir tampon bölgeye iliÅŸkin, “Tampon bölge, belli bir noktada mümkün olabilir ama ÅŸu anda bu bizim kampanyamızın bir parçası deÄŸil” dedi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay BaÅŸkanı Martin Dempsey, Pentagon’da Suriye ve Irak’ta IŞİD hedeflerine yönelik sürdürülen hava saldırılarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Hagel, bugüne kadar Irak’ta 200’den fazla, Suriye’de de Arap ortaklarıyla birlikte 43 hava saldırısı düzenlediklerini ifade etti. Hagel, “Kapsamlı diplomatik, ekonomik ve askeri kampanyamızı sürdürmek için ABD’den, tüm ortak ve müttefiklerimizden uzun dönem taahhütler gerektiriyor. Bu, kolay veya kısa bir çalışmaya olmayacak. IÅžID’i zayıflatmak ve yok etme çabalarının daha başındayız, sonunda deÄŸil” diye konuÅŸtu.

Suriye’de IŞİD’in elde ettiÄŸi mevzilere deÄŸinen Genelkurmay BaÅŸkanı Dempsey ise örgütün ülkenin doÄŸusunda kazandıkları yerlerden geri püskürtmek için en az 12 bin Suriyeli muhalif askeri güce ihtiyaç olduÄŸunu kaydetti. Dempsey, “Suriye’nin doÄŸusunda kaybettikleri toprakları geri almak için 12 bin ila 15 bin arasında güce ihtiyaç olduklarını hesaplıyoruz” dedi. 

Hagel ve Dempsey, gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Hagel'a CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın IŞİD’le mücadelede atmaları gereken adımların arasında “uçuÅŸa yasaklı bölgenin ilan edilmesi” gerektiÄŸi yönündeki açıklamaları da soruldu. Hagel, Türkiye’nin uluslararası koalisyona farklı ÅŸekilde destek olmaları yönündeki istekleri konusunda Türk yetkililerle görüÅŸmeyi sürdürdüklerini kaydetti.

“Tampon bölge yeni bir konu deÄŸil” diyen Hagel, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Türkiye’yle bunun hakkında ve IŞİD tehdidinin tüm farklı yönleri hakkında konuÅŸuyoruz. Tüm bu ihtimalleri görüÅŸüyoruz ve inandıkları istekleri noktasında Türklerle görüÅŸmeyi sürdüreceÄŸiz. Onlar, IŞİD’i net bir biçimde biliyor; Suriye ve Irak’ta olanlar apaçık, onlara tehdit ve tehlike oluÅŸturuyor.”

ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Dempsey ise aynı soruya “Tampon bölge, belli bir noktada mümkün olabilir ama ÅŸu anda bu bizim kampanyamızın bir parçası deÄŸil” karşılığını verdi.

"TÜRKÄ°YE'NÄ°N ULUSAL ÇIKARLARINA"

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de günlük basın brifinginde bir soru üzerine, Türk hükümetinin görmek istediÄŸi adımlar arasında, IŞİD'in bölgedeki ülkelere yönelik tehdidinin ve diÄŸer ülkelere kaçmak zorunda kalan Suriyeliler'in insani ihtiyaçlarının hafifletilmesi gibi hususların olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Suriye'deki ÅŸiddetten kaçarak Türkiye'ye sığınanların temel insani ihtiyaçlarının karşılanması çabasında Türkiye'nin oldukça büyük bir yük üstlendiÄŸine deÄŸinen Earnest, "Dolayısıyla Türkiye halkının istekleri ve çıkarlarının ABD'nin ve IŞİD tehdidine karşı koymak için oluÅŸturulan koalisyonun diÄŸer üyelerinin istekleriyle örtüÅŸüyor" ifadesini kullandı.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden'ın görüÅŸmesi öncesi, ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile ErdoÄŸan arasında telefon görüÅŸmesi yapıldığını hatırlatan Earnest, dolayısıyla ABD ve Türkiye'nin üst düzey yetkilileri arasında açık bir iletiÅŸim hattının bulunduÄŸunu dile getirdi.

Earnest, IŞİD'in Türkiye'nin hemen yanıbaşında yaratmaya çalıştığı istikrarsızlık ve ÅŸiddet ortamının Türkiye'nin istikrarına da ciddi tehdit oluÅŸturduÄŸunu ve bunun bölgedeki ülkelerin, özellikle de Türkiye'nin çıkarlarına aykırı olduÄŸunu konuÅŸtuklarını kaydederek, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın bizzat kendisinin de bu konuda endiÅŸeli olduÄŸunu ifade ettiÄŸini söyledi.

Obama'nın da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın endiÅŸelerini paylaÅŸtığı için IŞİD'e karşı bu koalisyonu inÅŸa ettiÄŸini belirten Earnest, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"(IŞİD'e karşı) Türkiye'den iÅŸbirliÄŸi görmeyi bekliyoruz. Ä°lla ki ABD'ye bir iyilik olsun diye deÄŸil, çünkü ÅŸu çok açık ki; IŞİD'i geriletme ve en sonunda yok etmeye yönelik geniÅŸ koalisyonun parçası olması Türkiye'nin ulusal güvenliÄŸinin çıkarına. Dolayısıyla ABD ve diÄŸer koalisyon üyeleri ile Türkiye arasındaki iletiÅŸim hatları açık kalacak. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Türk hükümetinin diÄŸer üyeleriyle sahip olduÄŸumuz güçlü çalışma iliÅŸkisine deÄŸer veriyoruz ve IŞİD tehditlerine karşı koymada birlikte çalışırken de bu açık diyalog ve güçlü çalışma iliÅŸkisinin devam etmesini bekliyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.