Sosyal Medya

Coğrafyamız

'IŞİD'e karşı Suriyeli muhalifler eğitilmeli'

IŞİD'e karşı hava saldırılarının yeterli olmayacağını belirten ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ancak 12 - 15 bin civarı Suriyeli muhalifin eğitilip silahlandırılarak IŞİD kontrolündeki toprakların geri alınabileceğini söyledi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ise güvenli bölge konusunda Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi.



ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve ABD Genel Kurmay BaÅŸkanı Martin Dempsey, IŞİD'e yönelik hava saldırıları konusunda Pentagon'da basın açıklaması yaptı. Dempsey, Suriye'nin doÄŸusunda IŞİD'in elinde bulunan bölgeleri geri almak için 12 - 15 bin civarı muhalifin silahlandırılıp eÄŸitilmesi gerektiÄŸini söyledi. EÄŸitime ilk yıl 5 bin kiÅŸiyle baÅŸlanacağını söyleyen Dempsey, "Çözümün, Suriye ılımlı muhalefetini geliÅŸtirmek olduÄŸuna inanıyoruz. Onları iyi bir ÅŸekilde eÄŸitebileceÄŸimiz kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

EÄŸitilecek Suriyeli muhaliflerin liderlerinin kim olacağı sorulduÄŸunda ABD Savunma Bakanı Hagel, BeÅŸar Esed rejiminin meÅŸruiyetini yitirdiÄŸi konusundaki görüÅŸlerinin deÄŸiÅŸmediÄŸini hatırlatarak, "Muhaliflere liderlerinin kim olacağını biz söyleyemeyiz. Kendi kararlarını kendileri vereceklerdir" dedi.

"Güvenli bölgeyi görüÅŸmeye devam edeceÄŸiz"

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ise, sınırın Suriye tarafında 'güvenli bölge' oluÅŸturulması seçeneÄŸi ile ilgili gazetecilerin sorusunu ÅŸöyle yanıtladı:

"Türk liderlerle koalisyona katılmak için önerdikleri çeÅŸitli yolları görüÅŸüyoruz. Tampon bölge yeni bir mesele deÄŸil. Bütün bu olasılıkları masaya yatırıyoruz. Türkiye ile talepleri konusunda görüÅŸmeye devam edeceÄŸiz." 

ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Dempsey ise, "Tampon bölge, belli bir noktada mümkün olabilir ama ÅŸu anda bizim harekâtımızın bir parçası deÄŸil" dedi.

"Koalisyonumuzun IŞİD’e karşı bu hafta düzenlediÄŸi hava saldırıları, IŞİD’e hiç güvenli bir yer kalmadığını kanıtladı" diyen ABD Genel Kurmay BaÅŸkanı, Horasan ve IŞİD’in liderlerinin öldürüldüÄŸü iddiaları hakkında ise, "Bunu söylemek için çok erken. Biz çeÅŸitli bilgi kaynaklarını organize edip sosyal medyada tarama yapıyoruz" dedi.

Suriye'de hava saldırıları sürüyor

Suriye'de IŞİD'e yönelik hava saldırıları beÅŸinci gününde devam etti. Cumartesi erken satlerde Suriye'nin Rakka kenti ve çevresindeki IŞİD'e ait mevziler bombalandı. AFP ajansına konuÅŸan ABD ordusu yetkilisi de, Irak'ta olduÄŸu gibi hava saldırılarının düzenli olarak devam edeceÄŸini söyledi.

Muhaliflerin eÄŸitilmesine onay

ABD Temsilciler Meclisi, BaÅŸkan Obama yönetimine Suriye’de IŞİD’le ve Esed rejimiyle mücadele eden muhaliflere eÄŸitim ve askeri ekipman desteÄŸi saÄŸlamak için 11 Aralık'a kadar yetki verdi. 

Bu karara göre, muhaliflere herhangi bir eÄŸitim faaliyetine baÅŸlamadan en az 15 gün önce ABD Savunma Bakanı'nın Kongre'ye bilgi vermesi gerekiyor. Ayrıca Pentagon, milletvekillerine üç ayda bir muhaliflere yönelik faaliyetlerle ilgili son bilgileri içeren rapor sunmakla yükümlü kılınıyor.

ABD hükümeti, muhaliflerin eÄŸitilip silahlandırılması için yılda ortalama 500 milyon dolar harcayacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.